Скелетон на Зимските олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скелетон на Зимските олимписки игри
Раководен орган FIBT
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1994 1998
2002 2006 2010 2014
Освојувачи на медали

Скелетон е зимски спорт кој за првпат бил вклучен во програмата на Зимските олимписки игри на игрите во 1928 во Сент Мориц, потоа бил дел и од игрите во 1948 кои повторно биле одржани во Сент Мориц. Оттогаш, скелетонот бил отстранет од програмата на Зимските олимписки игри и повторно се вратил на Зимските олимписки игри 2002 во Солт Лејк Сити каде покрај машката трка, била воведена и женската трка.

Обединетото Кралство е единствената држава која освоила медал на сите Зимски олимписки игри на кои скелетонот бил дел од програмата. Досега 28 држави испратиле свои натпреварувачи во скелетон.

Табела на медали[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  САД (USA) 3 4 1 8
2  Велика Британија (GBR) 2 1 3 6
3  Канада (CAN) 2 1 1 4
4  Русија (RUS) 1 0 2 3
 Швајцарија (SUI) 1 0 2 3
6  Италија (ITA) 1 0 0 1
7  Латвија (LAT) 0 2 0 2
8  Германија (GER) 0 1 1 2
9  Австрија (AUT) 0 1 0 1
Вкупно 10 10 10 30

Ажурирано по машката трка на Зимските олимписки игри 2010.

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплини 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
Машка трка
Женска трка
Вкупно 1 1 2 2 2 2

Земји учеснички[уреди | уреди извор]

Бројките го означуваат бројот на натпреварувачи кои државата ги пратила на соодветните Зимски олимписки игри.

Земји учеснички 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
 Аргентина (ARG) 1 1
 Австралија (AUS) 2 3 3 3
 Австрија (AUT) 2 1 2 2 1 3 6
 Бермуда (BER) 1 1
 Канада (CAN) 5 5 6 4 4
 Хрватска (CRO) 1 1
 Чешка (CZE) 1 1
 Франција (FRA) 1 1 1 1 1 5
 Германија (GER) 4 4 6 5 4
 Велика Британија (GBR) 1 4 2 3 4 4 6
 Грција (GRE) 2 1 2
 Ирска (IRL) 1 1 1 1 4
 Италија (ITA) 2 1 2 2 2 1 6
 Јапонија (JPN) 3 3 3 3 4
 Латвија (LAT) 1 1 2 3 4
 Либан (LIB) 1 1
 Мексико (MEX) 1 1
 Нов Зеланд (NZL) 1 2 3 2 4
 Норвешка (NOR) 1 1 1 3
 Полска (POL) 1 1
 Романија (ROU) 1 2 2
 Русија (RUS) 2 2 4 6 4
 Словенија (SLO) 1 1
 ЈАР (RSA) 1 1
 Јужна Кореја (KOR) 1 1 2 3
 Шпанија (ESP) 1 1 2
 Швајцарија (SUI) 2 4 3 3 2 1 6
 САД (USA) 2 4 5 4 5 5 6
Држави 6 6 19 21 19 17
Натпреварувачи 10 15 39 42 48 47

Надворешни врски[уреди | уреди извор]