Сент Луис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сент Луис, Мисури

Сент Луис (англиски: St. Louis) е град во американската држава Мисури. Се наоѓа во источен Мисури на врвот на реката Мисисипи. Со 353 837 жители, градот е најголемиот по број на жители во државата, после Канзас Сити, и 52-ти во САД. Градот се вика Сент Луис во чест на кралот Луј IX од Франција. Во XX век, градот беше чтрвти град по број на жители во земјата. Во овие години, на Сент Луис ѝ биле доделени Летни олимписки игри - 1904. Во 21 век, градот смена од центар за мануфактура до центар за медицина и биотехнологија.