ФИБА Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија

ФИБА Азија е кошаркарска зона на ФИБА која ги содржи сите 44 азиски ФИБА федерации.

Државни репрезентации[уреди | уреди извор]


Источна Азија

Gulf

Средна Азија

Југоисточна Азија

Западна Азија

ФИБА Азија подзони

Најдобри десет ФИБА Азија тимови[уреди | уреди извор]

Ранг Мажи
Ранг Тим Бодови
11  Кина 199.7
20  ИранC 83.1
25  Либан 47.4
30  Јордан 33.8
33  Јужна Кореја 26.1
35  Јапонија 23.8
36  Катар 22.4
42  Кинески Тајпеј 14.4
45  Филипини 10.8
47  Казахстан 10.2

Ранг Жени
Ранг Тим Бодови
8  Кина C 262
11  Јужна Кореја 191
18  Јапонија 76.5
25  Кинески Тајпеј 47.5
38  Малезија 14.4
40  Индија 14.1
43  Тајланд 12.6
45  Казахстан 9.9
48  Шри Ланка 8.1
53  Либан 7.5

Ранг Момчиња
Ранг Тим Бодови
13  КинаC 125.2
14  Јужна Кореја 102.9
21  Иран 60.1
26  Кинески Тајпеј 37.1
29  Казахстан 33.1
30  Либан 32.9
37  Јапонија 27.6
38  Сирија 24.6
40  Филипини 22.5
43  Индија 17.1

Ранг Девојчиња
Ранг Tим Бодови
6  КинаC 182
12  Јапонија 141
16  Јужна Кореја 100
17  Кинески Тајпеј 88.5
36  Малезија 26.1
36  Тајланд 26.1
39  Индија 25.8
45  Сингапур 18.3
46  Филипини 16.8
48  Казахстан 16.2

C Моментален шампион на зоната