Сојузни држави во Мексико

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сојузните држави во Мексико
Карта на сојузните држави со имиња и нивните главни градови

Мексико се состои од 31 сојузна држава (шпански: Estados Libre y Soberano), со кои раководат управници, и еден федерален округ (Distrito Federal), во кој се наоѓа главниот град Мексико. Државите се прикажани подолу:

 1. Агваскалиентес (Aguascalientes)
 2. Долна Калифорнија (Baja California)
 3. Јужна Долна Калифорнија (Baja California Sur)
 4. Кампече (Campeche)
 5. Чијапас (Chiapas)
 6. Чивава (Chihuahua)
 7. Коавила (Coahuila)
 8. Колима (Colima)
 1. Дуранго (Durango)
 2. Гванахуато (Guanajuato)
 3. Гереро (Guerrero)
 4. Идалго (Hidalgo)
 5. Халиско (Jalisco)
 6. Мексико (México)
 7. Мичоакан (Michoacán)
 8. Морелос (Morelos)
 1. Најарит (Nayarit)
 2. Нов Леон (Nuevo León)
 3. Оахака (Oaxaca)
 4. Пуебла (Puebla)
 5. Керетаро (Querétaro)
 6. Кинтана Ро (Quintana Roo)
 7. Сан Луис Потоси (San Luis Potosí)
 8. Синалоа (Sinaloa)
 1. Сонора (Sonora)
 2. Табаско (Tabasco)
 3. Тамаулипас (Tamaulipas)
 4. Тласкала (Tlaxcala)
 5. Веракрус (Veracruz)
 6. Јукатан (Yucatán)
 7. Закатекас (Zacatecas)