Прескок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Прескок е дисциплина во спортот гимнастика.[1] Во прескок, гимнастичарките трчаат 25m (околу 82 стапала) до прескочниот коњ или отскочна табла од која држејќи се со рацете изведуваат вежба во воздух префрлајќи се од другата страна на помагалото. Егзивбицијата во воздух може да вклучува едно или две повеќекратни салта или култови, или пак може да биде само вртење на воздух. При доскокот многу е важно гимнастичарката стабилно да застане со две нозе, бидејќи во спротивно тоа се казнува од страна на судиите. Во 2001, старото помагало „коњ“ беше заменето со ново, отскочна табла која е поцврста, постабилна и со поголема површина (1m со 1m) и овозможува поголема стабилност и сигурност при изведувањето на прескокот [2]. Со оваа промена на помагалото, гимнастичарите се обидуваат да изведат посложени и потешки вежби.

Димензии[уреди | уреди извор]

Табла[уреди | уреди извор]

 • Ширина: 120цм ± 1 см[3][4]
 • Должина: 95цм ± 1цм[3][4]
 • Висина:
  • Мажи: 135цм ± 1цм[3]
  • Жени: 125цм ± 1цм[4]

Место за трчање[уреди | уреди извор]

  • Ширина: 2500цм ± 10цм[3][4]
  • Должина: 100цм ± 1цм[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Женска дисциплина - прескок.
 2. „Vault: Everything You Need to know about Vault“. Посетено на 2009-10-04.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 „Apparatus Norms“. FIG. стр. II/21. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-12-19. Посетено на 2009-10-04.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 „Apparatus Norms“. FIG. стр. II/43. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-12-19. Посетено на 2009-10-04.