Список на екипи и велосипедисти на Тур де Франс 2015

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Крис Фрум, победник на Тур де Франс 2015, фотографиран со другите членови на Тим Скај на презентацијата пред првата етапа во Утрехт.

Тур де Франс 2015 било 102. издание на трката, една од големите трки во велосипедизмот. Трката се одржала од 4 јули до 26 јули 2015 година, започнувајќи во Утрехт во Холандија, а завршила на Шанзелизе во Париз.[1]

Сите седумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски повикани и биле обврзани да учествуваат на трката. Во јануари 2015 година, на пет професионални континентални екипи им биле доделени специјални покани во трката од страна на организаторите на трката – Amaury Sport Organisation (ASO) – со што се заокружила групата од 22 екипи.[2] Помеѓу овие екипи била МТН Кубека, првата африканска екипа која учествувала на Тур.[3] Секоја екипа била обврзана да има по девет возачи, со што главната група се состоела од 198 возачи.[4] Возачите биле од 32 различни држави. 41 возач — околу петтина од групата — биле Французи; ниедна друга држава немала повеќе од 20 возачи на трката.[5] Мерхави Кудус и Даниел Теклехајманот биле првите еритрејски возачи кои учествувале на Тур.[6]

Бројност на возачи по држава претставувани на Тур де Франс 2015:
  20+
  10–19
  2–9
  1

160 возачи ја завршиле завршната етапа во Париз, додека 38 од нив не успеале да ја завршат.[7] Трката била освоена од Крис Фрум (Тим Скај), првакот од 2013 година. Фрум прв пат го презел водството на трката по третата етапа – прва со завршница на нагорнина на трката. Ја загубил жолтата маичка од Тони Мартин (Етикс-Квик Степ) на крајот на четвртата етапа, но повлекувањето на Мартин од трката по пад на крајот на шестата етапа го вратило Фрум во водство. Го зголемувал водството во текот на етапите на Пиринеите и успешно го одбранил од нападите на Наиро Кинтана (Мовистар Тим) во текот на завршните етапи на Алпите.[8] Кинтана завршил втор, 1 минута и 12 секунди зад Фрум, додека колегата на Кинтана Алехандро Валверде бил трет.[9] Кинтана го освоил пласманот за млад возач.[10] Бодовниот пласман по четврти последователен пат бил освоен од Петер Саган (Тинкоф-Саксо), иако не успеал да освои ниедна етапа на трката.[11] Како и победата во генералниот пласман, Фрум го освоил и планинскиот пласман, додека Тим Мувистар го освоиле екипниот пласман.[10]

Екипи[уреди | уреди извор]

Сите 17 UCI World Tour екипи биле автоматски поканети да учествуваат на Тур. Дополнително, Amaury Sport Organisation (ASO), организаторите на трката, поканиле пет екипи со специјални покани.[2] Три од екипите (Тим Јуропкар, Кофидис и Бретањ-Сеше анвиронман) биле познати француски екипи. Директорот на трката, Кристијан Придом, ја истакнал силината на Јуропкар како екипа и присуството на неколку познати француски возачи и велосипедистот Насер Бухани од Кофидис како прочини за нивното вклучување. Исто така, истакнал дека резултатот на Бретањ-Сеше анвиронман во 2014 година и нивното седиште во Бретања, каде што поминувала рутата во 2015 година. Бора-Аргон 18 исто така имале силен резултат во 2014 година, а како германска екипа, нивното присуство било важно бидејќи ASO неодамна потпишала нов договор за телевизиските права со германската телевизиска мрежа ARD. Последната екипа која била повикана била МТН Кубека, кои го имале нивното деби на Тур и биле првата африканска екипа која некогаш учествувала на екипата. Придом објавил дека нивната покана била дел од стратегијата на ASO за градење на популарност на велосипедизмот во Африка.[3]

Екипи во Светската турнеја UCI
Професионални континентални екипи

Велосипедисти[уреди | уреди извор]

Легенда
Бр. Почетен број носен од возачот во текот на трката
Место Место во генералниот пласман
Време Задоцнување зад победникот во генералниот пласман
Ги означува возачите родени на или по 1 јануари 1990, квалификувани за пласманот за млад возач[12]
Жолта маичка Го означува победникот во генералниот пласман[13]
Зелена маичка Го означува победникот во бодовниот пласман[13]
Црвено-бела маичка Го означува победникот во планинскиот пласман[13]
Бела маичка Го означува победникот во пласманот за млад возач (квалификуваните се означени со †)[13]
Jersey yellow number.svg Ги означува возачите кои се во победничката екипа на екипниот пласман[13]
20п Го означува победникот на наградата за борбеност[13]
ДНС Го означува возачот кој не започнал етапа, како и етапата пред која се повлекол
ДНФ Го означува возачот кој не завршил етапа, како и етапата на која се повлекол
ДСК Го означува возачот кој бил дисквалификуван од трката, како и етапата на која тоа се случило
Возраста е точно до 4 јули 2015 година, датумот на кој започнала трката

По почетен број[уреди | уреди извор]

Бр. Велосипедист Држава Екипа Возраст Место Време Нав.
