Прејди на содржината

Гимнастика на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гимнастика на Летните олимписки игри
Раководен орган FIG
Дисциплини 18 (мажи: 9; жени: 9)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Гимнастиката е дел од секоја летна олимпијада уште од првите игри во 1896 г. во Атина. Во првите 32 години можеле да се натпреваруваат само мажи. На игрите во 1928 г. во Амстердам е воведена женска конкуренција.

Покрај дотогашната спортска гимнастика, на олимпијадата во 1984 г. одржана Лос Анџелес е воведена и ритмичка гимнастика, а на олимпијадата во 2000 г. во Сиднеј се воведени и скокови на трамбулина.

Спортска гимнастика[уреди | уреди извор]

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Машка конкуренција[уреди | уреди извор]

Дисциплина 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Години
Многубој (екипно) - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
Многубој (поединечно) - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 26
Партер - - - - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 19
Вратило X - X - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
Разбој X - X - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
Коњ со рачки X - X - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
Кругови X - X - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
Прескок X - X - - - X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
Качување по јаже X - X - - - X - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4
Палки - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Греда (екипно) X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Разбој X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Слободен систем (екипно) - - - - X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
Шведски систем (екипно) - - - - X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
Мешано - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Триатлон - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Пеливански токмаци - - - - - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Страничен прескок - - - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Превртување - - - - - - - - X - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Вкупно 8 1 11 2 4 4 9 7 11 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8

Женска конкуренција[уреди | уреди извор]

Дисциплина 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Години
Многубој (екипно) - - - - - - - X - X X X X X X X X X X X X X X X X X X 19
Многубој (поединечно) - - - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Греда - - - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Партер - - - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Двовисински разбој - - - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Прескок - - - - - - - - - - - X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Екипа (подвижни справи) - - - - - - - - - - - X X - - - - - - - - - - - - - - 2
Вкупно 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 1 7 7 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

Освоени медали[уреди | уреди извор]

(1896-2012)

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  СССР (URS) 72 67 43 182
2  САД (USA) 33 36 32 101
3  Јапонија (JPN) 29 33 33 95
4  Кина (CHN) 26 18 15 59
5  Романија (ROM) 25 20 27 72
6  Швајцарија (SUI) 16 19 13 48
7  Унгарија (HUN) 15 11 14 40
8  Италија (ITA) 14 5 9 28
9  Чехословачка (TCH) 12 13 10 35
10  Германија (GER) 12 11 12 35
11  Русија (RUS) 9 12 16 37
12  Обединета екипа (EUN) 9 5 4 18
13  Финска (FIN) 8 5 12 25
14  Источна Германија (GDR) 6 13 17 36
15  Украина (UKR) 6 3 7 16
16  Југославија (YUG) 5 2 4 11
17  Шведска (SWE) 5 2 1 8
18  Грција (GRE) 4 3 2 9
19  Франција (FRA) 3 10 9 22
20  Бугарија (BUL) 2 2 6 10
21  Шпанија (ESP) 2 1 1 4
22  Холандија (NED) 2 0 0 2
 Северна Кореја (PRK) 2 0 0 2
24  Јужна Кореја (KOR) 1 4 4 9
25  Данска (DEN) 1 2 1 4
 Норвешка (NOR) 1 2 1 4
27  Полска (POL) 1 1 2 4
28  Германија (EUA) 1 1 1 3
29  Латвија (LAT) 1 1 0 2
30  Бразил (BRA) 1 0 0 1
 Канада (CAN) 1 0 0 1
32  Велика Британија (GBR) 0 2 6 8
33  Белгија (BEL) 0 1 1 2
34  Хрватска (CRO) 0 1 0 1
35  Белорусија (BLR) 0 0 4 4
36  Западна Германија (FRG) 0 0 1 1
 Узбекистан (UZB) 0 0 1 1
Вкупно 325 305 304 939

Ритмичка гимнастика[уреди | уреди извор]

Дисциплини (само женска конкуренција)[уреди | уреди извор]

Дисциплина 84 88 92 96 00 04 08 12 Години
Поединечен многубој X X X X X X X X 8
Групно - - - X X X X X 5

Освоени медали[уреди | уреди извор]

(1984-2012)

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Русија (RUS) 8 3 2 13
2  Шпанија (ESP) 1 1 0 2
3  Украина (UKR) 1 0 3 4
4  Обединета екипа (EUN) 1 0 1 2
 СССР (URS) 1 0 1 2
6  Канада (CAN) 1 0 0 1
7  Белорусија (BLR) 0 4 2 6
8  Бугарија (BUL) 0 2 1 3
9  Италија (ITA) 0 1 1 2
10  Романија (ROM) 0 1 0 1
 Кина (CHN) 0 1 0 1
12  Западна Германија (FRG) 0 0 1 1
 Грција (GRE) 0 0 1 1

Скокови на трамбулина[уреди | уреди извор]

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина 00 04 08 12 Години
Жени — поединечно X X X X 4
Мажи — поединечно X X X X 4

Освоени медали[уреди | уреди извор]

(2000-2012)

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Кина (CHN) 3 1 4 8
2  Русија (RUS) 2 2 0 4
3  Канада (CAN) 1 3 2 6
4  Украина (UKR) 1 1 0 2
5  Германија (GER) 1 0 1 2
6  Австралија (AUS) 0 1 0 1
7  Узбекистан (UZB) 0 0 1 1

Земји[уреди | уреди извор]

Подолу се наведени земјите што се натпреварувале во гимнастика и бројот на гимнастичари по земја на секоја од олимпијадите.

