Одбојка на Летните олимписки игри 1972 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 1972 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 1972 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Минхен, Германија. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил Јапонија, второто Источна Германија и третото СССР.

Групи[уреди | уреди извор]

Група A Група Б
 Бугарија  Западна Германија (домаќин)
 Чехословачка  Бразил
 Полска  Куба
 Јужна Кореја  Источна Германија
 СССР  Јапонија
 Тунис  Романија

Група А[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  СССР 10 5 0 15 3 5.000 257 196 1.311
2  Бугарија 9 4 1 13 8 1.625 294 235 1.251
3  Чехословачка 8 3 2 11 6 1.833 230 205 1.122
4  Јужна Кореја 7 2 3 7 10 0.700 209 197 1.061
5  Полска 6 1 4 8 12 0.667 237 259 0.915
6  Тунис 5 0 5 0 15 0.000 90 225 0.400
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
27 авг. СССР  3–0  Тунис 15–10 15–6 15–4     45–20
27 авг. Чехословачка  3–0  Полска 15–13 16–14 15–8     46–35
27 авг. Бугарија  3–1  Јужна Кореја 16–18 15–6 15–9 15–13   61–46
29 авг. Полска  3–0  Тунис 15–6 15–11 15–1     45–18
29 авг. СССР  3–0  Јужна Кореја 17–15 15–12 15–4     47–31
29 авг. Бугарија  3–2  Чехословачка 15–11 15–11 12–15 14–16 15–9 71–62
31 авг. Чехословачка  3–0  Тунис 15–11 15–4 15–10     45–25
31 авг. Јужна Кореја  3–1  Полска 15–7 13–15 15–11 15–6   58–39
31 авг. СССР  3–1  Бугарија 9–15 15–10 15–11 15–10   54–46
2 сеп. Јужна Кореја  3–0  Тунис 15–1 15–3 15–1     45–5
2 сеп. СССР  3–0  Чехословачка 15–10 15–10 15–12     45–32
2 сеп. Бугарија  3–2  Полска 14–16 12–15 15–7 15–3 15–10 71–51
5 сеп. Бугарија  3–0  Тунис 15–10 15–5 15–7     45–22
5 сеп. Чехословачка  3–0  Јужна Кореја 15–11 15–5 15–13     45–29
5 сеп. СССР  3–2  Полска 11–15 15–12 15–12 10–15 15–13 66–67

Група Б[уреди | уреди извор]

Бодови Натпревари Сетови Бодови
Место Екипа Победи Порази Добиени Загубени Коефициент Добиени Загубени Коефициент

</noinclude>

1  Јапонија 10 5 0 15 0 MAX 225 95 2.368
2  Источна Германија 9 4 1 12 4 3.000 200 162 1.235
3  Романија 7 2 3 8 9 0.889 201 213 0.944
4  Бразил 7 2 3 9 13 0.692 273 280 0.975
5  Куба 7 2 3 6 13 0.462 212 254 0.835
6  Западна Германија 5 0 5 4 15 0.267 163 270 0.604
Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
28 авг. Источна Германија  3–0  Куба 15–7 15–13 15–7     45–27
28 авг. Јапонија  3–0  Романија 15–4 15–5 15–6     45–15
28 авг. Бразил  3–2  Западна Германија 15–7 15–8 17–19 6–15 15–9 68–58
30 авг. Источна Германија  3–1  Бразил 15–5 7–15 16–14 15–10   53–44
30 авг. Јапонија  3–0  Куба 15–10 15–9 15–5     45–24
30 авг. Романија  3–0  Западна Германија 15–9 15–1 15–8     45–18
1 сеп. Бразил  3–2  Романија 18–16 11–15 15–7 11–15 15–12 70–65
1 сеп. Јапонија  3–0  Источна Германија 15–4 15–2 15–6     45–12
1 сеп. Куба  3–2  Западна Германија 15–8 15–11 10–15 12–15 15–8 67–57
3 сеп. Источна Германија  3–0  Западна Германија 15–7 15–6 15–4     45–17
3 сеп. Јапонија  3–0  Бразил 15–7 15–13 15–11     45–31
3 сеп. Романија  3–0  Куба 15–7 17–15 15–13     47–35
6 сеп. Јапонија  3–0  Западна Германија 15–3 15–6 15–4     45–13
6 сеп. Куба  3–2  Бразил 16–14 6–15 15–7 7–15 15–9 59–60
6 сеп. Источна Германија  3–0  Романија 15–10 15–12 15–7     45–29

Финална фаза[уреди | уреди извор]

11-12 место[уреди | уреди извор]

11 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
08 Sep Тунис  1–3  Западна Германија 5–15 16–14 4–15 9–15   34–59

9-10 место[уреди | уреди извор]

9 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
09 Sep Полска  3–0  Куба 15–2 15–7 15–13     45–22

5-8 место[уреди | уреди извор]

  5-8 место 5 место
             
8 септември
  Чехословачка 3  
  Бразил 0  
 
9 септември
      Чехословачка 1
    Романија 3
7 место
8 септември 9 септември
  Јужна Кореја 0   Бразил  0
  Романија 3     Јужна Кореја  3

5-8 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
08 Sep Јужна Кореја  0–3  Романија 12–15 7–15 8–15     27–45
08 Sep Чехословачка  3–0  Бразил 15–8 15–6 15–1     45–15

7 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
09 Sep Бразил  0–3  Јужна Кореја 16–18 7–15 5–15     28–48

5 место[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
09 Sep Чехословачка  1–3  Романија 15–8 7–15 10–15 14–16   46–54

Финална фаза[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Злато
             
8 септември
  СССР 1  
  Источна Германија 3  
 
9 септември
      Источна Германија 1
    Јапонија 3
Бронза
8 септември 9 септември
  Бугарија 2   СССР  3
  Јапонија 3     Бугарија  0

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
08 Sep Бугарија  2–3  Јапонија 15–13 15–9 9–15 9–15 12–15 60–67
08 Sep СССР  1–3  Источна Германија 6–15 8–15 15–13 9–15   38–58

Бронза[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
09 Sep СССР  3–0  Бугарија 15–11 15–8 15–13     45–32

Злато[уреди | уреди извор]

Дата Резултат 1 Сет 2 Сет 3 Сет 4 Сет 5 Сет Вкупно
09 Sep Источна Германија  1–3  Јапонија 15–11 2–15 10–15 10–15   37–56

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 Јапонија
 Источна Германија
 СССР
4  Бугарија
5  Романија
6  Чехословачка
7  Јужна Кореја
8  Бразил
9  Полска
10  Куба
11  Западна Германија
12  Тунис

 Олимписки шампион 

Јапонија
Прва титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]