Одбојка на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри
Volleyball (indoor) pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Токио во 1964 година, и оттогаш постојано е вклучена во програмата на Олимписките игри.

Историја[уреди | уреди извор]

Историјата на олимписката одбојка започнува од Олимписките игри 1924 во Париз, каде одбојката била претставена како дел од американските спортови. Дискусиите на овој предлог за дополнување на олимписката програма, сепак, станале дури по Втората светска војна, по основањето на FIVB и дел од континенталните конфедерации. Во 1957 година бил одржан посебен турнир за време на 53-тата сесија на МОК во Софија, со поддршка на ова барање. Натпреварувањето имало успех и одбојката официјално била вклучена во програмата на Летните олимписки игри 1964.

Учесници[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Земја 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012 Вкупно
Алжир               12           1
Аргентина           6 3   8 4 =5   =5 6
Австралија                   8 =11   =9 3
Белгија   8                       1
Бразил 7 9 8 7 5 2 4 1 5 6 1 2 2 13
Бугарија 5 6 4   2   6   7     =5 4 8
Канада       9   4   10           3
Кина           7           =5   2
Куба     10 3 7     4 6 7       6
Чехословачка 2 3 6 5 8                 5
Египет       WD   10       =11   =11   4
Франција             8 11     =9     3
Источна Германија   4 2                     2
Западна Германија     11                     1
Германија                       =9 =5 2
Велика Британија                         =11 1
Грција                     =5     1
Унгарија 6                         1
Италија       8 9 3 9 5 2 3 2 4 3 10
Јапонија 3 2 1 4   8 10 6       =11   8
Јужна Кореја 10   7 6   5 11 9 =9 =9       8
Либија         10                 1
Мексико   10                       1
Холандија 8           5 2 1 5 =9     6
Полска   5 9 1 4       =11   =5 =5 =5 8
Романија 4   5   3                 3
СССР 1 1 3 2 1   2             6
Обединета екипа               7           1
Русија                 4 2 3 3 1 5
Југославија         6                 1
Yugoslavia                 3 1       2
Србија и Црна Гора                     =5     1
Србија                       =5 =9 2
Шпанија               8   =9       2
Шведска             7             1
Тунис     12     9 12   =11   =11   =11 6
САД 9 7       1 1 3 =9 =11 4 1 =5 10
Венецуела                       =9   1
Вкупно 10 10 12 10 10 10 12 12 12 12 12 12 12 136

Жени[уреди | уреди извор]

Земја 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012 Вкупно
Алжир =11 =11 2
Австралија =9 1
Бразил 7 7 6 4 3 3 4 1 1 9
Бугарија 3 1
Канада 8 8 =9 3
Кина 1 3 7 2 5 1 3 =5 8
Хрватска 7 1
Куба 6 5 5 1 1 1 3 4 8
Чехословачка 6 7 2
Доминиканска Република =11 =5 2
Германија 8 6 =9 3
Источна Германија 6 2 5 3
Западна Германија 8 6 2
Велика Британија =9 1
Грција =9 1
Унгарија 5 4 4 3
Италија =9 =5 =5 =5 4
Јапонија 1 2 2 1 3 4 5 =9 =5 =5 3 11
Казахстан =9 1
Кенија =11 =11 2
Северна Кореја 3 1
Јужна Кореја 6 5 4 3 5 8 6 8 =5 4 10
Мексико 7 1
Холандија 6 5 2
Перу 4 7 6 4 2 =11 =11 7
Полска 3 3 =9 3
Романија 4 8 2
Русија 4 2 2 =5 =5 5
Србија =5 =11 2
Шпанија 8 1
СССР 2 1 1 2 1 1 6
Турција =9 1
Украина =11 1
Обединета екипа 2 1
САД 5 8 2 7 3 7 4 =5 2 2 10
Венецуела =11 1
Вкупно екипи 6 8 8 8 8 8 8 8 12 12 12 12 12

Победници[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Натпревар за злато Натпревар за бронза Број на репрезентации
Шампиони Резултат Финалисти 3то место Резултат 4то место
1964
детали
Јапонија
Токио
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
Групна фаза
Чехословачка

Јапонија
Групна фаза
Романија
10
1968
детали
Мексико
Град Мексико
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
Групна фаза
Јапонија

Чехословачка
Групна фаза Flag of the German Democratic Republic.svg
ГДР
10
1972
детали
 Западна Германија
Минхен

Јапонија
3–1 Flag of the German Democratic Republic.svg
ГДР
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
3–0
Бугарија
12
1976
детали
Канада
Монреал

Полска
3–2 Flag of the Soviet Union.svg
СССР

Куба
3–0
Јапонија
10
1980
детали
СССР
Москва
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
3–1
Бугарија

Романија
3–1
Полска
10
1984
детали
САД
Лос Анджелис
Flag of the United States.svg
САД
3–0
Бразил

Италија
3–0
Канада
10
1988
детали
Јужна Кореја
Сеул
Flag of the United States.svg
САД
3–1 Flag of the Soviet Union.svg
СССР