1 Винченцо Нибали  Италија Астана 30 4 + 8' 36" [14]
2 Ларс Бом  Холандија Астана 29 ДНС-10 [15][14]
3 Јакоб Фуглсанг  Данска Астана 30 23 + 1ч 25' 23" [14]
4 Андриј Гривко  Украина Астана 31 64 + 2ч 38' 06" [14]
5 Дмитриј Груздев  Казахстан Астана 29 131 + 4ч 01' 12" [14]
6 Танел Кангерт  Естонија Астана 28 22 + 1ч 24' 58" [14]
7 Микеле Скарпони  Италија Астана 35 41 + 2ч 05' 03" [14]
8 Реин Тарамае  Естонија Астана 28 ДНФ-11 [16][14]
9 Ливе Вестра  Холандија Астана 32 77 + 3ч 03' 09" [14]
11 Жан Кристоф Перо  Франција Аг2р-Ла Мондијал 38 61 + 2ч 35' 10" [17]
12 Ромен БардеJersey red number.svg  Франција Аг2р-Ла Мондијал 24 9 + 16' 00" [17]
13 Јан Бакелантс  Белгија Аг2р-Ла Мондијал 29 20 + 1ч 16' 36" [17]
14 Микаел Шерел  Франција Аг2р-Ла Мондијал 29 18 + 1ч 05' 00" [17]
15 Бен Гаштауер  Луксембург Аг2р-Ла Мондијал 27 ДНФ-11 [16][17]
16 Дамјен Годен  Франција Аг2р-Ла Мондијал 28 146 + 4ч 16' 13" [17]
17 Кристоф Риблон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 34 68 + 2ч 48' 19" [17]
18 Јохан Вансумерен  Белгија Аг2р-Ла Мондијал 34 ДНФ-11 [16][17]
19 Алекси Вијермоз  Франција Аг2р-Ла Мондијал 27 26 + 1ч 28' 29" [17]
21 Тибо Пино  Франција ФДЖ 25 16 + 38' 52" [18]
22 Вилијам Боне  Франција ФДЖ 33 ДНФ-3 [7][18]
23 Себастјен Шаванел  Франција ФДЖ 34 160 + 4ч 56' 59" [18]
24 Арно Демар  Франција ФДЖ 23 138 + 4ч 05' 28" [18]
25 Александар Жење  Франција ФДЖ 27 112 + 3ч 42' 57" [18]
26 Матје Ладању  Франција ФДЖ 30 71 + 2ч 53' 22" [18]
27 Стив Морабито  Швајцарија ФДЖ 32 ДНФ-14 [19][18]
28 Жереми Роа  Франција ФДЖ 32 105 + 3ч 32' 12" [18]
29 Беноа Вогренар  Франција ФДЖ 33 113 + 3ч 43' 08" [18]
31 Крис Фрум Жолта маичка Црвено-бела маичка  Обединето Кралство Тим Скај 30 1 84ч 46' 14" [20]
32 Питер Кенох  Обединето Кралство Тим Скај 26 ДНФ-16 [21][20]
33 Леополд Кениг  Чешка Тим Скај 27 70 + 2ч 53' 09" [20]
34 Ваут Пулс  Холандија Тим Скај 27 44 + 2ч 12' 44" [20]
35 Ричи Порт Австралија Австралија Тим Скај 30 48 + 2ч 16' 05" [20]
36 Николас Роуш  Ирска Тим Скај 31 35 + 1ч 54' 08" [20]
37 Лук Роу  Обединето Кралство Тим Скај 25 136 + 4ч 04' 45" [20]
38 Ијан Станард  Обединето Кралство Тим Скај 28 128 + 3ч 59' 37" [20]
39 Герајнт Томас  Обединето Кралство Тим Скај 29 15 + 31' 39" [20]
41 Алберто Контадор  Шпанија Тинкоф-Саксо 32 5 + 9' 48" [22]
42 Иван Басо  Италија Тинкоф-Саксо 37 ДНС-10 [23][22]
