Боб на Зимските олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боб на Зимските олимписки игри
Раководен орган FIBT
Дисциплини 3 (мажи: 2; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Боб е зимски спорт на Зимските олимписки игри каде екипа од двајца или четврорица натпреварувачи возат специјално дизајнирана санка надолу на патека на мраз, а победник е онаа екипа кој ќе оствари најбрзо време.

Спортот е дел од Зимските олимписки игри уште од првите игри во 1924 во Шамони, Франција, а единствен исклучок бил направен на Зимските олимписки игри 1960 во Сква Вали каде не бил дел од официјалната олимписка програма поради тоа што организацискиот комитет одлучил да не гради патека со цел да ги намали трошоците. Дисциплината машки четворосед била одржана на сите изданија од игрите освен на игрите во 1928, каде била заменета со дисциплината машки петтосед. Машкиот двосед за првпат бил одржан на игрите во 1932, а женскиот двосед на игрите во 2002.

Италија и Швајцарија се единствените земји кои испратиле свои натпреварувачи на сите изданија од игрите.

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
Машки четворосед [1] 21
Машки двосед 19
Женски двосед 4
Вкупно дисциплини 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3
  1. Бил одржан машки петтосед

Табела на медали[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Германија (GER) 10 5 6 21
2  Швајцарија (SUI) 9 11 11 31
3  САД (USA) 7 7 10 24
4  Источна Германија (GDR) 5 5 3 13
5  Италија (ITA) 4 4 4 12
6  Канада (CAN) 4 2 1 7
7  Русија (RUS) 2 1 1 4
8  Западна Германија (FRG) 1 3 2 6
9  Австрија (AUT) 1 2 0 3
10  Велика Британија (GBR) 1 1 2 4
11  СССР (URS) 1 0 2 3
12  Белгија (BEL) 0 1 1 2
13  Латвија (LAT) 0 1 0 1
14  Франција (FRA) 0 0 1 1
 Романија (ROU) 0 0 1 1
Вкупно 45 43 45 133

Број на натпреварувачи по земја[уреди | уреди извор]

Земја 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
 Американска Самоа (ASA)   2 1
 Аргентина (ARG) 10 4 4   5 4
 Ерменија (ARM)   2 2 2
 Австралија (AUS)   5 2 4 4 4 7 8 7
 Австрија (AUT) 10 2 12 8 9   9 9 8 10 8 8 8 8 9 8 4 5 5 6 19
 Белгија (BEL) 5 10 4 8 5 4 2   6 2 2 10
 Босна и Херцеговина (BIH)   5 5 2
 Бразил (BRA)   4 4 6 3
 Бугарија (BUL)   5 5 2 2 4
 Канада (CAN)   8 6 6 10 6 4 9 9 8 8 8 12 12 16 14
 Кинески Тајпеј (TPE)   5 5 4 2 4 4 6
 Хрватска (CRO)   4 4 5 3
 Чешка (CZE)   4 5 6 5 8 4 6
 Чехословачка (TCH) 8 4   2 6 4
 Франција (FRA) 8 10 2 10 10 5 4   10 6 5 4 9 8 5 9 5 8 17
 Источна Германија (GDR)   8 8 8 10 4
 Германија (GER) 10 9 10 6   12 12 9 13 14 18 18 11
 Велика Британија (GBR) 8 10 4 10 8   8 8 8 8 10 10 8 8 8 7 14 6 8 8 19
 Грција (GRE)   2 4 2 3
 Унгарија (HUN)   2 4 7 4 4
 Ирска (IRL)   4 5 2 2 4
 Италија (ITA) 10 5 4 10 10 8 10   8 10 9 9 5 9 9 8 9 8 9 12 8 4 21
 Јамајка (JAM)   4 5 4 6 2 2 6
 Јапонија (JPN)   8 4 2 4 4 4 5 9 5 4 6 4 12
 Латвија (LAT)   8 8 6 8 9 5 8 7
 Лихтенштајн (LIE) 2 2   2 3
 Луксембург (LUX) 5 4   2
 Мексико (MEX) 5   4 7 2 4
 Монако (MON)   2 5 4 4 5 2 2 2 8
 Холандија (NED) 5 2   2 2 8 8 4 6 8
 Холандски Антили (AHO)   2 2 2
 Нов Зеланд (NZL)   5 2 4 4 4
 Норвешка (NOR) 8 9 4   2 4 4 6
 Полска (POL) 5 6   4 4 4 4 4 6
 Португалија (POR)   5 1
 Порторико (PUR)   4 5 5 3
 Романија (ROU) 10 4 9 8   5 5 5 8 8 5 5 5 4 6 6 6 6 8 18
 Русија (RUS)   6 6 10 11 17 16 6
 Сан Марино (SMR)   2 1
 Србија (SRB)   4 2 2
 Србија и Црна Гора (SCG)   4 1
 Словачка (SVK)   4 4 4 4 4
 Јужна Кореја (KOR)   4 10 2
 СССР (URS)   8 10 2
 Шпанија (ESP) 4   9 2
 Шведска (SWE) 9 9   6 6 4 4 4 4 2 4 2 11
 Швајцарија (SUI) 8 10 4 9 8 8 8   8 9 8 8 8 11 10 8 10 10 10 12 8 9 21
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)   2 2 3 3
 Украина (UKR)   4 2 5 3
 Обединета екипа (EUN)   9 1
 Германија (EUA) 10   9 2
 САД (USA) 10 12 11 12 10 11   9 10 9 9 9 10 9 12 10 8 13 12 18 16 20
 Девствени Острови (ISV)   4 8 6 6 6 5
 Западна Германија (FRG)   8 8 8 10 10 8 6
 Југославија (YUG)   9 2 5 3
Земји 5 14 8 13 9 10 13 - 11 11 11 13 11 16 23 25 30 28 34 22 23 23 54
Натпреварувачи 39 115 41 99 71 71 93 - 81 90 79 93 78 111 135 159 155 156 195 150 159 169 1,694
Година 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 21

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]