Одбојка на Летните олимписки игри 1980 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1980 (мажи)
Volleyball (indoor) pictogram.svg
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1980 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Москва, СССР. На турнирот учествувале вкупно 10 репрезентации.

Првото место го освоил СССР, второто Бугарија и третото Романија.

Групи[уреди | уреди извор]

Група A Група Б
 СССР (домаќин)  Бразил
 Бугарија  Либија
 Куба  Полска
 Чехословачка  Романија
Olympic flag.svg Италија  Југославија

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  СССР 8 4 0 12 1 12.000 193 122 1.582
2  Бугарија 7 3 1 9 5 1.800 171 149 1.148
3  Куба 5 1 3 6 9 0.667 181 178 1.017
4  Чехословачка 5 1 3 6 11 0.545 180 230 0.783
5 Olympic flag.svg Италија 5 1 3 4 11 0.364 145 191 0.759
Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
20 јули DMA Куба  3–0 Olympic flag.svg Италија 15–7 15–8 15–6     45–21
20 јули MAC СССР  3–1  Чехословачка 15–13 15–10 13–15 15–7   58–45
22 јули DMA Италија Olympic flag.svg 3–2  Чехословачка 8–15 15–5 10–15 15–8 15–7 63–50
22 јули MAC Бугарија  3–1  Куба 15–7 15–8 6–15 15–8   51–38
24 јули DMA Бугарија  3–0  Чехословачка 15–12 15–5 15–7     45–24
24 јули MAC СССР  3–0 Olympic flag.svg Италија 15–2 15–7 15–10     45–19
26 јули MAC Чехословачка  3–2  Куба 15–11 13–15 2–15 16–14 15–9 61–64
26 јули MAC СССР  3–0  Бугарија 15–6 15–8 15–10     45–24
28 јули MAC Бугарија  3–1 Olympic flag.svg Италија 15–9 15–9 6–15 15–9   51–42
28 јули MAC СССР  3–0  Куба 15–10 15–13 15–11     45–34

Група Б[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Полска 7 3 1 11 5 2.200 221 172 1.285
2  Романија 7 3 1 10 5 2.000 215 138 1.558
3  Бразил 6 2 2 9 8 1.125 215 196 1.097
4  Југославија 6 2 2 8 8 1.000 189 177 1.068
5  Либија 4 0 4 0 12 0.000 23 180 0.128
Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
20 јули DMA Романија  3–0  Либија 15–3 15–1 15–1     45–5
20 јули MAC Полска  3–1  Југославија 15–11 11–15 15–3 15–7   56–36
22 јули DMA Југославија  3–2  Бразил 8–15 15–12 10–15 15–4 15–12 63–58
22 јули MAC Полска  3–1  Романија 9–15 15–12 15–13 15–13   54–53
24 јули DMA Полска  3–0  Либија 15–1 15–3 15–1     45–5
24 јули MAC Романија  3–1  Бразил 13–15 15–4 15–12 15–3   58–34
26 јули DMA Бразил  3–0  Либија 15–1 15–2 15–6     45–9
26 јули DMA Романија  3–1  Југославија 15–9 14–16 15–8 15–12   59–45
28 јули DMA Бразил  3–2  Полска 13–15 18–20 17–15 15–11 15–5 78–66
28 јули DMA Југославија  3–0  Либија 15–2 15–1 15–1     45–4

Финална фаза[уреди | уреди извор]

9-10 место[уреди | уреди извор]

9 место[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
30 јули DMA Италија Olympic flag.svg 3–0  Либија 15–2 15–1 15–4     45–7

5-8 место[уреди | уреди извор]

  5-8 место 5 место
             
30 јули
  Куба 2  
  Југославија 3  
 
1 август
      Југославија 2
    Бразил 3
7 место
30 јули 1 август
  Чехословачка 0   Куба  3
  Бразил 3     Чехословачка  1

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
30 јули DMA Чехословачка  0–3  Бразил 14–16 11–15 9–15     34–46
30 јули DMA Куба  2–3  Југославија 15–12 15–5 12–15 14–16 2–15 58–63

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
1 август DMA Куба  3–1  Чехословачка 14–16 15–7 15–10 15–6   59–39

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
1 август DMA Југославија  2–3  Бразил 16–14 9–15 15–8 10–15 8–15 58–67

Последна фаза[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Злато
             
30 јули
  СССР 3  
  Романија 0  
 
1 август
      СССР 3
    Бугарија 1
Бронза
30 јули 1 август
  Бугарија 3   Романија  3
  Полска 0     Полска  1

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
30 јули MAC Бугарија  3–0  Полска 15–13 15–13 15–7     45–33
30 јули MAC СССР  3–0  Романија 15–6 15–10 15–5     45–21

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
1 август MAC Романија  3–1  Полска 15–10 9–15 15–13 15–9   54–47

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Место Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно
1 август MAC СССР  3–1  Бугарија 15–7 15–13 14–16 15–11   59–47

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
Gold medal icon.svg  СССР
Silver medal icon.svg  Бугарија
Bronze medal icon.svg  Романија
4  Полска
5  Бразил
6  Југославија
7  Куба
8  Чехословачка
9 Olympic flag.svg Italy
10  Либија

 Олимписки шампион 

СССР
трета титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]