Одбојка на Летните олимписки игри 1992 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1992 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1992 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Барселона, Шпанија. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил Бразил, второто Холандија и третото САД.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А Група Б
 Шпанија (домаќин)  Алжир
 Канада  Бразил
 Франција  Куба
 Италија  Холандија
 Јапонија  Јужна Кореја
 САД Обединета екипа

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Италија 9 4 1 13 5 2.600 253 192 1.318
2  САД 9 4 1 13 8 1.625 287 257 1.117
3  Шпанија 8 3 2 11 12 0.917 283 299 0.946
4  Јапонија 7 2 3 10 12 0.833 277 291 0.952
5  Канада 6 1 4 10 12 0.833 286 279 1.025
6  Франција 6 1 4 6 14 0.429 200 268 0.746
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
26 јули Јапонија  3–1  САД 8–15 15–11 15–10 15–13   53–49
26 јули Италија  3–1  Франција 9–15 15–5 15–8 15–2   54–30
26 јули Шпанија  3–2  Канада 13–15 15–7 9–15 15–12 15–13 67–62
28 јули САД  3–2  Канада 15–12 15–12 10–15 11–15 16–14 67–68
28 јули Франција  3–2  Јапонија 15–8 9–15 15–11 10–15 15–9 64–58
28 јули Италија  3–0  Шпанија 16–14 15–6 15–7     46–27
30 јули Италија  3–0  Јапонија 15–13 15–7 17–15     47–35
30 јули Канада  3–0  Франција 15–7 15–8 15–6     45–21
30 јули САД  3–2  Шпанија 15–6 14–16 12–15 15–10 15–11 71–58
1 август Шпанија  3–2  Јапонија 15–8 5–15 15–17 15–7 15–13 65–60
1 август Италија  3–1  Канада 15–11 8–15 15–12 15–7   53–45
1 август САД  3–0  Франција 15–5 15–12 15–8     45–25
3 август Јапонија  3–2  Канада 11–15 15–17 15–11 15–13 15–10 71–66
3 август Шпанија  3–2  Франција 10–15 11–15 15–9 15–9 15–12 66–60
3 август САД  3–1  Италија 9–15 16–14 15–11 15–13   55–53

Група Б[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Бразил 10 5 0 15 2 7.500 248 165 1.503
2  Куба 9 4 1 13 5 2.600 231 180 1.283
3 Обединета екипа 8 3 2 11 7 1.571 229 205 1.117
4  Холандија 7 2 3 8 9 0.889 218 181 1.204
5  Јужна Кореја 6 1 4 3 12 0.250 142 212 0.670
6  Алжир 5 0 5 0 15 0.000 100 225 0.444
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
26 јули Куба  3–1  Холандија 15–12 17–15 6–15 15–10   53–52
26 јули Обединета екипа 3–0  Алжир 15–8 15–7 15–4     45–19
26 јули Бразил  3–0  Јужна Кореја 15–13 16–14 15–7     46–34
28 јули Куба  3–0  Алжир 15–4 15–2 15–3     45–9
28 јули Бразил  3–1 Обединета екипа 15–6 15–7 9–15 16–14   55–42
28 јули Холандија  3–0  Јужна Кореја 15–5 15–5 15–7     45–17
30 јули Јужна Кореја  3–0  Алжир 15–8 15–11 15–12     45–31
30 јули Бразил  3–0  Холандија 15–11 15–9 15–4     45–24
30 јули Куба  3–1 Обединета екипа 8–15 15–10 15–12 15–5   53–42
1 август Обединета екипа 3–0  Јужна Кореја 15–9 15–6 15–11     45–26
1 август Холандија  3–0  Алжир 15–2 15–5 15–4     45–11
1 август Бразил  3–1  Куба 15–6 15–8 12–15 15–6   57–35
3 август Обединета екипа 3–1  Холандија 8–15 15–9 17–16 15–12   55–52
3 август Куба  3–0  Јужна Кореја 15–5 15–7 15–8     45–20
3 август Бразил  3–0  Алжир 15–8 15–13 15–9     45–30

Финална фаза[уреди | уреди извор]

11-12 место[уреди | уреди извор]

11 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
5август Франција  3–0  Алжир 15–4 15–9 15–9     45–22

9-10 место[уреди | уреди извор]

9 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
5август Канада  1–3  Јужна Кореја 10–15 15–12 10–15 10–15   45–57

Најдобрите осум[уреди | уреди извор]

Четвртфинале Полуфинале Злато
                   
5 август        
  Италија  2
7 август
  Холандија  3  
  Холандија  3
5 август
    Куба  0  
  Шпанија  0
9 август
  Куба  3  
  Холандија  0
5 август
    Бразил  3
  САД  3
7 август
  Обединета екипа  1  
  САД  1 Бронза
5 август
    Бразил  3  
  Јапонија  0   Куба  1
  Бразил  3     САД  3
9 август  5-8 место 5 место
             
6 август
  Италија 3  
  Шпанија 0  
 
7 август
      Италија 3
    Јапонија 0
7 место
6 август 7 август
  Обединета екипа 2   Шпанија  2
  Јапонија 3     Обединета екипа  3

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
5 август Италија  2–3  Холандија 9–15 15–12 15–8 2–15 16–17 57–67
5 август Шпанија  0–3  Куба 14–16 9–15 6–15     29–46
5 август Јапонија  0–3  Бразил 12–15 5–15 12–15     29–45
5 август САД  3–1 Обединета екипа 12–15 15–10 15–4 15–11   57–40

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
6 август Италија  3–0  Шпанија 15–4 15–12 15–4     45–20
6 август Обединета екипа 2–3  Јапонија 8–15 15–9 13–15 15–12 16–17 67–68

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
7 август Холандија  3–0  Куба 15–11 15–13 15–9     45–33
7 август САД  1–3  Бразил 15–12 8–15 9–15 12–15   44–57

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
7 август Шпанија  2–3 Обединета екипа 14–16 15–12 8–15 15–5 12–15 64–63

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
7 август Италија  3–0  Јапонија 15–2 15–7 15–13     45–22

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
9 август Куба  1–3  САД 15–12 13–15 7–15 11–15   46–57

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
9 август Холандија  0–3  Бразил 12–15 8–15 5–15     25–45

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 Бразил
 Холандија
 САД
4  Куба
5  Италија
6  Јапонија
7 Обединета екипа
8  Шпанија
9  Јужна Кореја
10  Канада
11  Франција
12  Алжир

 Олимписки шампион 

Бразил
Прва титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]