43 Даниеле Бенати  Италија Тинкоф-Саксо 34 ДНФ-11 [16][22]
44 Роман Кројцигер  Чешка Тинкоф-Саксо 29 17 + 1ч 02' 51" [22]
45 Рафал Мајка  Полска Тинкоф-Саксо 25 28 + 1ч 35' 06" [22]
46 Мајкл Роџерс Австралија Австралија Тинкоф-Саксо 35 36 + 1ч 56' 13" [22]
47 Петер СаганЗелена маичка  Словачка Тинкоф-Саксо 25 46 + 2ч 14' 55" [22]
48 Матео Тосато  Италија Тинкоф-Саксо 41 132 + 4ч 01' 15" [22]
49 Михаел Валгрен  Данска Тинкоф-Саксо 23 ДНФ-19 [24][22]
51 Наиро КинтанаБела маичка Jersey yellow number.svg  Колумбија Мовистар Тим 25 2 + 1' 12" [25]
52 Винер Анакона Jersey yellow number.svg  Колумбија Мовистар Тим 26 57 + 2ч 31' 14" [25]
53 Џонатан Кастровјехо Jersey yellow number.svg  Шпанија Мовистар Тим 28 24 + 1ч 26' 05" [25]
54 Алекс Даусет Jersey yellow number.svg  Обединето Кралство Мовистар Тим 26 ДНФ-12 [26][25]
55 Иманол Ервити Jersey yellow number.svg  Шпанија Мовистар Тим 31 115 + 3ч 47' 14" [25]
56 Хосе Ерада Jersey yellow number.svg  Шпанија Мовистар Тим 29 65 + 2ч 40' 06" [25]
57 Горка Изагире Jersey yellow number.svg  Шпанија Мовистар Тим 27 32 + 1ч 41' 34" [25]
58 Адријано Малори Jersey yellow number.svg  Италија Мовистар Тим 27 107 + 3ч 37' 28" [25]
59 Алехандро Валверде Jersey yellow number.svg  Шпанија Мовистар Тим 35 3 + 5' 25" [25]
61 Тиџеј ван Гардерен  САД БМЦ Рејсинг Тим 26 ДНФ-17 [27][28]
62 Дамијано Карузо  Италија БМЦ Рејсинг Тим 27 53 + 2ч 26' 32" [28]
63 Роан Денис Австралија Австралија БМЦ Рејсинг Тим 25 101 + 3ч 27' 34" [28]
64 Даниел Ос  Италија БМЦ Рејсинг Тим 28 97 + 3ч 22' 14" [28]
65 Мануел Квинцијато  Италија БМЦ Рејсинг Тим 35 120 + 3ч 53' 21" [28]
66 Самуел Санчез  Шпанија БМЦ Рејсинг Тим 37 12 + 22' 50" [28]
67 Михаел Шер  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 28 56 + 2ч 31' 13" [28]
68 Грег ван Авермет  Белгија БМЦ Рејсинг Тим 30 ДНС-16 [21][28]
69 Данило Вис  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 29 63 + 2ч 37' 17" [28]
71 Тони Галопен  Франција Лото-Судал 27 31 + 1ч 40' 44" [29]
72 Ларс Бак  Данска Лото-Судал 35 37 + 1ч 56' 57" [29]
73 Томас де Гент  Белгија Лото-Судал 28 67 + 2ч 48' 02" [29]
74 Јенс Дебишер  Белгија Лото-Судал 25 145 + 4ч 16' 06" [29]
75 Андре Грајпел  Германија Лото-Судал 32 134 + 4ч 03' 28" [29]
76 Адам Хансен Австралија Австралија Лото-Судал 34 114 + 3ч 45' 18" [29]
77 Грег Хендерсон Нов Зеланд Нов Зеланд Лото-Судал 38 ДНС-7 [30][29]
