Синхронизирано пливање на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Синхронизирано пливање на Летните олимписки игри
Раководен орган FINA
Дисциплини 2 (жени)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Синхронизирано пливање на Летните олимписки игри — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Лос Анџелес во 1984 година.

Дисциплини[уреди | уреди извор]

Дисциплина 84 88 92 96 00 04 08 12 Година
Поединечно Х Х Х 3
Парови Х Х Х Х Х Х Х 7
Екипно Х Х Х Х Х 5
Дисциплина 84 88 92 96 00 04 08 12 Година

Биланс на медали[уреди | уреди извор]

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 Русија 6 0 0 6
2 САД 5 2 2 9
3 Канада 3 4 1 8
4 Јапонија 0 4 8 12
5 Шпанија 0 2 0 2
6 Кина 0 0 1 1
Франција 0 0 1 1
Вкупно (7) 14 12 13 39

Учество и пласман по дисциплина[уреди | уреди извор]

Екипно[уреди | уреди извор]

Земја 1996 2000 2004 2008 2012 Вкупно
Австралија 8 7 2
Грција 8 1
Египет 8 1
Шпанија 4 2 2
Италија 6 6 7 3
Канада 2 3 5 4 4
Кина 7 7 6 3 4
Мексико 8 1
Русија 4 1 1 1 4
САД 1 5 3 5 4
Франција 5 4 2
Јапонија 3 2 2 6 4
Вкупно екипа: 12 8 8 8 8 32

Парови[уреди | уреди извор]

Земја 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012 Вкупно
Австралија 13 13 16 16 24 21 6
Австрија 10 13 22 3
Аруба 15 1
Белорусија 19 19 17 3
Белгија 15 1
Бугарија 20 1
Бразил 11 12 15 12 12 13 6
Велика Британија 4 7 6 14 4
Унгарија 23 1
Венецуела 21 1
Германија 14 1
Грција 13 9 10 3
Доминиканска Република 14 1
Египет 17 20 21 24 4
Израел 17 15 2
Шпанија 16 14 11 8 4 2 6
Италија 10 6 8 7 4
Казахстан 22 18 20 3
Канада 2 1 2 5 6 6 6
Кина 9 8 7 7 4 5
Северна Кореја 17 16 2
Куба 18 1
Мексико 8 8 9 9 16 19 6
Независни учесници 18 1
Холандски Антили 18 1
Холандија 6 7 13 9 4
Нов Зеланд 12 23 2
Обединета екипа 4 1
Порторико 23 1
Русија 1 1 1 3
Словачка 24 22 2
СССР 6 1
САД 1 2 1 4 3 5 6
Украина 14 11 8 3
Франција 7 4 5 3 5 11 6
Западна Германија 9 10 2
Чешка 15 14 18 3
Швајцарија 5 5 12 10 10 12 6
ЈАР 17 1
Јужна Кореја 11 11 14 3
Јапонија 3 3 3 2 2 3 6
Вкупно: 18 15 18 24 24 24 133