Кошарка на Летните олимписки игри 2012 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
18. Олимписки турнир во кошарка
Лондон 2012
Податоци
ДомаќинОбединето Кралство
ГрадЛондон
Дата29 јули - 12 август
Мажи
Екипи12
Медали
1 злато САД
2 сребро Шпанија
3 бронза  Русија
Турнир
← Пекинг 2000  Рио 2016 →

Кошарката на Летните олимписки игри 2012 — осумнаесеттиот официјален кошаркарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Лондон, Обединето Кралство. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил САД, второто Шпанија и третото Русија.

Ученици[уреди | уреди извор]

Група A Група Б
 Аргентина  Австралија
 Франција  Бразил
 Литванија  Кина
 Нигерија  Обединето Кралство
 Тунис  Русија
 САД  Шпанија

Група А[уреди | уреди извор]

29 јули
09:00
Извештај  Нигерија 60 – 56  Тунис    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Маркос Бенито (БРА), Раба Нуџаим (ЛИБ)
Четвртини: 18:7, 13:8, 14:16, 15:25
Пое: Амину 15
Ско: Диогу 10
Дод: Скин 3
Пое: Рзиг 18
Ско: Бен Ромдане 12
Дод: 3 играча по 3

29 јули
14:30
Извештај  САД 98 – 71  Франција    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Саша Пукл (СЛО), Мајкл Ајлен (АВС)
Четвртини: 22:21, 30:15, 26:15, 20:20
Пое: Дурант 22
Ско: 3 играча по 9
Дод: Џејмс 8
Пое: Траоре 12
Ско: Туријаф 9
Дод: де Коло 3

29 јули
22:15
Извештај  Аргентина 102 – 79  Литванија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгебранд (ФИН), Хорхе Карихон (ПОР), Воган Мејбери (АВС)
Четвртини: 24:23, 27:16, 27:22, 24:18
Пое: Скола 32
Ско: Џинобили 10
Дод: Џинобили, Приџони 6
Пое: Клејза 20
Ско: Клејза 7
Дод: Калнијетис 5

31 јули
14:30
Извештај  Литванија 72 – 53  Нигерија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Стивен Сајбел (КАН), Виталис Годе(КЕН)
Четвртини: 14:8, 20:19, 22:13, 16:13
Пое: Сонгајла 12
Ско: Клејза 6
Дод: Јасикевичијус 9
Пое: Диогу, Амину 12
Ско: Амину 11
Дод: Амину 2

31 јули
20:00
Извештај  Франција 71 – 64  Аргентина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Маркос Бенито (БРА), Лујџи Ламоника (ИТА)
Четвртини: 19:12, 13:17, 23:24, 14:11
Пое: Паркер 17
Ско: Батум 7
Дод: Паркер 5
Пое: Џинобили 26
Ско: Скола 8
Дод: Приџони 8

31 јули
22:15
Извештај  Тунис 63 – 110  САД    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Воган Мејбери (АВС), Самир Абакил (МАР), Ољегс Латишевс (ЛЕТ)
Четвртини: 15:21, 18:25, 14:39, 16:25
Пое: Бен Ромдане 22
Ско: Бен Ромдане 11
Дод: Бен Ромдане 4
Пое: Лав, Ентони 16
Ско: Дурант 10
Дод: Пол 7

2 август
09:00
Извештај  Франција 82 – 74  Литванија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Христос Христодулу (ГРЧ), Илија Белошевиќ (СРБ), Хорхе Васкес (ПОР)
Четвртини: 25:21, 14:22, 20:9, 23:22
Пое: Паркер 27
Ско: Туријаф 10
Дод: Дијао 8
Пое: Клејза 17
Ско: Клејза 7
Дод: Јасикевичијус 5

2 август
14:30
Извештај  Аргентина 92 – 69  Тунис    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Гверино Керебуч (ИТА), Мајкл Ајлен (АВС), Борис Ришчик (УКР)
Четвртини: 14:28, 26:12, 31:16, 21:13
Пое: Џинобили 24
Ско: Скола 10
Дод: Кампацо 7
Пое: Mejri 19
Ско: Mejri 14
Дод: Laghnej 6

2 август
22:15
Извештај  САД 156 – 73  Нигерија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Роберт Лотермозер (ГЕР), Јелена Чернова (РУС)
Четвртини: 49:25, 29:20, 41:17, 37:11
Пое: Ентони 37
Ско: Дејвис, Лав 6
Дод: Вилијамс 11
Пое: Диогу 27
Ско: Диогу 7
Дод: Амину 4