78 Марсел Зиберг  Германија Лото-Судал 33 150 + 4ч 24' 52" [29]
79 Тим Веленс  Белгија Лото-Судал 24 129 + 3ч 59' 39" [29]
81 Џон Дегенколб  Германија Џајант-Алпецин 26 109 + 3ч 39' 43" [31]
82 Варан Баргиј  Франција Џајант-Алпецин 23 14 + 31' 15" [31]
83 Рој Курверс  Холандија Џајант-Алпецин 35 106 + 3ч 35' 40" [31]
84 Кун де Корт  Холандија Џајант-Алпецин 32 73 + 2ч 57' 05" [31]
85 Том Димулен  Холандија Џајант-Алпецин 24 ДНФ-3 [7][31]
86 Зимон Гешке  Германија Џајант-Алпецин 29 38 + 1ч 58' 14" [31]
87 Георг Прајдлер  Австрија Џајант-Алпецин 25 87 + 3ч 14' 14" [31]
88 Рамон Синкелдам  Холандија Џајант-Алпецин 26 ДНФ-14 [32][31]
89 Алберт Тимер  Холандија Џајант-Алпецин 30 139 + 4ч 05' 30" [31]
91 Хоаким Родригез  Шпанија Катјуша 36 29 + 1ч 36' 07" [33]
92 Џампаоло Карузо  Италија Катјуша 34 90 + 3ч 17' 03" [33]
93 Јакопо Гварниери  Италија Катјуша 27 149 + 4ч 22' 20" [33]
94 Марко Халер  Австрија Катјуша 24 126 + 3ч 59' 04" [33]
95 Дмитри Козончук  Русија Катјуша 31 ДНФ-3 [7][33]
96 Александер Кристоф  Норвешка Катјуша 27 130 + 4ч 01' 06" [33]
97 Алберто Лосада  Шпанија Катјуша 33 58 + 2ч 32' 30" [33]
98 Тијаго Машадо  Португалија Катјуша 29 72 + 2ч 54' 31" [33]
99 Лука Паолини  Италија Катјуша 38 ДНС-8 [34][33]
101 Сајмон Геранс Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 35 ДНФ-3 [7][35]
102 Михаел Албасини  Швајцарија Орика-ГринЕЏ 34 ДНС-6 [36][35]
103 Лук Дарбриџ Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 24 151 + 4ч 24' 03" [35]
104 Дарил Импи Јужна Африка ЈАР Орика-ГринЕЏ 30 ДНС-4 [37][35]
105 Мајкл Метјус Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 24 152 + 4ч 26' 33" [35]
106 Свен Тафт  Канада Орика-ГринЕЏ 38 159 + 4ч 48' 08" [35]
107 Питер Венинг  Холандија Орика-ГринЕЏ 34 144 + 4ч 15' 20" [35]
108 Адам Јејтс  Обединето Кралство Орика-ГринЕЏ 22 50 + 2ч 16' 36" [35]
109 Сајмон Јејтс  Обединето Кралство Орика-ГринЕЏ 22 89 + 3ч 16' 04" [35]
111 Михал Квјатковски  Полска Етикс-Квик Степ 25 ДНФ-17 [27][38]
112 Марк Кевендиш  Обединето Кралство Етикс-Квик Степ 30 142 + 4ч 12' 05" [38]
113 Михал Голаш  Полска Етикс-Квик Степ 31 95 + 3ч 21' 17" [38]
114 Тони Мартин  Германија Етикс-Квик Степ 30 ДНС-7 [39][38]
115 Марк Реншо Австралија Австралија Етикс-Квик Степ 32 ДНФ-18 [40][38]
116 Здењек Штибар  Чешка Етикс-Квик Степ 29 103 + 3ч 30' 13" [38]
