Одбојка на Летните олимписки игри 1988 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1988 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1988 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Сеул, Јужна Кореја. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил САД, второто СССР и третото Аргентина.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А Група Б
 Јужна Кореја (домаќин)  Аргентина
 Бразил  Франција
 Бугарија  Јапонија
 Шведска  Холандија
 Италија  Тунис
 СССР  САД

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  СССР 9 4 1 14 4 3.500 248 190 1.305
2  Бразил 9 4 1 14 7 2.000 296 225 1.316
3  Шведска 7 2 3 9 11 0.818 220 262 0.840
4  Бугарија 7 2 3 7 9 0.778 190 194 0.979
5  Италија 7 2 3 7 11 0.636 203 222 0.914
6  Јужна Кореја 6 1 4 5 14 0.357 200 264 0.758
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
17 сеп. Шведска  3–2  Јужна Кореја 10–15 5–15 15–12 17–15 15–4 62–61
18 сеп. Бразил  3–0  Италија 15–7 15–4 17–15     47–26
18 сеп. СССР  3–0  Бугарија 15–7 15–9 15–8     45–24
19 сеп. СССР  3–0  Шведска 15–8 15–7 16–14     46–29
19 сеп. Бугарија  3–0  Италија 15–7 15–8 15–6     45–21
19 сеп. Јужна Кореја  3–2  Бразил 19–17 15–8 6–15 11–15 15–12 66–67
22 сеп. Бразил  3–1  Бугарија 13–15 15–6 15–12 15–12   58–45
22 сеп. Италија  3–2  Шведска 9–15 15–6 12–15 15–12 15–3 66–51
22 сеп. СССР  3–0  Јужна Кореја 15–6 15–7 15–13     45–26
24 сеп. Бразил  3–1  Шведска 15–6 13–15 15–0 15–12   58–33
24 сеп. Бугарија  3–0  Јужна Кореја 15–7 15–10 15–8     45–25
24 сеп. СССР  3–1  Италија 15–9 15–9 12–15 15–12   57–45
26 сеп. Италија  3–0  Јужна Кореја 15–10 15–7 15–5     45–22
26 сеп. Бразил  3–2  СССР 12–15 9–15 15–8 15–11 15–6 66–55
26 сеп. Шведска  3–0  Бугарија 15–11 15–12 15–8     45–31

Група Б[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  САД 10 5 0 15 3 5.000 263 155 1.697
2  Аргентина 8 3 2 11 7 1.571 219 211 1.038
3  Франција 8 3 2 10 7 1.429 222 190 1.168
4  Холандија 8 3 2 10 7 1.429 202 183 1.104
5  Јапонија 6 1 4 5 12 0.417 182 225 0.809
6  Тунис 5 0 5 0 15 0.000 101 225 0.449
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
17 сеп. Холандија  3–1  Франција 15–8 7–15 15–11 15–7   52–41
18 сеп. САД  3–0  Јапонија 15–13 15–2 15–2     45–17
18 сеп. Аргентина  3–0  Тунис 15–5 15–11 15–6     45–22
19 сеп. САД  3–1  Холандија 15–7 12–15 15–1 15–11   57–34
19 сеп. Франција  3–0  Тунис 15–10 15–3 15–9     45–22
19 сеп. Аргентина  3–1  Јапонија 15–11 15–12 11–15 15–11   56–49
22 сеп. САД  3–2  Аргентина 11–15 11–15 15–4 17–15 15–7 69–56
22 сеп. Франција  3–1  Јапонија 10–15 15–10 17–15 15–12   57–52
22 сеп. Холандија  3–0  Тунис 15–6 15–10 15–5     45–21
24 сеп. САД  3–0  Франција 17–15 15–6 15–13     47–34
24 сеп. Јапонија  3–0  Тунис 15–4 15–11 15–7     45–22
24 сеп. Аргентина  3–0  Холандија 15–11 15–7 15–8     45–26
26 сеп. Франција  3–0  Аргентина 15–7 15–5 15–5     45–17
26 сеп. САД  3–0  Тунис 15–4 15–6 15–4     45–14
26 сеп. Холандија  3–0  Јапонија 15–7 15–4 15–8     45–19

Последна фаза[уреди | уреди извор]

9-12 место[уреди | уреди извор]

  9-12 9 место
             
28 сеп.
  Италија 3  
  Тунис 0  
 
30 сеп.
      Италија 3
    Јапонија 2
11 место
28 сеп. 30 сеп.
  Јужна Кореја 2   Тунис  0
  Јапонија 3     Јужна Кореја  3

9-12 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
28 сеп. Италија  3–0  Тунис 15–2 15–2 15–5     45–9
28 сеп. Јужна Кореја  2–3  Јапонија 15–13 15–6 9–15 13–15 9–15 61–64

11 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
30 сеп. Тунис  0–3  Јужна Кореја 11–15 9–15 7–15     27–45

9 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
30 сеп. Италија  3–2  Јапонија 15–11 15–11 12–15 13–15 15–7 70–59

5-8 место[уреди | уреди извор]

  5-8 место 5 место
             
28 сеп.
  Шведска 2  
  Холандија 3  
 
1 окт.
      Холандија 3
    Бугарија 0
7 место
28 сеп. 1 окт.
  Бугарија 3   Шведска  3
  Франција 0     Франција  2

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
28 сеп. Бугарија  3–0  Франција 15–8 15–12 15–11     45–31
28 сеп. Шведска  2–3  Холандија 10–15 15–13 15–8 11–15 14–16 65–67

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
1 окт. Шведска  3–2  Франција 12–15 15–5 8–15 15–12 15–12 65–59

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
1 окт. Холандија  3–0  Бугарија 15–6 15–8 15–10     45–24

Финална фаза[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Злато
             
30 сеп.
  СССР 3  
  Аргентина 0  
 
2 окт.
      СССР 1
    САД 3
Бронза
30 сеп. 2 окт.
  Бразил 0   Аргентина  3
  САД 3     Бразил  2

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
30 сеп. Бразил  0–3  САД 3–15 5–15 11–15     19–45
30 сеп. СССР  3–0  Аргентина 15–11 17–15 15–8     47–34

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
2 окт. Аргентина  3–2  Бразил 15–10 15–17 15–8 12–15 15–9 72–59

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
2 окт. СССР  1–3  САД 15–13 10–15 4–15 8–15   37–58

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 САД
 СССР
 Аргентина
4  Бразил
5  Холандија
6  Бугарија
7  Шведска
8  Франција
9  Италија
10  Јапонија
11  Јужна Кореја
12  Тунис

 Олимписки шампион 

САД
Втора титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]