Одбојка на Летните олимписки игри 1972 (жени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1972 (жени)
Volleyball (indoor) pictogram.svg
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1972 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Минхен, Германија. На турнирот учествувале вкупно 8 репрезентации.

Првото место го освоил СССР, второто Јапонија и третото Северна Кореја.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А

Група Б

Група А[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
27 авг.  Унгарија 3–0  Западна Германија 15–8 15–11 15–9     45–28
27 авг.  СССР 3–1  Јужна Кореја 11–15 15–8 15–7 15–7   56–37
29 авг.  Јужна Кореја 3–0  Унгарија 15–7 15–13 15–11     45–31
29 авг.  СССР 3–0  Западна Германија 15–5 15–7 15–9     45–21
31 авг.  СССР 3–1  Унгарија 15–12 15–2 13–15 15–9   58–38
31 авг.  Јужна Кореја 3–0  Западна Германија 15–2 15–8 15–2     45–12

Група Б[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
28 авг.  Северна Кореја 3–0  Куба 15–1 15–8 15–3     45–12
28 авг.  Јапонија 3–0  Чехословачка 15–1 15–7 15–9     45–17
30 авг.  Јапонија 3–0  Куба 15–2 15–3 15–5     45–10
30 авг.  Северна Кореја 3–0  Чехословачка 15–3 15–7 15–8     45–18
1 сеп.  Куба 3–1  Чехословачка 6–15 15–12 15–10 15–13   51–50
1 сеп.  Јапонија 3–0  Северна Кореја 15–3 15–2 16–14     46–19

Последна фаза[уреди | уреди извор]

Финална фаза[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Злато
             
3 сеп.
  Јапонија 3  
  Јужна Кореја 0  
 
7 сеп.
      СССР 3
    Јапонија 2
Бронза
сеп.3 7 сеп.
  СССР 3   Северна Кореја  3
  Северна Кореја 1     Јужна Кореја  0

5-8 место[уреди | уреди извор]

  5-8 место 5 место
             
2 сеп.
  Куба 3  
  Западна Германија 0  
 
7 сеп.
      Унгарија 3
    Куба 2
7 место
2 сеп. 7 сеп.
  Унгарија 3   Чехословачка  3
  Чехословачка 2     Западна Германија  0

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
2 сеп.  Унгарија 3–2  Чехословачка 15–9 13–15 11–15 15–10 15–11 69–60
2 сеп.  Куба 3–0  Западна Германија 15–11 15–13 17–15     47–39

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
3 сеп.  СССР 3–1  Северна Кореја 15–10 16–14 7–15 15–8   53–47
3 сеп.  Јапонија 3–0  Јужна Кореја 15–3 15–5 15–9     45–17

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
7 сеп.  Чехословачка 3–0  Западна Германија 15–13 15–4 16–14     46–31

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
7 сеп.  Унгарија 3–2  Куба 13–15 14–16 16–14 15–5 15–11 73–61

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
9 сеп.  Северна Кореја 3–0  Јужна Кореја 15–7 15–9 15–9     45–25

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
9 сеп.  СССР 3–2  Јапонија 15–11 4–15 15–11 9–15 15–11 58–63

Финална фаза[уреди | уреди извор]

Место Екипа
Gold medal icon.svg  СССР
Silver medal icon.svg  Јапонија
Bronze medal icon.svg  Северна Кореја
4  Јужна Кореја
5  Унгарија
6  Куба
7  Чехословачка
8  Западна Германија

 Олимписки шампион 

СССР
Втора титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]