4 август
09:00
Извештај  Тунис 69 – 73  Франција    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Гверино Керебуч (ИТА), Вилијам Кенеди (САД), Воган Мејбери (АВС)
Четвртини: 15:20, 12:15, 16:25, 26:13
Пое: Хидидан 20
Ско: Бен Ромдане 8
Дод: Laghnej, Mejri 3
Пое: Паркер 22
Ско: Батум 8
Дод: Дијао 5

4 август
14:30
Извештај  Литванија 94 – 99  САД    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Лујџи Ламоника (ИТА), Маркос Бенито (БРА)
Четвртини: 25:33, 26:22, 21:23, 22:21
Пое: Клејза 25
Ско: Поцјус 7
Дод: Јасикевичијус, Поцјус 6
Пое: Џејмс, Ентони 20
Ско: Лав 8
Дод: Пол 6

4 август
22:15
Извештај  Нигерија 79 – 93  Аргентина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Мајкл Ајлен (АВС), Самир Абакил (МАР)
Четвртини: 19:37, 18:20, 20:19, 22:17
Пое: Диогу 16
Ско: Диогу 11
Дод: Амину 5
Пое: Скола 22
Ско: Носиони 6
Дод: Џинобили 8

6 август
11:15
Извештај  Тунис 63 – 76  Литванија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Саша Пукл (СЛО), Фелиша Гринтер (САД)
Четвртини: 18:7, 17:22, 19:21, 9:26
Пое: Рзиг 17
Ско: Mejri 12
Дод: Mejri 3
Пое: Сонгајла, Јасикевичијус 13
Ско: Клејза, Валанчјунас 6
Дод: Калнијетис 9

6 август
14:30
Извештај  Франција 79 – 73  Нигерија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Мајкл Ајлен (АВС), Раба Нуџаим (ЛИБ)
Четвртини: 23:10, 18:20, 15:24, 23:19
Пое: Батум 23
Ско: Батум, Дијао 6
Дод: Паркер 7
Пое: Oguchi 35
Ско: Диогу, Амину 7
Дод: 4 играча по 2

6 август
22:15
Извештај  Аргентина 97 – 126  САД    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Илија Белошевиќ (СРБ), Стефен Сајбел (КАН)
Четвртини: 32:34, 27:26, 17:42, 21:24
Пое: Џинобили 16
Ско: Џинобили 16
Дод: Кампацо 7
Пое: Дурант 28
Ско: Лав, Игодала 9
Дод: Пол 7
Репрезентација Ут Поб Изг К+ К- КР Б
 САД 5 5 0 589 398 +191 10
 Франција 5 4 1 376 378 -2 9
 Аргентина 5 3 2 448 424 +24 8
 Литванија 5 2 3 395 399 -4 7
 Нигерија 5 1 4 338 456 -118 6
 Тунис 5 0 5 320 411 -91 5

Група Б[уреди | уреди извор]

29 јули
11:15
Извештај  Бразил 75 – 71  Австралија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Гверино Черебух (ИТА), Вилијам Кенеди (САД), Христос Христодулу (ГРЦ)
Четвртини: 19:20, 17:15, 20:14, 19:22
Пое: Барбоса 16
Ско: 3 играча по 7
Дод: Уертас 10
Пое: Милс 20
Ско: Андерсен 8
Дод: Милс, Нилсен 4

29 јули
16:45
Извештај  Шпанија 97 – 81  Кина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: ЛуиЏи Ламоника (ИТА), фелиша Гринтер (САД), Фернандо Сампјетро (АРГ)
Четвртини: 19:17, 34:24, 16:19, 28:21
Пое: П. Гасол 21
Ско: П. Гасол 11
Дод: М. Гасол 5
Пое: Џанљан 30
Ско: Џанљан 12
Дод: Џангхуа 5

29 јули
20:00
Извештај  Русија 95 – 75  Обединето Кралство    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Пабло Естевез (АРГ), Хорхе Васкес (ПОР), Стефен Сајбел (КАН)
Четвртини: 24:19, 25:15, 22:24, 24:17
Пое: Кириленко 35
Ско: Швед 6
Дод: Швед 13
Пое: Денг 26
Ско: Фриланд 10
Дод: Денг, Рејнкинг 3

31 јули
09:00
Извештај  Кина 54 – 73  Русија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Саша Пукл (СЛО), Роберт Лотермозер (ГЕР), Вилијам Кенеди (САД)
Четвртини: 12:20, 13:20, 14:21, 15:12
Пое: Џанљан 16
Ско: Џанљан 7
Дод: Џангхуа 4
Пое: Кириленко 16
Ско: Хрјапа 12
Дод: Швед, Хрјапа 6

31 јули
11:15
Извештај  Австралија 70 – 82  Шпанија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгебранд (ГЕР), Борис Ришчик (УКР), Жозе Карион (ПОР)
Четвртини: 19:14, 13:23, 10:26, 28:19
Пое: Инглс 12
Ско: Андерсен 7
Дод: Делаведова 4
Пое: П. Гасол 20
Ско: Рејес 12
Дод: 3 играча по 3

