Кошарка на Летните олимписки игри 1976 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
9. Олимписки турнир во кошарка
Монтреал 1976
Податоци
ДомаќинКанада
ГрадМонтреал
Дата18 јули - 27 јули
Мажи
Екипи12
Медали
1 злато САД
2 сребро Југославија
3 бронза  СССР
Турнир
← Минхен 1972  Москва 1980 →

Кошарката на Летните олимписки игри 1976 — деветтиот официјален кошаркарски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Монтреал, Канада. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил САД, второто СФРЈ и третото СССР.

Ученици[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

Пласман во полуфинале
Екипа W L PF PA PD Pts
 СССР 5 0 548 374 +174 10
 Канада 4 1 446 416 +30 9
 Куба 3 2 448 402 +46 8
 Австралија 2 3 472 481 −9 7
 Мексико 1 4 461 511 −50 6
 Јапонија 0 5 364 555 −191 5
18 јули Канада  104 – 76  Јапонија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Куба  111 – 89  Австралија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Мексико  77 – 120  СССР    Арена Етјен Демарту, Монтреал
19 јули Канада  84 – 79  Куба    Арена Етјен Демарту, Монтреал
19 јули СССР  93 – 77  Австралија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
19 јули Мексико  108 – 90  Јапонија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Мексико  117 – 120  Австралија OT  Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Јапонија  56 – 97  Куба    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули СССР  108 – 85  Канада    Арена Етјен Демарту, Монтреал
23 јули Јапонија  63 – 129  СССР    Арена Етјен Демарту, Монтреал
23 јули Мексико  75 – 89  Куба    Арена Етјен Демарту, Монтреал
23 јули Австралија  69 – 81  Канада    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Куба  72 – 98  СССР    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Мексико  84 – 92  Канада    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Австралија  117 – 79  Јапонија    Арена Етјен Демарту, Монтреал

Група Б[уреди | уреди извор]

Пласман во полуфинале
Екипа W L PF PA PD Pts
 САД 5 0 394 349 +45 10
 Југославија 4 1 364 343 +21 9
 Италија 3 2 349 344 +5 8
 Чехословачка 2 3 418 406 +12 7
 Порторико 1 4 321 363 −42 6
 Египет 0 1 64 105 −41 1
18 јули Југославија  84 – 63  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Италија  86 – 106  САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Египет  64 – 103  Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули победа со службен резултат Италија  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули САД  95 – 94  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули Југославија  99 – 81  Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули победа со службен резултат Порторико  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Чехословачка  69 – 79  Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Југославија  93 – 112  САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Чехословачка  89 – 83  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Југославија  88 – 87  Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули победа со службен резултат САД  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули САД  81 – 76  Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули победа со службен резултат Југославија  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24Јули Италија  95 – 81  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал

Елиминации[уреди | уреди извор]

  Полуфинале (26 јули)     Gold medal (Јули 27)
                 
  A1   СССР 84  
  B2   Југославија 89    
      B2   Југославија 74
      B1   САД 95
  B1   САД 95    
  A2   Канада 77   Bronze medal (Јули 27)
 
A1   СССР 100
  A2   Канада 72

Пласман[уреди | уреди извор]

5-8 место

  Полуфинале (25 јули)     Натпревар за 5 место (27 јули)
                 
  A3   Куба 76  
  B4   Чехословачка 91    
      B4   Чехословачка 75
      B3   Италија 98
  B3   Италија 79    
  A4   Австралија 72   Натпревар за 7 место (27 јули)
 
A3   Куба 92
  A4   Австралија 81

9–12

  Полуфинале (25 јули)     Натрепвар за 9 место (27 јули)
                 
  A5   Мексико 2  
  B6   Египет 0[d]    
      A5   Мексико 84
      B5   Порторико 89
  B5   Порторико 111    
  A6   Јапонија 91   Натпревар за 11 место (27 јули)
 
B6   Египет 0[d]
  A6   Јапонија 2

d Победа со службен резултат.

Group B[уреди | уреди извор]

Пласман во полуфинале
Team W L PF PA PD Pts
 САД 5 0 394 349 +45 10
 Југославија 4 1 364 343 +21 9
 Италија 3 2 349 344 +5 8
 Чехословачка 2 3 418 406 +12 7
 Порторико 1 4 321 363 −42 6
 Египет 0 1 64 105 −41 1
18 јули Југославија  84 – 63  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Италија  86 – 106  САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
18 јули Египет  64 – 103  Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули победа со службен резултат Италија  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули САД  95 – 94  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
20 јули Југославија  99 – 81  Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули победа со службен резултат Порторико  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Чехословачка  69 – 79  Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
21 јули Југославија  93 – 112  САД    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Чехословачка  89 – 83  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули Југославија  88 – 87  Италија    Арена Етјен Демарту, Монтреал
22 јули победа со службен резултат САД  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули САД  81 – 76  Чехословачка    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули победа со службен резултат Југославија  2 – 0  Египет    Арена Етјен Демарту, Монтреал
24 јули Италија  95 – 81  Порторико    Арена Етјен Демарту, Монтреал

Финална фаза[уреди | уреди извор]

  Полуфинале (26 јули)     Финале (27 јули)
                 
  A1   СССР 84  
  B2   Југославија 89    
      B2   Југославија 74
      B1   САД 95
  B1   САД 95    
  A2   Канада 77   Натпревар за трето место (27 јули)
 
A1   СССР 100
  A2   Канада 72

5-8[уреди | уреди извор]

  Полуфинале (25 јули)     Натпревар за 5 место (27 јули)
                 
  A3   Куба 76  
  B4   Чехословачка 91    
      B4   Чехословачка 75
      B3   Италија 98
  B3   Италија 79    
  A4   Австралија 72   Натпревар за 7 место (27 јули)
 
A3   Куба 92
  A4   Австралија 81

9-12

  Полуфинале (25 јули)     Натпревар за 9 место (27 јули)
                 
  A5   Мексико 2  
  B6   Египет 0[d]    
      A5   Мексико 84
      B5   Порторико 89
  B5   Порторико 111    
  A6   Јапонија 91   Натпревар за 11 место (27 јули)
 
B6   Египет 0[d]
  A6   Јапонија 2

Медали[уреди | уреди извор]


2° место

Југославија

Олимписки шампион

САД
8° титула

3° место

СССР

Конечна табела[уреди | уреди извор]

Поз. Репрезентација
Злато САД
Сребро Југославија
Бронза СССР
4 Канада
5 Италија
6 Чехословачка
7 Куба
8 Австралија
9 Порторико
10 Мексико
11 Јапонија
- Египет