Напомена: Табелата е нецелосна.
Земја-учесничка 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
 Алжир (ALG) 1 1 2
 Аргентина (ARG) 7 2 1 1 3 8
 Ерменија (ARM) 2
 Австралија (AUS) 9 4 12 2 3 3 3 4 3 7 15
 Австрија (AUT) 8 16 16 1 12 6
 Азербејџан (AZE) 1
 Бангладеш (BAN) 1
 Барбадос (BAR) 1
 Белорусија (BLR) 5
 Белгија (BEL) 2 2 48 8 3 5 1 2 2 1 1 15
 Бохемија (BOH) 1 2 1 3
 Боливија (BOL) 1
 Бразил (BRA) 2 2 2 2 8
 Бугарија (BUL) 1 7 16 6 12 8 11 12 12 12 12 12 17
 Канада (CAN) 2 2 3 4 10 9 9 12 12 9 15
 Кина (CHN) 12 12 12 8
 Кинески Тајпеј (TPE) 8 4 1 4
 Колумбија (COL) 3
 Хрватска (CRO) 3
 Куба (CUB) 7 3 1 2 6 12 6 3 6 11
 Чешка (CZE) 5
 Чехословачка (TCH) 16 8 8 16 16 16 12 12 12 12 12 12 12 6 5 15
 Данска (DEN) 1 24 49 45 8 7 3 1 1 9
 Доминиканска Република (DOM) 1
 Источна Германија (GDR) 12 12 12 12 12 5
 Еквадор (ECU) 3 1
 Египет (EGY) 2 8 8 6 1 8
 Естонија (EST) 1
 Финска (FIN) 31 24 8 8 3 8 8 16 6 12 8 6 1 14
 Франција (FRA) 1 108 60 6 29 8 20 8 16 16 5 12 6 9 12 9 6 8 9 9 25
 Грузија (GEO) 4
 Германија (GER) 11 14 7 11 18 16 6 12 12 12 15
 Велика Британија (GBR) 1 5 65 23 27 8 20 8 16 14 3 12 4 4 9 12 6 12 4 8 25
 Грција (GRE) 52 1 7
 Гватемала (GUA) 1 1 3
 Хонгконг (HKG) 1
 Унгарија (HUN) 2 2 6 17 20 4 16 16 16 8 12 12 12 12 12 12 12 12 23
 Исланд (ISL) 3
 Индија (IND) 2 3 6 3
 Иран (IRI) 2 1
 Ирска (IRL) 2
 Израел (ISR) 3 1 4 1 1 7
 Италија (ITA) 1 32 18 27 8 20 7 16 16 16 6 12 6 9 12 9 4 9 8 24
 Јапонија (JPN) 3 8 5 12 12 12 12 12 12 12 12 9 17
 Казахстан (KAZ) 4
 Латвија (LAT) 4
 Либан (LIB) 2 1
 Лихтенштајн (LIE) 1 1
 Литванија (LTU) 4
 Луксембург (LUX) 19 8 8 8 8 6 2 8 2 10
 Малезија (MAS) 3
 Мексико (MEX) 3 5 1 12 7 3 1 1 1 2 14
 Монако (MON) 2 1
 Монголија (MGL) 3 4 2 3
 Мароко (MAR) 6 1
 Намибија (NAM) 1
 Холандија (NED) 23 20 8 8 6 12 6 1 11
 Нов Зеланд (NZL) 3 2 3
 Северна Кореја (PRK) 6 12 9 7
 Норвешка (NOR) 30 46 26 11 1 2 6 7 1 1 12
 Филипини (PHI) 4 2 3
 Полска (POL) 8 16 6 12 12 12 12 6 9 13
 Португалија (POR) 9 4 1 2 1 2 8
 Порторико (PUR) 1 6
 Романија (ROM) 8 16 6 6 12 12 12 12 8 12 12 16
 Русија (RUS) 4 6
 Сар (SAA) 6 1
 Сан Марино (SMR) 1 1 2
 Сингапур (SIN) 1
 Словачка (SVK) 5
 Словенија (SLO) 1 4
 ЈАР (RSA) 3 2 1 4
 Јужна Кореја (KOR) 2 9 1 8 9 8 11
 СССР (URS) 16 12 12 12 12 12 12 12 12 12 10
 Шпанија (ESP) 1 12 4 6 6 9 9 8 13
 Шведска (SWE) 1 38 24 24 8 15 8 12 9 6 1 1 2 1 1 17
 Швајцарија (SUI) 1 2 1 8 8 8 8 8 6 6 6 12 6 12 2 6 21
 Тунис (TUN) 2
 Турција (TUR) 1 2
 Украина (UKR) 5
 САД (USA) 111 4 8 8 19 16 16 16 12 12 12 12 12 12 12 12 12 22
 Узбекистан (UZB) 5
 Венецуела (VEN) 3
 Виетнам (VIE) 2
 Западна Германија (FRG) 12 12 6 12 8 5
 Јемен (YEM) 1
 Југославија (YUG) 8 8 16 16 16 9 6 7 12 1 10
Земји 9 8 3 14 12 11 9 11 6 16 19 30 21 33 33 30 28 23 20 19 28 28 36 43 42 38 55
Натпреварувачи 71 135 119 327 249 250 72 148 39 175 211 319 128 254 215 218 237 178 130 136 179 185 215 195 195 196 196

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]