Прејди на содржината

Скокови во вода на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скокови во вода на Летните олимписки игри
Раководен орган
Дисциплини 8 (мажи: 4; жени: 4)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Скокови во вода на Летните олимписки игри — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Сент Луис во 1904 година.

Дисциплина

[уреди | уреди извор]
Дисциплина 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Година
Машки дисциплини
10 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 24
Одскочна даска 3 метри - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 23
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Plain high diving - - X X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3
Plunge for distance X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Женски дисциплини
10 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 23
Одскочна даска 3 метри - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 21
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Вкупно дисциплини 2 2 4 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 8 8 8


Биланс на медали

[уреди | уреди извор]
# Земја Вкупно
1 САД 48 41 42 131
2 Кина 27 14 8 49
3 Шведска 6 8 7 21
4 СССР 4 4 6 14
5 Русија 3 7 6 16
6 Италија 3 4 2 9
7 Австралија 3 2 6 11
8 Германија 3 1 0 4
9 Германија 2 8 10 20
10 Источна Германија 2 2 3 7
11 Мексико 1 4 5 10
12 Канада 1 4 4 9
13 Чехословачка 1 1 0 2
14 Данска 1 0 1 2
15 Грција 1 0 0 1
16 Велика Британија 0 2 4 6
17 Обединета екипа 0 2 1 3
18 Египет 0 1 1 2
19 Франција 0 1 0 1
20 Украина 0 0 2 2
Вкупно (20) 106 106 108 320