Кошарка на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кошарка на Летните олимписки игри
Раководен орган FIBA
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Белешка: Со закосени се напишани годините кога бил показен спорт
Освојувачи на медали

Кошарката — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Сент Луис во 1904 година, и оттогаш постојано е вклучен во програмата на Олимписките игри.

Мажи[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Финале за 3 место
Златен медал Резултат Сребрен медал Бронзен медал Резултат 4 место
1936
Детално
Германија
Берлин

САД
19–8
Канада

Мексико
26–12
Полска
1948
Детално
Обединето Кралство
Лондон

САД
65–21
Франција

Бразил
52–47
Мексико
1952
Детално
Финска
Хелсинки

САД
36–25
СССР

Уругвај
68–59
Аргентина
1956
Детално
Австралија
Мелбурн

САД
89–55
СССР

Уругвај
71–62
Франција
1960
Детално
Италија
Рим

САД
без разигрување
СССР

Бразил
без разигрување
Италија
1964
Детално
Јапонија
Токио

САД
73–59
СССР

Бразил
76–60
Порторико
1968
Детално
Мексико
Мексико Сити

САД
65–50
Југославија

СССР
70–53
Бразил
1972
Детално
Западна Германија
Минхен

СССР
51–50
САД

Куба
66–65
Италија
1976
Детално
Канада
Монтреал

САД
95–74
Југославија

СССР
100–72
Канада
1980
Детално
СССР
Москва

Југославија
86–77
Иалија

СССР
117–94
Шпанија
1984
Детално
САД
Лос Анџелес

САД
96–65
Шпанија

Југославија
88–82
Канада
1988
Детално
Јужна Кореја
Сеул

СССР
76–63
Југославија

САД
78–49
Австралија
1992
Детално
Шпанија
Барселона

САД
117–85
Хрватска

Литванија
82–78
Обединета екипа
1996
Детално
САД
Атланта

САД
95–69
Југославија

Литванија
80–74
Австралија
2000
Детално
Австралија
Сиднеј

САД
85–75
Франција

Литванија
89–71
Австралија
2004
Детално
Грција
Атина

Аргентина
84–69
Италија

САД
104–96
Литванија
2008
Детално
Кина
Пекинг

САД
118–107
Шпанија

Аргентина
87–75
Литванија
2012
Детално
Обединето Кралство
Лондон

САД
107–100
Шпанија

Русија
81–77
Аргентина
2016
Детално
Бразил
Рио де Жанеиро

Резултати по конфедерација[уреди | уреди извор]

Confederation 1936
Трет Рајх
1948
Обединето Кралство
1952
Финска
1956
Австралија
1960
Италија
1964
Јапонија
1968
Мексико
1972
Западна Германија
1976
Канада
1980
СССР
1984
САД
1988
Јужна Кореја
1992
Шпанија
1996
САД
2000
Австралија
2004
Грција
2008
Кина
2012
Обединето Кралство
2016
Бразил
ФИБА Африка 15–18 19 9–16 -- -- -- 15 15 12 11 12 10 10 11 12 12 12 10
ФИБА Америка 1 1 1 1 1 1 1 2 1 5 1 3 1 1 1 1 1 1
ФИБА Азија 5 8 9–16 7 11 10 13 13 11 12 10 9 12 8 10 8 8 12
ФИБА Европа 4 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2
ФИБА Океанија -- -- -- 12 -- 9 -- 9 8 8 7 4 6 4 4 9 7 7

Учесници[уреди | уреди извор]

