Одбојка на Летните олимписки игри 1968 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1968 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1968 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Град Мексико, Мексико. На турнирот учествувале вкупно 10 репрезентации.

Првото место го освоил СССР, второто Јапонија и третото Чехословачка.

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  СССР 17 8 1 26 8 3.250 464 326 1.423
2  Јапонија 16 7 2 24 6 4.000 430 258 1.667
3  Чехословачка 16 7 2 22 15 1.467 454 417 1.089
4  Источна Германија 15 6 3 22 12 1.833 449 374 1.201
5  Полска 15 6 3 18 11 1.636 371 281 1.320
6  Бугарија 13 4 5 16 17 0.941 379 385 0.984
7  САД 13 4 5 15 18 0.833 383 414 0.925
8  Белгија 11 2 7 6 24 0.250 239 417 0.573
9  Бразил 10 1 8 8 25 0.320 357 469 0.761
10  Мексико 9 0 9 6 27 0.222 289 474 0.610
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
13 окт Јапонија  3–0  Полска 15–9 15–11 15–10     45–30
13 окт Белгија  3–1  Бразил 15–7 16–14 9–15 15–6   55–42
13 окт Бугарија  3–0  Мексико 15–9 15–4 15–6     45–19
13 окт САД  3–2  СССР 11–15 15–10 10–15 15–10 15–6 66–56
13 окт Чехословачка  3–2  Источна Германија 15–12 15–17 14–16 15–11 15–9 74–65
16 окт Бугарија  3–0  Белгија 15–10 15–1 15–5     45–16
16 окт Чехословачка  3–1  САД 15–0 10–15 15–7 15–7   55–29
16 окт Полска  3–1  Мексико 15–10 7–15 15–4 15–3   52–32
16 окт СССР  3–1  Бразил 11–15 15–2 15–9 15–9   56–35
16 окт Јапонија  3–0  Источна Германија 15–6 15–8 15–13     45–27
17 окт Источна Германија  3–0  Мексико 15–3 15–5 15–6     45–14
17 окт СССР  3–0  Бугарија 15–10 15–9 15–10     45–29
17 окт Полска  3–0  Белгија 15–6 15–5 15–8     45–19
17 окт САД  3–0  Бразил 15–12 15–7 15–10     45–29
17 окт Чехословачка  3–2  Јапонија 2–15 3–15 15–12 15–12 15–11 50–65
19 окт Јапонија  3–0  Мексико 15–1 15–3 15–11     45–15
19 окт Бугарија  3–2  САД 10–15 17–15 7–15 15–7 16–14 65–66
19 окт СССР  3–0  Полска 15–9 15–10 15–10     45–29
19 окт Чехословачка  3–2  Бразил 15–12 15–10 13–15 13–15 15–9 71–61
19 окт Источна Германија  3–0  Белгија 15–1 15–7 15–7     45–15
20 окт Јапонија  3–0  Белгија 15–5 15–5 15–4     45–14
20 окт Бугарија  3–0  Бразил 15–8 18–16 15–3     48–27
20 окт Чехословачка  3–0  Мексико 15–10 15–8 15–8     45–26
20 окт Полска  3–0  САД 15–5 15–5 15–8     45–18
20 окт СССР  3–2  Источна Германија 10–15 15–9 15–11 12–15 15–5 67–55
21 окт Чехословачка  3–2  Бугарија 15–7 10–15 15–9 4–15 15–7 59–53
21 окт Белгија  3–2  Мексико 15–11 5–15 13–15 18–16 15–2 66–59
21 окт Источна Германија  3–0  САД 15–8 15–12 15–10     45–30
21 окт Полска  3–0  Бразил 15–12 15–4 15–7     45–23
21 окт СССР  3–1  Јапонија 4–15 15–13 15–9 15–13   49–50
23 окт Полска  3–0  Бугарија 15–3 15–5 15–10     45–18
23 окт СССР  3–1  Мексико 15–5 15–8 11–15 15–5   56–33
23 окт Јапонија  3–0  САД 15–5 15–8 15–11     45–24
23 окт Источна Германија  3–1  Бразил 15–13 15–7 14–16 15–12   59–48
23 окт Чехословачка  3–0  Белгија 15–0 15–4 15–12     45–16
24 окт Јапонија  3–0  Бразил 15–8 15–11 15–12     45–31
24 окт Источна Германија  3–2  Бугарија 15–11 8–15 15–10 10–15 15–7 63–58
24 окт САД  3–1  Мексико 14–16 15–10 15–9 15–11   59–46
24 окт Полска  3–1  Чехословачка 15–5 15–3 12–15 15–13   57–36
24 окт СССР  3–0  Белгија 15–2 15–3 15–5     45–10
25 окт Јапонија  3–0  Бугарија 15–7 15–6 15–5     45–18
25 окт САД  3–0  Белгија 15–4 16–14 15–10     46–28
25 окт Бразил  3–1  Мексико 14–16 15–6 17–15 15–8   61–45
25 окт Источна Германија  3–0  Полска 15–11 15–6 15–6     45–23
26 окт СССР  3–0  Чехословачка 15–7 15–4 15–8     45–19

Final standing[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 СССР
 Јапонија
 Чехословачка
4  Источна Германија
5  Полска
6  Бугарија
7  САД
8  Белгија
9  Бразил
10  Мексико


 Олимписки шампион 

СССР
Втора титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]