117 Матео Трентин  Италија Етикс-Квик Степ 25 117 + 3ч 50' 59" [38]
118 Ригоберто Уран  Колумбија Етикс-Квик Степ 28 42 + 2ч 08' 20" [38]
119 Жилјен Вермот  Белгија Етикс-Квик Степ 25 116 + 3ч 50' 32" [38]
121 Пјер Ролан  Франција Тим Јуропкар 28 10 + 17' 30" [41]
122 Бријан Кокар  Франција Тим Јуропкар 23 110 + 3ч 42' 36" [41]
123 Сирил Готје  Франција Тим Јуропкар 27 34 + 1ч 51' 51" [41]
124 Јоан Жен  Франција Тим Јуропкар 34 137 + 4ч 04' 56" [41]
125 Бријан Ноло  Франција Тим Јуропкар 27 157 + 4ч 40' 12" [41]
126 Периг Кеменер  Франција Тим Јуропкар 31 74 + 2ч 57' 19" [41]
127 Ромен Сикар  Франција Тим Јуропкар 27 33 + 1ч 51' 32" [41]
128 Анжело Тулик  Франција Тим Јуропкар 24 91 + 3ч 19' 44" [41]
129 Тома Веклер  Франција Тим Јуропкар 36 45 + 2ч 14' 08" [41]
131 Роберт Гесинк  Холандија Лото НЛ-Џамбо 29 6 + 10' 47" [42]
132 Вилко Келдерман  Холандија Лото НЛ-Џамбо 24 79 + 3ч 04' 07" [42]
133 Стевен Краусвејк  Холандија Лото НЛ-Џамбо 28 21 + 1ч 21' 27" [42]
134 Том Лезер  Холандија Лото НЛ-Џамбо 29 153 + 4ч 26' 47" [42]
135 Паул Мартенс  Германија Лото НЛ-Џамбо 31 80 + 3ч 04' 52" [42]
136 Брам Танкинк  Холандија Лото НЛ-Џамбо 36 55 + 2ч 30' 12" [42]
137 Лауренс тен Дам  Холандија Лото НЛ-Џамбо 34 92 + 3ч 17' 43" [42]
138 Јос ван Емден  Холандија Лото НЛ-Џамбо 30 121 + 3ч 54' 19" [42]
139 Сеп Ванмарке  Белгија Лото НЛ-Џамбо 26 104 + 3ч 31' 15" [42]
141 Бауке Молема  Холандија Трек Фактори Рејсинг 28 7 + 15' 14" [43]
142 Хулијан Аредондо  Колумбија Трек Фактори Рејсинг 26 124 + 3ч 56' 49" [43]
143 Фабијан Канчелара  Швајцарија Трек Фактори Рејсинг 34 ДНС-4 [44][43]
144 Стејн Деволдер  Белгија Трек Фактори Рејсинг 35 148 + 4ч 21' 31" [43]
145 Лорен Дидје  Луксембург Трек Фактори Рејсинг 30 ДНС-17 [27][43]
146 Маркел Иризар  Шпанија Трек Фактори Рејсинг 35 93 + 3ч 19' 44" [43]
147 Боб Јунгелс  Луксембург Трек Фактори Рејсинг 22 27 + 1ч 33' 21" [43]
148 Грегори Раст  Швајцарија Трек Фактори Рејсинг 35 102 + 3ч 29' 00" [43]
149 Ајмар Зубелдија  Шпанија Трек Фактори Рејсинг 38 62 + 2ч 36' 50" [43]
151 Руј Кошта  Португалија Лампре-Мерида 28 ДНФ-11 [16][45]
152 Матео Боно  Италија Лампре-Мерида 31 118 + 3ч 52' 17" [45]
153 Давиде Чимолаи  Италија Лампре-Мерида 25 155 + 4ч 33' 21" [45]
154 Кристијан Ѓурасек  Хрватска Лампре-Мерида 27 76 + 3ч 02' 14" [45]
155 Нелсон Оливеира  Португалија Лампре-Мерида 26 47 + 2ч 15' 32" [45]