Земја 36
Трет Рајх
48
Обединето Кралство
52
Финска
56
Австралија
60
Италија
64
Јапонија
68
Мексико
72
Западна Германија
76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
16
Бразил
Година
 Ангола A 10 11 12 12 12 5
 Аргентина 15 4 9 1 3 4 Q 7
 Австралија 12 9 9 8 8 7 4 6 4 4 9 7 7 Q 14
 Белгија 19 11 17 3
 Бразил 9 3 6 6 3 3 4 7 5 9 5 5 6 5 Q 15
 Бугарија 7 5 16 10 4
 Канада 2 9 9 9 14 4 4 6 7 9
 ЦАР A 10 1
 Чиле 9 6 5 8 4
 Кина A 10 11 12 8 10 8 8 12 Q 8
B 15 18 11 3
 Хрватска C 2 7 6 3
Земја 36
Трет Рајх
48
Обединето Кралство
52
Финска
56
Австралија
60
Италија
64
Јапонија
68
Мексико
72
Западна Германија
76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
16
Бразил
Година
 Куба 13 9 11 3 7 6 6
 Чехословачка 9 7 9 5 8 6 9 A 7
 Египет 15 19 9 16 12 12 12 7
 Естонија 9 D 1
 Финска 9 11 2
 Франција 19 2 8 4 10 11 2 6 8
 ГерманијаE 15 12 8 7 10 5
 Обединето Кралство 20 9 2
 Грција 17 5 5 5 4
 Унгарија 16 9 9 13 4
 Индија 12 1
 Иран 14 11 2
Земја 36
Трет Рајх
48
Обединето Кралство
52
Финска
56
Австралија
60
Италија
64
Јапонија
68
Мексико
72
Западна Германија
76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
16
Бразил
Година
 Ирак 22 1
 Ирска 23 1
 Израел A 17 1
 Италија 7 17 17 4 5 8 4 5 2 5 5 2 12
 Јапонија 9 10 15 10 14 11 6
 Јужна Кореја A 8 14 16 14 9 12 6
 Латвија 15 D 1
 Литванија D 3 3 3 4 4 8 Q 6
 Мексико 3 4 9 12 12 5 10 7
 Мароко A 16 1
 Нов Зеланд 11 10 2
 Нигерија 10 Q 2
Земја 36
Трет Рајх
48
Обединето Кралство
52
Финска
56
Австралија
60
Италија
64
Јапонија
68
Мексико
72
Западна Германија
76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
16
Бразил
Година
 Панама 12 1
 Перу 8 10 15 3
 Филипини 5 12 9 7 11 13 13 7
 Полска 4 7 6 6 10 7 6
 Порторико A 13 4 9 6 9 7 8 10 6 9
 Романија 17 1
 Русија A D F 8 9 3 3
 Сенегал A 15 15 11 3
 Сингапур A 13 I 1
 СССР A 2 2 2 2 3 1 3 3 1 F A 9
 Шпанија 14 7 11 4 2 8 9 9 7 2 2 Q 11
Земја 36
Трет Рајх
48
Обединето Кралство
52
Финска
56
Австралија
60
Италија
64
Јапонија
68
Мексико
72
Западна Германија
76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
16
Бразил
Година
 Шведска 10 1
 Швајцарија 9 21 17 3
 Тајланд A 15 1
 Тунис 11 1
 Турција 19 17 2
Обединета екипа A 4 A 1
 САД 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 3 1 1 1 3 1 1 Q 18
 Уругвај 6 5 3 3 8 8 6 7
 Венецуела 11 Q 2
 Југославија 6 7 2 5 2 1 3 2 A 8
 СрбијаH G 2 6 11 3
Земја 21 23 23 15 16 16 16 16 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12

Белешки[уреди | уреди извор]

^A НОК не бил член на МОК
^B како Тајван Кина во периодот помеѓу 1936–56
^C дел од Југославија Југославија помеѓу 1936–1988
^D како дел од СССР Советскиот Сојуз помеѓу 1952–88
^E како Западна Германија Западна Германија помеѓу 1968–88
^F како дел од Обединета екипа in 1992
^G денес Србија Србија, како  Југославија во периодот 1936–1991,  Југославија од 1992–2002 и  Србија и Црна Гора помеѓу 2003–2006
^H како дел од Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија помеѓу 1936–1988
^I како дел од Малезија Малезија во 1964

Жени[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Финале за 3 место
Златен медал Резултат Сребрен медал Бронзен медал Резултат 4 место
1976
Детално
Канада
Монтреал

СССР
без разигрување
САД

Бугарија
без разигрување
Чехословачка
1980
Детално
СССР
Москва

СССР
104–73
Бугарија

Југославија
68–65
Унгарија
1984
Детално
САД
Лос Анџелес

САД
85–55
Јужна Кореја

Кина
63–57
Канада
1988
Детално
Јужна Кореја
Сеул

САД
77–70
Југославија

СССР
68–53
Австралија
1992
Детално
Шпанија
Барселона

Обединета екипа
76–66
Кина

САД
88–74
Куба
1996
Детално
САД
Атланта

САД
111–87
Бразил

Австралија
66–56
Украина
2000
Детално
Австралија
Сиднеј

САД
76–54
Австралија

Бразил
84–73
Јужна Кореја
2004
Детално
Грција
Атина

САД
74–63
Австралија

Русија
71–62
Бразил
2008
Детално
Кина
Пекинг

САД
92–65
Австралија

Русија
94–81
Кина
2012
Детално
Обединето Кралство
Лондон

САД
86–50
Франција

Австралија
83–74
Русија
2016
Детално
Бразил
Рио де Жанеиро

Резултати по конфедерација[уреди | уреди извор]