31 јули
16:45
Извештај  Обединето Кралство 62 – 67  Бразил    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Илија Белошевић (СРБ), Фернандо Сампјетро (АРГ)
Четвртини: 11:4, 16:23, 16:21, 19:19
Пое: Менса-Бонсу, Рајнкинг 13
Ско: Менса-Бонсу 12
Дод: Денг 7
Пое: Сплитер 21
Ско: 3 играча по 6
Дод: Уертас 8

2 август
11:15
Извештај  Австралија 81 – 61  Кина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Реџеп Анкарали (ТУР), Пабло Естевез (АРГ), Стефен Сајбел (КАН)
Четвртини: 21:22, 28:11, 12:19, 20:9
Пое: Мајлс 20
Ско: Вортингтон 8
Дод: Инглс 7
Пое: Шипенг 21
Ско: Џанљан, Ванг Џиџи 12
Дод: Шипенг 21

2 август
16:45
Извештај  Бразил 74 – 75  Русија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Жозе Карион (ПОР), ЛуиЏи Ламоника (ИТА), Раба Нуџаим (ЛИБ)
Четвртини: 20:15, 12:25, 21:19, 21:16
Пое: Барбоса 16
Ско: Нене 10
Дод: де Соуза 4
Пое: Кириленко 19
Ско: Моња, Мозгов 7
Дод: Швед 6

2 август
20:00
Извештај  Шпанија 79 – 78  Обединето Кралство    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Вилијам Кенеди (САД), Саша Пукл (СЛО), Ољегс Латишевс (ЛЕТ)
Четвртини: 24:15, 13:14, 24:19, 18:30
Пое: Калдерон 19
Ско: Сан Еметерио 10
Дод: Фернандес 7
Пое: Денг 26
Ско: Денг 9
Дод: Денг 7

4 август
11:15
Извештај  Русија 77 – 74  Шпанија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Хорхе Васкес (ПОР), Фернандо Сампјетро (АРГ)
Четвртини: 11:28, 21:12, 24:13, 21:21
Пое: Фридзон 24
Ско: Мозгов 9
Дод: Понкрашов 11
Пое: П. Гасол 20
Ско: М. Гасол 9
Дод: Родригес, Калдерон 3

4 август
16:45
Извештај  Кина 59 – 98  Бразил    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгебранд (ГЕР), Борис Ришчик (УКР), Ољегс Латишевс (ЛЕТ)
Четвртини: 11:25, 10:17, 17:28, 21:28
Пое: Фангју 13
Ско: Џанљан 6
Дод: Џангхуа 2
Пое: Де Соуза 14
Ско: Варежао 13
Дод: Тејлор 6

4 август
20:00
Извештај  Обединето Кралство 75 – 106  Австралија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Жозе Карион (ПОР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 25:18, 21:18, 14:30, 15:40
Пое: Фриланд 16
Ско: Фриланд 7
Дод: Арчибалд 4
Пое: Мајлс 39
Ско: Њули 8
Дод: Инглс, Њули 4

6 август
09:00
Извештај  Австралија 82 – 80  Русија    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Карл Јунгербранд (ФИН), Лујџи Ламоника (ИТА), Самир Абакил (МАР)
Четвртини: 29:20, 17:25, 23:19, 13:16
Пое: Инглс 20
Ско: Делаведова 6
Дод: Делаведова 7
Пое: Каун 18
Ско: 3 играча по 6
Дод: Хрјапа 8

6 август
16:45
Извештај  Обединето Кралство 90 – 58  Кина    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Кристијано Мараео (БРА), Фернандо Сампјетро (АРГ), Воган Мејбери (АУС)
Четвртини: 27:15, 19:16, 26:17, 18:10
Пое: Ачара 16
Ско: Арчибалд 9
Дод: Лоренс 6
Пое: Џиџи 11
Ско: Џанљан 14
Дод: Веј 4

6 август
20:00
Извештај  Шпанија 82 – 88  Бразил    Кошаркарска арена, Лондон
Судии: Пабло Естевез (АРГ), Хорхе Васкес (ПОР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 26:17, 18:21, 22:19, 16:31
Пое: П. Гасол 25
Ско: П. Гасол 7
Дод: 3 играча по 4
Пое: Барбоса 23
Ско: Варежао 7
Дод: Уертас 6
Репрезентација Н Поб П К+ К- КР Б
 Русија 5 4 1 400 359 +41 9
 Бразил 5 4 1 402 349 +53 9
 Шпанија 5 3 2 414 394 +20 8
 Австралија 5 3 2 410 373 +37 8
 Обединето Кралство 5 1 4 380 405 -25 6
 Кина 5 0 5 313 439 -126 5