156 Рубен Плаза  Шпанија Лампре-Мерида 35 30 + 1ч 38' 22" [45]
157 Филипо Поцато  Италија Лампре-Мерида 33 125 + 3ч 58' 20" [45]
158 Хосе Серпа  Колумбија Лампре-Мерида 36 122 + 3ч 54' 25" [45]
159 Рафаел Валс  Шпанија Лампре-Мерида 28 78 + 3ч 03' 11" [45]
161 Ендру Талански  САД Канондејл-Гармин 26 11 + 22' 06" [46]
162 Џек Бауер Нов Зеланд Нов Зеланд Канондејл-Гармин 30 ДНФ-5 [7][46]
163 Нејтан Хас Австралија Австралија Канондејл-Гармин 26 ДНФ-17 [27][46]
164 Рајдер Хесједал  Канада Канондејл-Гармин 34 40 + 2ч 04' 37" [46]
165 Кристијан Корен  Словенија Канондејл-Гармин 28 69 + 2ч 51' 44" [46]
166 Себастијан Лангевелд  Холандија Канондејл-Гармин 30 ДНФ-15 [47][46]
167 Даниел Мартин  Ирска Канондејл-Гармин 28 39 + 2ч 03' 37" [46]
168 Рамунас Навардаускас  Литванија Канондејл-Гармин 27 143 + 4ч 14' 40" [46]
169 Дилан ван Барле  Холандија Канондејл-Гармин 23 147 + 4ч 18' 40" [46]
171 Насер Бухани  Франција Кофидис 24 ДНФ-5 [7][48]
172 Никола Еде  Франција Кофидис 27 111 + 3ч 42' 42" [48]
173 Кристоф Лапорт  Франција Кофидис 22 127 + 3ч 59' 10" [48]
174 Луис Анхел Мате  Шпанија Кофидис 31 43 + 2ч 10' 12" [48]
175 Даниел Наваро  Шпанија Кофидис 31 66 + 2ч 43' 34" [48]
176 Флоријан Сенешал  Франција Кофидис 21 135 + 4ч 04' 06" [48]
177 Жилјен Симон  Франција Кофидис 29 94 + 3ч 19' 53" [48]
178 Жофре Суп  Франција Кофидис 27 123 + 3ч 55' 35" [48]
179 Кенет Ванбилсен  Белгија Кофидис 25 158 + 4ч 41' 27" [48]
181 Матијас Франк  Швајцарија ИАМ Сајклинг 28 8 + 15' 39" [49]
182 Матијас Брендле  Австрија ИАМ Сајклинг 25 156 + 4ч 37' 36" [49]
183 Силвен Шаванел  Франција ИАМ Сајклинг 36 54 + 2ч 29' 28" [49]
184 Стеф Клемент  Холандија ИАМ Сајклинг 32 59 + 2ч 33' 42" [49]
185 Жером Копел  Франција ИАМ Сајклинг 28 ДНФ-17 [27][49]
186 Мартин Елмигер  Швајцарија ИАМ Сајклинг 36 100 + 3ч 26' 47" [49]
187 Рето Холенштајн  Швајцарија ИАМ Сајклинг 29 75 + 2ч 58' 30" [49]
188 Харлинсон Пантано  Колумбија ИАМ Сајклинг 26 19 + 1ч 09' 08" [49]
189 Марсел Вис  Швајцарија ИАМ Сајклинг 29 60 + 2ч 34' 38" [49]
191 Доминик Нерц  Германија Бора-Аргон 18 25 ДНФ-11 [16][50]
192 Јан Барта  Чешка Бора-Аргон 18 30 25 + 1ч 26' 36" [50]
193 Сем Бенет  Ирска Бора-Аргон 18 24 ДНФ-17 [27][50]
194 Емануел Бухман  Германија Бора-Аргон 18 22 83 + 3ч 08' 47" [50]
195 Зак Демпстер Австралија Австралија Бора-Аргон 18 27 ДНФ-12 [51][50]
