Одбојка на Летните олимписки игри 1996 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1996 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1996 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Атланта, САД. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил Холандија, второто Италија и третото Југославија.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А Група Б
 САД (домаќин)  Италија
 Бразил  Холандија
 Куба  Русија
 Аргентина  Јужна Кореја
 Бугарија  Тунис
 Полска  Југославија

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Куба 9 4 1 12 5 2.400 233 191 1.220
2  Бразил 8 3 2 10 6 1.667 210 187 1.123
3  Бугарија 8 3 2 10 8 1.250 225 212 1.061
4  Аргентина 8 3 2 9 9 1.000 222 225 0.987
5  САД 7 2 3 10 9 1.111 241 233 1.034
6  Полска 5 0 5 1 15 0.067 151 234 0.645
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
21 јули Куба  3–0  Бугарија 15–9 15–7 15–7     45–23
21 јули САД  3–0  Полска 15–13 15–6 15–8     45–27
21 јули Аргентина  3–1  Бразил 9–15 15–8 16–14 15–6   55–43
23 јули Бугарија  3–0  Бразил 15–11 15–13 15–8     45–32
23 јули САД  3–0  Аргентина 15–7 15–8 15–11     45–26
23 јули Куба  3–0  Полска 15–13 15–2 15–13     45–28
25 јули Аргентина  3–1  Бугарија 15–10 15–8 11–15 15–10   56–43
25 јули Бразил  3–0  Полска 15–7 15–11 15–8     45–26
25 јули Куба  3–2  САД 4–15 15–9 14–16 15–8 18–16 66–64
27 јули Куба  3–0  Аргентина 15–10 15–12 15–9     45–31
27 јули Бугарија  3–0  Полска 15–4 15–10 15–7     45–21
27 јули Бразил  3–0  САД 15–11 15–11 15–7     45–29
29 јули Аргентина  3–1  Полска 7–15 17–15 15–10 15–9   54–49
29 јули Бугарија  3–2  САД 15–11 13–15 11–15 15–5 15–12 69–58
29 јули Бразил  3–0  Куба 15–11 15–10 15–11     45–32

Група Б[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Италија 10 5 0 15 0 MAX 225 138 1.630
2  Холандија 9 4 1 12 3 4.000 209 131 1.595
3  Југославија 8 3 2 9 8 1.125 215 191 1.126
4  Русија 7 2 3 7 9 0.778 196 201 0.975
5  Јужна Кореја 6 1 4 3 12 0.250 156 198 0.788
6  Тунис 5 0 5 1 15 0.067 98 240 0.408
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
21 јули Холандија  3–0  Тунис 15–4 15–4 15–2     45–10
21 јули Италија  3–0  Јужна Кореја 15–13 15–12 15–8     45–33
21 јули Југославија  3–1  Русија 10–15 15–13 15–10 15–11   55–49
23 јули Холандија  3–0  Русија 15–9 15–9 15–9     45–27
23 јули Италија  3–0  Тунис 15–9 15–5 15–1     45–15
23 јули Југославија  3–0  Јужна Кореја 15–5 15–6 16–14     46–25
25 јули Италија  3–0  Холандија 15–8 15–8 15–13     45–29
25 јули Југославија  3–1  Тунис 15–4 15–17 15–3 15–3   60–27
25 јули Русија  3–0  Јужна Кореја 15–8 15–4 16–14     46–26
27 јули Италија  3–0  Русија 15–11 15–6 15–12     45–29
27 јули Холандија  3–0  Југославија 15–7 15–6 15–9     45–22
27 јули Јужна Кореја  3–0  Тунис 15–4 15–6 15–6     45–16
29 јули Италија  3–0  Југославија 15–12 15–8 15–12     45–32
29 јули Русија  3–0  Тунис 15–9 15–10 15–11     45–30
29 јули Холандија  3–0  Јужна Кореја 15–4 15–11 15–12     45–27

Последна фаза[уреди | уреди извор]

Полуфинале Злато Финале
                   
31 јули        
  Куба  0
2 август
  Русија  3  
  Русија  0
31 јули
    Холандија  3  
  Бугарија  1
4 август
  Холандија  3  
  Холандија  3
31 јули
    Италија  2
  Бразил  2
2 август
  Југославија  3  
  Југославија  1 Бронза
31 јули
    Италија  3  
  Аргентина  1   Русија  1
  Италија  3     Југославија  3
4 август  5-8 место 5 место
             
1 август
  Куба 3  
  Бугарија 1  
 
2 август
      Куба 0
    Бразил 3
7 место
1 август 2 август
  Бразил 3   Бугарија  3
  Аргентина 1     Аргентина  2

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
31 јули Куба  0–3  Русија 13–15 15–17 11–15     39–47
31 јули Бугарија  1–3  Холандија 14–16 15–9 3–15 13–15   45–55
31 јули Бразил  2–3  Југославија 6–15 5–15 15–8 16–14 10–15 52–67
31 јули Аргентина  1–3  Италија 15–12 9–15 7–15 4–15   35–57

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
1 август Куба  3–1  Бугарија 15–4 15–12 16–17 15–12   61–45
1 август Бразил  3–1  Аргентина 15–10 15–3 13–15 15–9   58–37

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
2 август Русија  0–3  Холандија 6–15 6–15 10–15     22–45
2 август Југославија  1–3  Италија 12–15 15–8 6–15 7–15   40–53

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
2 август Бугарија  3–2  Аргентина 15–10 15–10 7–15 7–15 20–18 64–68

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
2 август Куба  0–3  Бразил 12–15 14–16 14–16     40–47

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
4 август Русија  1–3  Југославија 8–15 15–7 8–15 9–15   40–52

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
4 август Холандија  3–2  Италија 15–12 9–15 16–14 9–15 17–15 66–71

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 Холандија
 Италија
 Југославија
4  Русија
5  Бразил
6  Куба
7  Бугарија
8  Аргентина
9  Јужна Кореја
 САД
11  Полска
 Тунис
 Олимписки шампион 

Холандија
Прва титула

Медали[уреди | уреди извор]

Злато Сребро Бронза
 Холандија (NED)  Италија (ITA)  Југославија (YUG)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]