Санкање на Зимските олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Санкање на Зимските олимписки игри
Раководен орган FIL
Дисциплини 4 (мажи: 2; жени: 1; мешано: 1)
Игри
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1994 1998
2002 2006 2010 2014
Освојувачи на медали

Санкање е зимски спорт кој е дел од официјалната програма на Зимските олимписки игри. Натпреварите во овој спорт се одржуваат на посебно дизајнирана патека на мраз која овозможува гравитацијата да ја зголеми брзината на санката. Победник е оној натпреварувач кој ќе забележи најбрзо време. Спортот за првпат бил вклучен во олимписката програма на Зимските олимписки игри 1964, каде биле одржани натпреварите во поединечна конкуренција за мажи и жени како и двојки за мажи.

Од 1964 до 2010, дисциплината двојки била сметана како мешана дисциплина, иако секогаш вклучувала само машки натпреварувачи. На Зимските олимписки игри 2014, била додадена екипната дисциплина која станала единствена мешана дисциплина со натпреварувачи од двата пола. Германските натпреварувачи се наоѓаат на врвот на табелата на медали со освоени вкупно 75 медали.[а]

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
Мажи поединечно 14
Двојки 14
Жени поединечно 14
Екипно 1
Вкупно дисциплини 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4

Табела на медали[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Германија (GER) 15 9 7 31
2  Источна Германија (GDR) 13 8 8 29
3  Италија (ITA) 7 4 6 17
4  Австрија (AUT) 5 7 7 19
5  Германија (EUA) 2 2 1 5
6  Западна Германија (FRG) 1 4 5 10
7  СССР (URS) 1 2 3 6
8  Русија (RUS) 0 3 0 3
9  САД (USA) 0 2 3 5
10  Латвија (LAT) 0 1 3 4
Вкупно 44 42 43 129

Број на натпреварувачи по земја[уреди | уреди извор]

Земја 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
 Аргентина (ARG)                 1 1 1 2 1 1 6
 Австралија (AUS)                 1 1 1 1 1 5
 Австрија (AUT)                 9 9 8 7 10 7 7 7 8 8 10 10 9 10 14
 Бермуда (BER)                 1 1 1 1 4
 Босна и Херцеговина (BIH)                 2 1 2
 Бразил (BRA)                 2 2
 Бугарија (BUL)                 3 3 2 1 2 1 6
 Канада (CAN)                 1 7 4 8 4 2 9 6 2 2 7 10 10 8 14
 Кинески Тајпеј (TPE)                 2 3 2 2 2 1 1 1 8
 Чешка (CZE)                 2 4 4 4 4
 Чехословачка (TCH)                 6 6 4 3 3 2 4 7
 Источна Германија (GDR)                 8 9 9 9 10 10 6
 Естонија (EST)                 1 2 2
 Франција (FRA)                 5 1 1 1 3 3 1 1 8
 Грузија (GEO)                 2 1 1
 Германија (GER)                 10 10 10 10 10 10 10 7
 Велика Британија (GBR)                 2 2 6 4 7 4 4 2 1 1 2 1 12
 Грција (GRE)                 2 1 2
 Индија (IND)                 1 1 1 1 4
 Независни учесници (IOA)                 1 1
 Италија (ITA)                 7 9 9 8 9 9 9 8 8 10 10 9 8 10 14
 Јапонија (JPN)                 7 5 2 4 5 3 3 6 4 5 3 1 12
 Казахстан (KAZ)                 1 1
 Латвија (LAT)                 6 8 10 8 8 10 9 7
 Лихтенштајн (LIE)                 3 3 1 3 2 1 1 1 8
 Молдавија (MDA)                 1 1 1 1 4
 Холандски Антили (AHO)                 1 1
 Нов Зеланд (NZL)                 1 1 2
 Норвешка (NOR)                 4 2 3 7 2 2 3 3 8
 Филипини (PHI)                 1 1
 Полска (POL)                 8 9 8 8 2 2 2 3 2 5 10
 Порторико (PUR)                 1 2 2
 Романија (ROU)                 4 3 1 3 4 3 4 4 7 2 10
 Русија (RUS)                 8 7 10 10 10 10 6
 Словачка (SVK)                 2 1 4 6 5 6 6
 Словенија (SLO)                 1 1 2
 Јужна Кореја (KOR)                 3 3 1 1 4 5
 СССР (URS)                 7 6 7 10 10 5
 Шпанија (ESP)                 4 1 1 3
 Шведска (SWE)                 5 5 4 2 2 3 5 3 2 9
 Швајцарија (SUI)                 9 2 1 1 2 2 2 2 8
 Тонга (TGA)                 1 1
 Украина (UKR)                 3 6 4 6 6 6 6
 Обединета екипа (EUN)                 10 1
 Германија (EUA)                 9 1
 САД (USA)                 9 8 10 9 10 9 10 9 10 10 10 10 10 10 14
 Венецуела (VEN)                 1 4 1 3
 Девствени Острови (ISV)                 1 2 2 1 2 5
 Западна Германија (FRG)                 8 10 8 7 8 7 6
 Југославија (YUG)                 3 2 2
Земји - - - - - - - - 12 14 13 16 14 17 22 22 25 24 26 24 24 24 49
Натпреварувачи - - - - - - - - 68 85 83 94 80 81 90 89 92 93 110 108 107 108 772
Година 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 14

Наводи[уреди | уреди извор]

Белешки
  • а Под германски натпреварувачи се подразбираат оние натпреварувачи кои освоиле медали натпреварувајќи се за Западна Германија, Источна Германија, Обединетата екипа на Германија и Германија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]