Скијачки скокови на Зимските олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скијачки скокови на Зимските олимписки игри
Раководен орган FIS
Дисциплини 4 (мажи: 3; жени: 1)
Игри
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1994 1998
2002 2006 2010 2014
Освојувачи на медали

Скијачките скокови биле вклучени во програмата на сите изданија на Зимските олимписки игри. Од 1924 до 1956, натпреварите вклучувале скокање од скокалница чија должина се менувала од игри на игри. Повеќето историчари ја сместиле оваа должина на 70 метри и ја класифицирале како голема скокалница. На игрите во 1960 должината била стандардизирана на 80 метри. Четири години подоцна било додадено натпреварувањето на мала скокалница од 70 метри (K-90). Должината на големата скокалница била зголемена од 80 na 90 метри (K-120) на Зимските олимписки игри 1968. Екипното натпреварување на голема скокалница било воведено на Зимските олимписки игри 1988. Од Зимските олимписки игри 1992 натпреварувањата се водат по оддалеченоста на критичната точка наместо по должината на залетиштето и тоа е задржано до денес. На Зимските олимписки игри 2006, малата скокалница била означена како HS 106 (K-95), а големата како HS 140 (K-125).

На 6 април 2011 година, Меѓународниот олимписки комитет официјално ги прифатил скијачките скокови во женска конкуренција во официјалната програма на Зимските олимписки игри 2014 во Сочи, Русија. На 11 февруари 2014 година, Карина Вогт од Германија го освоила првиот златен медал во скијачки скокови во женска конкуренција на Зимските олимписки игри.[1]

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 94 98 02 06 10 14 Години
Голема скокалница поединечно за мажи 22
Мала скокалница поединечно за мажи 14
Голема скокалница екипно за мажи 8
Мала скокалница поединечно за жени 1
Вкупно дисциплини 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 4

Табела на медали[уреди | уреди извор]

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Финска (FIN) 10 8 4 22
2  Норвешка (NOR) 9 9 12 30
3  Австрија (AUT) 6 9 10 25
4  Германија (GER) 5 3 1 9
5  Швајцарија (SUI) 4 1 0 5
6  Јапонија (JPN) 3 5 3 11
7  Полска (POL) 3 3 1 7
8  Источна Германија (GDR) 2 3 2 7
9  Чехословачка (TCH) 1 2 4 7
10  Германија (EUA) 1 0 1 2
11  СССР (URS) 1 0 0 1
12  Словенија (SLO) 0 1 2 3
13  Шведска (SWE) 0 1 1 2
 Југославија (YUG) 0 1 1 2
15  Франција (FRA) 0 0 1 1
 САД (USA) 0 0 1 1
Вкупно 45 46 44 135

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.bbc.com/sport/0/Зимски-olympics/26057176[мртва врска]
  • Wallenchinsky, David (1984). Ski Jump, 90-meter Hill. The Complete Book of The Olympics.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]