Одбојка на Летните олимписки игри 1984 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1984 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1984 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Лос Анџелес, САД. На турнирот учествувале вкупно 10 репрезентации.

Првото место го освоил САД, второто Бразил и третото Италија.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А Група Б
 САД (домаќин)  Канада
 Аргентина  Кина
 Бразил  Египет
 Јужна Кореја  Италија
 Тунис  Јапонија

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Бразил 7 3 1 10 4 2.500 191 144 1.326
2  САД 7 3 1 9 4 2.250 168 117 1.436
3  Јужна Кореја 7 3 1 9 6 1.500 203 162 1.253
4  Аргентина 5 1 3 7 9 0.778 184 207 0.889
5  Тунис 4 0 4 0 12 0.000 64 180 0.356
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
29 јули Јужна Кореја  3–0  Тунис 15–7 15–7 15–7     45–21
29 јули САД  3–1  Аргентина 15–6 15–7 10–15 15–8   55–36
31 јули Бразил  3–1  Аргентина 15–8 15–8 16–18 15–13   61–47
31 јули САД  3–0  Тунис 15–3 15–2 15–3     45–8
2 август Бразил  3–0  Тунис 15–5 15–9 15–2     45–16
2 август САД  3–0  Јужна Кореја 15–13 15–9 15–6     45–28
4 август Аргентина  3–0  Тунис 15–9 15–7 15–3     45–19
4 август Јужна Кореја  3–1  Бразил 15–4 15–13 13–15 15–8   58–40
6 август Јужна Кореја  3–2  Аргентина 15–6 14–16 13–15 15–7 15–12 72–56
6 август Бразил  3–0  САД 15–10 15–11 15–2     45–23

Група Б[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Канада 7 3 1 10 3 3.333 167 122 1.369
2  Италија 7 3 1 11 4 2.750 210 143 1.469
3  Јапонија 7 3 1 9 5 1.800 179 162 1.105
4  Кина 5 1 3 3 9 0.333 124 160 0.775
5  Египет 4 0 4 0 12 0.000 90 183 0.492
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
29 јули Јапонија  3–0  Кина 15–9 15–9 15–8     45–26
29 јули Италија  3–1  Канада 10–15 15–4 15–6 15–7   55–32
31 јули Канада  3–0  Египет 15–10 15–9 15–3     45–22
31 јули Италија  3–0  Кина 15–5 16–14 15–13     46–32
2 август Кина  3–0  Египет 15–3 15–5 18–16     48–24
2 август Јапонија  3–2  Италија 5–15 11–15 15–10 15–10 16–14 62–64
4 август Јапонија  3–0  Египет 15–6 15–10 15–11     45–27
4 август Канада  3–0  Кина 15–8 15–7 15–3     45–18
6 август Канада  3–0  Јапонија 15–10 15–8 15–9     45–27
6 август Италија  3–0  Египет 15–4 15–7 15–6     45–17

Последна фаза[уреди | уреди извор]

9-10 место[уреди | уреди извор]

9 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
8 август Тунис  3–2  Египет 15–13 15–9 5–15 13–15 15–5 63–57

5-8 место[уреди | уреди извор]

  5-8 место 5 место
             
8 август
  Јужна Кореја 3  
  Кина 1  
 
10 август
      Јужна Кореја 3
    Аргентина 1
7 место
8 август 10 август
  Аргентина 3   Кина  0
  Јапонија 1     Јапонија  3

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
8 август Јужна Кореја  3–1  Кина 15–4 15–11 6–15 19–17   55–47
8 август Аргентина  3–1  Јапонија 9–15 15–10 15–10 15–11   54–46

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
10 август Кина  0–3  Јапонија 14–16 9–15 6–15     29–46

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
10 август Јужна Кореја  3–1  Аргентина 15–13 9–15 15–9 15–7   54–44

Финална фаза[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Злато
             
8 август
  Бразил 3  
  Италија 1  
 
11 август
      Бразил 0
    САД 3
Бронза
8 август 11 август
  САД 3   Италија  3
  Канада 0     Канада  0

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
8 август Бразил  3–1  Италија 12–15 15–2 15–3 15–5   57–25
8 август САД  3–0  Канада 15–6 15–10 15–7     45–23

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
11 август Италија  3–0  Канада 15–11 15–12 15–8     45–31

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
11 август Бразил  0–3  САД 6–15 6–15 7–15     19–45

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 САД
 Бразил
 Италија
4  Канада
5  Јужна Кореја
6  Аргентина
7  Јапонија
8  Кина
9  Тунис
10  Египет

 Олимписки шампион 

САД
Прва титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]