196 Бартош Хузарски  Полска Бора-Аргон 18 34 108 + 3ч 38' 06" [50]
197 Жозе Мендес  Португалија Бора-Аргон 18 30 140 + 4ч 07' 47" [50]
198 Андреас Шилингер  Германија Бора-Аргон 18 31 ДНС-4 [52][50]
199 Паул Фос  Германија Бора-Аргон 18 29 99 + 3ч 24' 53" [50]
201 Едуардо Сепулведа  Аргентина Бретањ-Сеше анвиронман 24 ДСК-14 [7][53]
202 Фредерик Брин  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 26 141 + 4ч 10' 32" [53]
203 Антони Делаплас  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 25 85 + 3ч 11' 28" [53]
204 Пјерик Федриго  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 36 52 + 2ч 22' 54" [53]
205 Брис Феји  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 29 98 + 3ч 23' 11" [53]
206 Арминдо Фонсека  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 26 119 + 3ч 53' 13" [53]
207 Арно Жерар  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 30 133 + 4ч 02' 06" [53]
208 Пјер Лик Перишон  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 28 81 + 3ч 05' 48" [53]
209 Флоријан Вашон  Франција Бретањ-Сеше анвиронман 30 88 + 3ч 15' 01" [53]
211 Едвалд Боасон Хаген  Норвешка МТН Кубека 28 82 + 3ч 08' 02" [54]
212 Стив Камингс  Обединето Кралство МТН Кубека 34 86 + 3ч 12' 23" [54]
213 Тајлер Фарар  САД МТН Кубека 31 154 + 4ч 32' 32" [54]
214 Жак Јансе ван Ренсбург Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 27 51 + 2ч 18' 16" [54]
215 Рејнарт Јансе ван Ренсбург Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 26 96 + 3ч 21' 30" [54]
216 Мерхави Кудус Еритреја Еритреја МТН Кубека 21 84 + 3ч 10' 36" [54]
217 Луј Мејнтјес Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 23 ДНС-18 [55][54]
218 Серж Пауелс  Белгија МТН Кубека 31 13 + 31' 03" [54]
219 Даниел Теклехајманот Еритреја Еритреја МТН Кубека 26 49 + 2ч 16' 15" [54]

По екипа[уреди | уреди извор]

Астана (AST)
Бр. Возач Место
1  Винченцо Нибали (ИТА) 4
2  Ларс Бом (ХОЛ) ДНС-10
3  Јакоб Фуглсанг (ДАН) 23
4  Андриј Гривко (УКР) 64
5  Дмитриј Груздев (КАЗ) 131
6  Танел Кангерт (ЕСТ) 22
7  Микеле Скарпони (ИТА) 41
8  Реин Тарамае (ЕСТ) ДНФ-11
9  Ливе Вестра (ХОЛ) 77
Спортски директор: Александар Шефер[56]
Аг2р-Ла Мондијал (ALM)
Бр. Возач Место
11  Жан Кристоф Перо (ФРА) 61
12  Ромен Барде (ФРА)Jersey red number.svg 9
13  Јан Бакелантс (БЕЛ) 20
14  Микаел Шерел (ФРА) 18
15  Бен Гаштауер (ЛУК) ДНФ-11
16  Дамјен Годен (ФРА) 146