Конфедерација 1976
Канада
1980
СССР
1984
САД
1988
Јужна Кореја
1992
Шпанија
1996
САД
2000
Австралија
2004
Грција
2008
Кина
2012
Обединето Кралство
2016
Бразил
ФИБА Африка  –  –  –  –  – 12 12 11 12 12
ФИБА Америка 2 5 1 1 3 1 1 1 1 1
ФИБА Азија 5  – 2 6 2 7 4 9 4 5
ФИБА Европа 1 1 6 2 1 4 5 3 3 2
ФИБА Океанија  –  – 5 4  – 3 2 2 2 3

Учесници[уреди | уреди извор]

Земја 76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
Година
 Ангола 12 1
 Австралија 5 4 6 3 2 2 2 3 8
 Бразил 7 2 3 4 11 9 5
 Белорусија B C 6 1
 Бугарија 3 2 5 3
 Канада 6 4 11 10 8 4
 Кина A 3 6 2 9 9 4 6 7
 Хрватска F 10 1
 Куба 5 4 6 9 4
 Чехословачка 4 A 1
 Чешка D 5 7 7 2
 Франција 5 2 2
 Обединето Кралство 11 1
 Грција 7 1
Земја 76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
Година
 Унгарија 4 1
 Италија 6 8 8 3
 Јапонија 5 7 10 3
 Korea 2 7 10 4 12 8 6
 Латвија B 9 1
 Мали 12 1
 Нов Зеланд 11 8 10 3
 Нигерија 11 1
 Полска 8 1
 Русија B C 5 6 3 ' 4 5
 Сенегал 12 1
 Словачка D 7 4
 СССР 1 1 3 C A 3
Земја 76
Канада
80
СССР
84
САД
88
Јужна Кореја
92
Шпанија
96
САД
00
Австралија
04
Грција
08
Кина
12
Обединето Кралство
Година
 Шпанија 5 6 5 3
 Турција 5 1
 Украина B C 4 4
Обединета екипа A 1 A 1
 САД 2 1 1 3 1 1 1 1 1 9
 Југославија 3 6 2 A 3
 ДР КонгоE 12 1
Земја 6 6 6 8 8 12 12 12 12 12

Медали[уреди | уреди извор]

Вкупно[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  САД 21 2 3 26
2  СССР 4 4 4 12
3  Југославија /  Југославија 1 5 2 8
4  Аргентина 1 0 1 2
5  Обединета екипа (EUN) 1 0 0 1
6  Австралија 0 3 2 5
7  Шпанија 0 3 0 3
 Франција 0 3 0 3
9  Италија 0 2 0 2
10  Бразил 0 1 4 5
11  Бугарија 0 1 1 2
 Кина 0 1 1 2
13  Хрватска 0 1 0 1
 Јужна Кореја 0 1 0 1
 Канада 0 1 0 1
16  Литванија 0 0 3 3
 Русија 0 0 3 3
18  Уругвај 0 0 2 2
19  Куба 0 0 1 1
 Мексико 0 0 1 1
Вкупно 28 28 28 84

Медали (мажи)[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  САД 14 1 2 17
2  СССР 2 4 3 9
3  Југославија/ Југославија 1 4 1 6
4  Аргентина 1 0 1 2
5  Шпанија 0 3 0 3
6  Франција 0 2 0 2
 Италија 0 2 0 2
8  Хрватска 0 1 0 1
 Канада 0 1 0 1
10  Бразил 0 0 3 3
 Литванија 0 0 3 3
12  Уругвај 0 0 2 2
13  Куба 0 0 1 1
 Мексико 0 0 1 1
 Русија 0 0 1 1
Вкупно 18 18 18 54

Медали (жени)[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  САД 7 1 1 9
2  СССР 2 0 1 3
3  Обединета екипа (EUN) 1 0 0 1
4  Австралија 0 3 2 5
5  Бразил 0 1 1 2
 Бугарија 0 1 1 2
 Кина 0 1 1 2
 Југославија 0 1 1 2
9  Франција 0 1 0 1
 Јужна Кореја 0 1 0 1
11  Русија 0 0 2 2
Вкупно 10 10 10 30

Надворешни врски[уреди | уреди извор]