Елиминациона фаза[уреди | уреди извор]

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
8 август        
  САД  119
10 август
  Австралија  86  
  САД  109
8 август
    Аргентина   83  
  Бразил  77
12 август
  Аргентина  82  
  САД   107
8 август
    Шпанија   100
  Русија  83
10 август
  Литванија  74  
  Русија  59 Трето место
8 август
    Шпанија   67  
  Франција  59   Аргентина  77
  Шпанија  66     Русија   81
12 август


Четвртфинале[уреди | уреди извор]

8 август
14:00
Извештај  Русија 83 – 74  Литванија    О2 арена, Лондон
Судии: Карл Јунгербранд (ФИН), Пабло Естевез (АРГ), Мајкл Ајлен (АВС)
Четвртини: 17:10, 15:17, 22:23, 29:24
Пое: Кириленко 19
Ско: Кириленко 13
Дод: Хрјапа 8
Пое: Каукенас 19
Ско: Валанчјунас 9
Дод: 4 играчи по 3

8 август
16:15
Извештај  Франција 59 – 66  Шпанија    О2 арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Вилијам Кенеди (САД), Христос Христодулу (ГРЦ)
Четвртини: 22:17, 15:17, 16:17, 6:15
Пое: Паркер, Дијао 15
Ско: Дијао 8
Дод: Дијао 4
Пое: М. Гасол 14
Ско: П. Гасол 11
Дод: П. Гасол, Фернандес 3

8 август
20:00
Извештај  Бразил 77 – 82  Аргентина    О2 арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Жозе Карион (ПОР), Реџеп Анкарали (ТУР)
Четвртини: 26:23, 14:23, 14:18, 23:18
Пое: Барбоса, Уертас 22
Ско: Иларио 12
Дод: Уертас 5
Пое: Скола 17
Ско: Џинобили 8
Дод: Приџони 8

8 август
22:15
Извештај  САД 119 – 86  Австралија    О2 арена, Лондон
Судии: Лујџи Ламоника (ИТА), Фернандо Сампјетро (АРГ), Самир Абакил (МАР)
Четвртини: 28:21, 28:21, 28:28, 35:16
Пое: Брајант 20
Ско: Џејмс 14
Дод: Џејмс 11
Пое: Мајлс 26
Ско: Инглс 8
Дод: Инглс 6

Полуфинале[уреди | уреди извор]

10 август
17:00
Извештај  Шпанија 67 – 59  Русија    О2 арена, Лондон
Судии: Лујџи Ламоника (ИТА), Илија Белошевиќ (СРБ), Маркос Бенито (БРА)
Четвртини: 9:12, 11:19, 26:15, 21:13
Пое: П. Гасол 16
Ско: П. Гасол 12
Дод: 3 играчи по 3
Пое: Каун 14
Ско: Кириленко 8
Дод: Швед 7

10 август
21:00
Извештај  Аргентина 83 – 109  САД    О2 арена, Лондон
Судии: Карл Јунгербранд (ФИН), Реџеп Анкарали (ТУР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 19:24, 21:23, 17:27, 26:35
Пое: Џинобили 18
Ско: Делфино 5
Дод: Приџони 6
Пое: Дурант 19
Ско: Лав 9
Дод: Џејмс, Пол 7

3 место[уреди | уреди извор]

12 август
11:00
Извештај  Аргентина 77 – 81  Русија    О2 арена, Лондон
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Жозе Карион (ПОР), Вилијам Кенеди (САД)
Четвртини: 20:19, 18:21, 19:21, 20:20
Пое: Џинобили 21
Ско: Носиони 7
Дод: Приџони 7
Пое: Швед 25
Ско: Кириленко 8
Дод: Швед 7

Финале[уреди | уреди извор]

12 август
15:00
Извештај  САД 107 – 100  Шпанија    О2 арена, Лондон
Судии: Кристијано Марањо (БРА), Христот Христодулу (ГРЦ), Мајкл Ајлен (АВС)
Четвртини: 35:27, 24:31, 24:24, 24:18
Пое: Дурант 30
Ско: Дурант, Лав 9
Дод: Џејмс 4
Пое: П. Гасол 24
Ско: Ибака 9
Дод: П. Гасол 7

2° место

Шпанија
Шпанија

Олимписки шампионСАД
14° титула

3° место

Русија
Русија

Конечна табела[уреди | уреди извор]

Пласман Репрезентација
Злато  САД
Сребро  Шпанија
Бронза  Русија
4.  Аргентина
5.  Бразил
6.  Франција
7.  Австралија
8.  Литванија
9.  Обединето Кралство
10.  Нигерија
11.  Тунис
12.  Кина