Аргентина
3–2
Бразил
12
1992
детали
Шпанија
Барселона

Бразил
3–0
Холандија
Flag of the United States.svg
САД
3–1
Куба
12
1996
детали
САД
Атланта

Холандија
3–2
Италија

Југославија
3–1
Русија
12
2000
детали
Австралија
Сидни

Југославија
3–0
Русија

Италија
3–0
Аргентина
12
2004
детали
Грција
Атина

Бразил
3–1
Италија

Русија
3–0 Flag of the United States.svg
САД
12
2008
детали
Кина
Пекинг
Flag of the United States.svg
САД
3–1
Бразил

Русија
3–0
Италија
12
2012
детали
Обединето Кралство
Лондон

Русија
3–2
Бразил

Италија
3–1
Бугарија
12
2016
детали
Бразил
Рио де Жанеиро

Жени[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Натпревар за злато Натпревар за бронза Број на репрезентации
Шампиони Резултат Финалисти 3то место Резултат 4то место
1964
детали
Јапонија
Токио

Јапонија
Групна фаза Flag of the Soviet Union.svg
СССР

Полска
Групна фаза
Романија
6
1968
детали
Мексико
Град Мексико
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
Групна фаза
Јапонија

Полска
Групна фаза
Перу
8
1972
детали
Германија
Минхен
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
3–2
Јапонија
Flag of North Korea.svg
Северна Кореја
3–0
Јужна Кореја
8
1976
детали
Канада
Монреал

Јапонија
3–0 Flag of the Soviet Union.svg
СССР

Јужна Кореја
3–1
Унгарија
8
1980
детали
СССР
Москва
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
3–1 Flag of the German Democratic Republic.svg
ГДР

Бугарија
3–2
Унгарија
8
1984
детали
САД
Лос Анџелес
Flag of the People's Republic of China.svg
Кина
3–0 Flag of the United States.svg
САД

Јапонија
3–1
Перу
8
1988
детали
Јужна Кореја
Сеул
Flag of the Soviet Union.svg
СССР
3–2
Перу
Flag of the People's Republic of China.svg
Кина
3–0
Јапонија
8
1992
детали
Шпанија
Барселона

Куба
3–1 Olympic flag.svg
Обединета екипа
Flag of the United States.svg
САД
3–0
Бразил
8
1996
детали
САД
Атланта

Куба
3–1 Flag of the People's Republic of China.svg
Кина

Бразил
3–2
Русија
8
2000
детали
Австралија
Сидни

Куба
3–2
Русија

Бразил
3–0 Flag of the United States.svg
САД
12
2004
детали
Грција
Атина
Flag of the People's Republic of China.svg
Кина
3–2
Русија

Куба
3–1
Бразил
12
2008
детали
Кина
Пекинг

Бразил
3–1 Flag of the United States.svg
САД
Flag of the People's Republic of China.svg
Кина
3–1
Куба
12
2012
детали
Обединето Кралство
Лондон

Бразил
3–1 Flag of the United States.svg
САД

Јапонија
3–0
Јужна Кореја
12
2016
детали
Бразил
Рио де Жанеиро

Освојувачи на медал[уреди | уреди извор]

Вкупно[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 СССР 7 4 1 12
2 Бразил 4 3 2 9
3 Јапонија 3 3 3 9
4 САД 3 3 2 8
5 Куба 3 0 2 5
6 Кина 2 1 2 5
7 Русија 1 3 2 6
8 Холандија 1 1 0 2
9 Полска 1 0 2 3
10 Yugoslavia 1 0 1 2
11 Италија 0 2 3 5
12 Источна Германија 0 2 0 2
13 Бугарија 0 1 1 2
Чехословачка 0 1 1 2
15 Перу 0 1 0 1
Обединета екипа 0 1 0 1
17 Аргентина 0 0 1 1
Северна Кореја 0 0 1 1
Јужна Кореја 0 0 1 1
Романија 0 0 1 1
Вкупно 26 26 26 78

Мажи[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 СССР 3 2 1 6
2 САД 3 0 1 4
3 Бразил 2 3 0 5
4 Русија 1 1 2 4
5 Јапонија 1 1 1 3
6 Холандија 1 1 0 2
7 Yugoslavia 1 0 1 2
8 Полска 1 0 0 1
9 Италија 0 2 3 5
10 Чехословачка 0 1 1 2
11 Бугарија 0 1 0 1
Источна Германија 0 1 0 1
13 Аргентина 0 0 1 1
Куба 0 0 1 1
Романија 0 0 1 1
Вкупно 13 13 13 39

Жени[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 СССР 4 2 0 6
2 Куба 3 0 1 4
3 Јапонија 2 2 2 6
4 Кина 2 1 2 5
5 Бразил 2 0 2 4
6 САД 0 3 1 4
7 Русија 0 2 0 2
8 Источна Германија 0 1 0 1
Перу 0 1 0 1
Обединета екипа 0 1 0 1
11 Полска 0 0 2 2
12 Бугарија 0 0 1 1
Северна Кореја 0 0 1 1
Јужна Кореја 0 0 1 1
Вкупно 13 13 13 39

Надворешни врски[уреди | уреди извор]