Халиско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Халиско

Халиско е една од 31 сојузни држави во Мексико, сместена на запад од средишниот дел на Мексико. Граничи со државите Наџарит на североисток, Закатекас, Авгаскалиентес и Сан Луис Потоси на север, Гванахуато на исток и со Колима и Мичоакан на југ. На запад излегува на Тихиот Океан. Името на оваа држава е спој на два збора кои доаѓаат од индјскиот јазик нахуатл: ксали, хали, која означува песок и, ско, која означува место, односно подрачје.