Одбојка на Летните олимписки игри 2004 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одбојка на Летните олимписки игри 2004 (мажи)
Раководен орган FIVB
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Одбојката на Летните олимписки игри 2004 — официјален одбојкарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Атина, Грција. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил Бразил, второто Италија и третото Русија.

Групи[уреди | уреди извор]

Група А Група Б
 Грција (домаќин)  Бразил
 Србија и Црна Гора  Италија
 Франција  Русија
 Аргентина  САД
 Полска  Холандија
 Тунис  Австралија

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

15 август 2004
09:00
Србија и Црна Гора  0 – 3  Полска Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 2,000
Извештај: резултат
21
17
16
54
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
25
25
75
15 август 2004
14:00
Аргентина  3 – 0  Франција Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 2,370
Извештај: резултат
25
25
25
75
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
15
23
22
60
15 август 2004
19:30
Тунис  0 – 3  Грција Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 8,200
Извештај: резултат
20
14
17
51
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
25
25
75

17 август 2004
09:00
Тунис  2 – 3  Аргентина Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 888
Извештај: резултат
20
25
16
25
10
96
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
25
23
25
22
15
110
17 август 2004
11:25
Франција  0 – 3  Србија и Црна Гора Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 1,000
Извештај: резултат
21
28
22
71
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
30
25
80
17 август 2004
19:30
Грција  3 – 1  Полска Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 8,600
Извештај: резултат
21
25
25
25
96
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
18
21
20
84

19 август 2004
14:00
Полска  0 – 3  Франција Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 5,230
Извештај: резултат
15
18
17
50
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
25
25
75
19 август 2004
16:00
Србија и Црна Гора  3 – 0  Тунис Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 3,430
Извештај: резултат
25
25
25
75
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
16
18
21
55
19 август 2004
19:30
Аргентина  3 – 1  Грција Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,403
Извештај: резултат
16
25
25
25
91
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
21
22
22
90

21 август 2004
14:00
Тунис  1 – 3  Полска Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,600
Извештај: резултат
18
25
19
23
85
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
23
25
25
98
21 август 2004
16:10
Аргентина  1 – 3  Србија и Црна Гора Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,826
Извештај: резултат
25
17
21
23
86
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
21
25
25
25
96
21 август 2004
19:30
Грција  3 – 2  Франција Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,360
Извештај: резултат
25
14
26
23
15
103
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
22
25
24
25
10
106

23 август 2004
09:00
Франција  3 – 1  Тунис Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 1,860
Извештај: резултат
25
18
25
25
93
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
23
25
19
19
86
23 август 2004
16:00
Полска  3 – 2  Аргентина Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 6,295
Извештај: резултат
25
25
23
22
20
115
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
19
22
25
25
18
109
23 август 2004
19:30
Србија и Црна Гора  3 – 2  Грција Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,415
Извештај: резултат
21
38
25
23
15
122
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
25
36
13
25
12
111

Група Б[уреди | уреди извор]

15 август 2004
11:00
Холандија  3 – 2  Русија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 2,060
Извештај: резултат
25
19
17
27
18
106
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
23
25
25
25
16
114
15 август 2004
16:00
Бразил  3 – 1  Австралија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 1,853
Извештај: резултат
23
25
25
25
98
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
19
12
21
77
15 август 2004
21:30
Италија  3 – 1  САД Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 5,630
Извештај: резултат
25
21
25
25
96
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
21
25
17
23
86

17 август 2004
14:00
Австралија  0 – 3  Русија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 2,815
Извештај: резултат
17
24
23
64
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
26
25
76
17 август 2004
16:00
САД  3 – 0  Холандија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 3,000
Извештај: резултат
26
25
25
76
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
24
20
18
62
17 август 2004
21:45
Бразил  3 – 2  Италија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 6,500
Извештај: резултат
25
15
25
21
33
119
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
21
25
16
25
31
118

19 август 2004
09:00
Италија  3 – 0  Австралија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 2,950
Извештај: резултат
25
25
25
75
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
20
18
21
59
19 август 2004
11:00
Холандија  1 – 3  Бразил Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,150
Извештај: резултат
22
26
21
19
88
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
24
25
25
99
19 август 2004
21:45
Русија  3 – 1  САД Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,930
Извештај: резултат
22
25
25
25
97
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
20
16
23
84

21 август 2004
09:00
Австралија  1 – 3  САД Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,580
Извештај: резултат
19
25
13
19
76
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
23
25
25
98
21 август 2004
11:20
Италија  3 – 0  Холандија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 6,200
Извештај: резултат
25
25
25
75
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
19
21
20
60
21 август 2004
22:20
Бразил  3 – 0  Русија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 5,400
Извештај: резултат
25
25
25
75
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
19
13
23
55

23 август 2004
11:15
Русија  3 – 2  Италија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,134
Извештај: резултат
25
25
22
23
15
110
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
16
22
25
25
13
101
23 август 2004
14:00
Холандија  3 – 0  Австралија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,120
Извештај: резултат
25
25
25
75
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
22
17
16
55
23 август 2004
22:20
САД  3 – 1  Бразил Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 3,150
Извештај: резултат
25
25
18
25
93
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
22
23
25
22
92

Финална фаза[уреди | уреди извор]

Четвртфинале Полуфинале Злато
                   
25 август        
  Србија и Црна Гора  1
27 август
  Русија  3  
  Русија  0
25 август
    Италија  3  
  Аргентина  1
29 август
  Италија  3  
  Италија  1
25 август
    Бразил  3
  Грција  2
27 август
  САД  3  
  САД  0 Бронза
25 август
    Бразил  3  
  Полска  0   Русија  3
  Бразил  3     САД  0
29 август


Четвртфинале[уреди | уреди извор]

25 август 2004
14:00
Србија и Црна Гора  1 – 3  Русија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 8,850
Извештај: резултат
27
25
25
26
103
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
29
23
27
28
107
25 август 2004
16:30
Аргентина  1 – 3  Италија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 8,100
Извештај: резултат
25
22
24
26
97
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
22
25
26
28
101
25 август 2004
19:30
Грција  2 – 3  САД Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,300
Извештај: резултат
20
25
27
23
15
110
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Сет 5
Вкупно
25
22
25
25
17
114
25 август 2004
22:25
Полска  0 – 3  Бразил Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 4,150
Извештај: резултат
22
25
18
65
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
27
25
77

Полуфинале[уреди | уреди извор]

27 август 2004
19:30
Русија  0 – 3  Италија Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,380
Извештај: резултат
16
17
16
49
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
25
25
75
27 август 2004
21:30
САД  0 – 3  Бразил Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,380
Извештај: резултат
16
17
23
56
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
25
25
25
75

Бронза[уреди | уреди извор]

29 август 2004
12:30
Русија  3 – 0  САД Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 7,650
Извештај: резултат
25
27
25
77
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Вкупно
22
25
16
63

Злато[уреди | уреди извор]

29 август 2004
14:30
Италија  1 – 3  Бразил Стадион на мирот и пријателството
Посетеност: 9,350
Извештај: резултат
15
26
20
22
83
Сет 1
Сет 2
Сет 3
Сет 4
Вкупно
25
24
25
25
99

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 Бразил
 Италија
 Русија
4  САД
5  Аргентина
 Грција
 Полска
 Србија и Црна Гора
9  Франција
 Холандија
11  Австралија
 Тунис

 Олимписки шампион 

Бразил
Втора титула

Надворешни врски[уреди | уреди извор]