Одбојка на Летните олимписки игри 1980 (жени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1980 (жени)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1980 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Москва, СССР. На турнирот учествувале вкупно 8 репрезентации.

Првото место го освоил СССР, второто Источна Германија и третото Бугарија.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А Група Б

 СССР
 Перу
 Куба
 Источна Германија

 Унгарија
 Бразил
 Романија
 Бугарија

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари победи Порази Добиени сетови Загубени сетови Добиени бодови Загубени бодови Бодови
 СССР 3 3 0 9 2 153 99 6
 Источна Германија 3 2 1 7 6 166 160 5
 Куба 3 1 2 4 6 117 117 4
 Перу 3 0 3 3 9 108 168 3
Дата Време Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно Извештај
21 јули    Источна Германија 3–1  Куба 15–11 15–13 10–15 15–4   55–43  
21 јули    СССР 3–1  Перу 15–2 7–15 15–4 15–9   52–30  
23 јули    Перу 0–3  Куба 6–15 5–15 6–15     45–17  
23 јули    СССР 3–1  Источна Германија 15–5 10–15 16–14 15–6   56–40  
25 јули    Перу 2–3  Источна Германија 10–15 17–15 15–11 10–15 9–15 61–71  
25 јули    СССР 3–0  Источна Германија 15–6 15–13 15–10     45–29  

Група Б[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари победи Порази Добиени сетови Загубени сетови Добиени бодови Загубени бодови Бодови
 Бугарија 3 2 1 7 4 138 114 5
 Унгарија 3 2 1 8 6 161 170 5
 Романија 3 2 1 7 7 157 153 5
 Бразил 3 0 3 4 9 152 171 3
Дата Време Резултат Сет 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Вкупно Извештај
21 јули    Бугарија 3–1  Романија 15–9 7–15 15–5 15–4   52–33  
21 јули    Унгарија 3–2  Бразил 17–15 9–15 15–12 6–15 15–12 62–69  
23 јули    Унгарија 2–3  Романија 15–5 3–15 5–15 15–10 8–15 46–60  
23 јули    Бугарија 3–0  Бразил 15–7 15–9 15–12     45–28  
25 јули    Бразил 2–3  Романија 15–10 15–9 6–15 13–15 6–15 55–64  
25 јули    Бугарија 1–3  Унгарија 15–8 9–15 7–15 10–15   41–53  

Последна фаза[уреди | уреди извор]

5-8 место[уреди | уреди извор]

  5-8 место 5 место
             
1980-08-27
  Перу 3  
  Романија 0  
 
1980-08-29
      Куба 3
    Перу 1
7 место
1980-09-27 1980-08-29
  Куба 3   Романија  0
  Бразил 0     Бразил  3
A4-Б3
27 јули  Перу 3 – 0  Романија Арена Дружба
15
15
15
45
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
12
9
11
32
A3-Б4
27 август  Куба 3 – 0  Бразил Арена Дружба
15
15
15
45
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
2
5
6
13

7 место[уреди | уреди извор]

29 август  Романија 0 – 3  Бразил Арена Дружба
8
12
12
32
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
15
15
15
45

5 место[уреди | уреди извор]

29 август  Куба 3 – 1  Перу Арена Дружба
15
15
12
15
57
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
9
7
15
5
36

1-4 место[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Финале
             
1980-08-27
  Источна Германија 3  
  Бугарија 2  
 
1980-08-29
      СССР 3
    Источна Германија 1
Трето место
1980-08-27 1980-08-29
  СССР 3   Бугарија  3
  Унгарија 0     Унгарија  2
A2-B1
27 август  Источна Германија 3 – 2  Бугарија Лужники арена
15
12
15
7
15
64
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
10
15
9
15
6
55
A1-B2
27 август  СССР 3 – 0  Унгарија Лужники арена
15
15
15
45
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
11
13
2
26

3 место[уреди | уреди извор]

29 август
14:00
 Бугарија 3 – 2  Унгарија Лужники арена
15
13
6
15
15
64
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
5
15
15
4
8
47

Злато[уреди | уреди извор]

29 август  СССР 3 – 1  Источна Германија Лужники арена
15
11
15
15
56
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
12
15
13
7
47

Табела[уреди | уреди извор]

Место Земја
1  СССР
2  Источна Германија
3  Бугарија
4  Унгарија
5  Куба
6  Перу
7  Бразил
8  Романија

 Олимписки шампион 

СССР
Трета титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]