Мексико (град)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Грб на Мексико Сити од 1523.

Мексико (шпански: Ciudad de México) — најголем и главен град во Мексико а воедно е и истоимен Федерален дистрикт. Градот има 8.657.045, додека вкупната градска алгомерација има 22.095.047 жители.

Подрачјето на оваа метропола, се смета за најбро растење на земјите. Така силниот пораст штети од една страна големо доселување во Мексико, а од друга високиот прираст на населението. Во pградот е и центарот на надбискупијата. Овде е политичкото и културното средиште.

Географска положба[уреди | уреди извор]

Мексико Сити е сместен на јужниот завршеток 60км долг и 100км широк. Мексиканската долина која се наоѓа на просечно 2.307м надомрска височина и со трите страни е опкружена со брдови, помеѓу другото се вулкани, како и Трансмексикански вулкански појас (Сиера Невада). Заради ваквата положба има опасност од смог, многу голема. Федералниот дистикт има површина од 1.479км². Подрачјето "Метрополска Зона на Мексико Сити", во која според главниот спаѓаат уште и 34 други градови од околината.

Клима[уреди | уреди извор]

Заблагодарувајќи му се на својата доста висока положба, градот се наоѓа во подрачјето на умерена клима. Околу попладне е многу жешко само лето, во времето помеѓу јуни и јули. Од октомври до мај е сушно а од јули до септември е врнежливо кога дождот врне кратко и силно.

Плоштад Хидалго