17  Кристоф Риблон (ФРА) 68
18  Јохан Вансумерен (БЕЛ) ДНФ-11
19  Алекси Вијермоз (ФРА) 26
Спортски директор: Винсан Лавени[56]
ФДЖ (FDJ)
Бр. Возач Место
21  Тибо Пино (ФРА) 16
22  Вилијам Боне (ФРА) ДНФ-3
23  Себастјен Шаванел (ФРА) 160
24  Арно Демар (ФРА) 138
25  Александар Жење (ФРА) 112
26  Матје Ладању (ФРА) 71
27  Стив Морабито (ШВА) ДНФ-14
28  Жереми Роа (ФРА) 105
29  Беноа Вогренар (ФРА) 113
Спортски директор: Тиери Брисо[56]
Тим Скај (SKY)
Бр. Возач Место
31  Крис Фрум (ВБР) Jersey yellow.svg Jersey polkadot.svg 1
32  Питер Кенох (ВБР) ДНФ-16
33  Леополд Кениг (ЧЕШ) 70
34  Ваут Пулс (ХОЛ) 44
35  Ричи Порт (АВС) 48
36  Николас Роуш (ИРС) 35
37  Лук Роу (ВБР) 136
38  Ијан Станард (ВБР) 128
39  Герајнт Томас (ВБР) 15
Спортски директор: Николас Портал[56]
Тинкоф-Саксо (SAX)
Бр. Возач Место
41  Алберто Контадор (ШПА) 5
42  Иван Басо (ИТА) ДНС-10
43  Даниеле Бенати (ИТА) ДНФ-11
44  Роман Кројцигер (ЧЕШ) 17
45  Рафал Мајка (ПОЛ) 28
46  Мајкл Роџерс (АВС) 36
47  Петер Саган (СВК)Jersey green.svg 46
48  Матео Тосато (ИТА) 132
49  Михаел Валгрен (ДАН) ДНФ-19
Спортски директор: Стевен де Јонг[56]
Мовистар Тим (MOV) Jersey yellow number.svg
Бр. Возач Место
51  Наиро Кинтана (КОЛ) Jersey white.svg 2
52  Винер Анакона (КОЛ) 57
53  Џонатан Кастровјехо (ШПА) 24
54  Алекс Даусет (ВБР) ДНФ-12
55  Иманол Ервити (ШПА) 115
56  José Herrada (ШПА) 65
57  Горка Изагире (ШПА) 32
58  Адријано Малори (ИТА) 107
59  Алехандро Валверде (ШПА) 3
Спортски директор: Хосе Луис Ариета[56]
БМЦ Рејсинг Тим (BMC)
Бр. Возач Место
61  Тиџеј ван Гардерен (САД) ДНФ-17
62  Дамијано Карузо (ИТА) 53
63  Роан Денис (АВС) 101
64  Даниел Ос (ИТА) 97
65  Мануел Квинцијато (ИТА) 120
66  Самуел Санчез (ШПА) 12
67  Михаел Шер (ШВА) 56
68  Грег ван Авермет (БЕЛ) ДНС-16
69  Данило Вис (ШВА) 63
Спортски директор: Ивон Леданоа[56]
Лото-Судал (LTS)
Бр. Возач Место
71  Тони Галопен (ФРА) 31
72  Ларс Бак (ДАН) 37
73  Томас де Гент (БЕЛ) 67
74  Јенс Дебишер (БЕЛ) 145
75  Андре Грајпел (ГЕР) 134
76  Адам Хансен (АВС) 114
77  Грег Хендерсон (НЗЛ) ДНС-7
78  Марсел Зиберг (ГЕР) 150
79  Тим Веленс (БЕЛ) 129
Спортски директор: Херман Фризон[56]
Џајант-Алпецин (GIA)
Бр. Возач Место
81  Џон Дегенколб (ГЕР) 109
82  Варан Баргиј (ФРА) 14
83  Рој Курверс (ХОЛ) 106
84  Кун де Корт (ХОЛ) 73
85  Том Димулен (ХОЛ) ДНФ-3
86  Зимон Гешке (ГЕР) 38
87  Георг Прајдлер (АВТ) 87
88  Рамон Синкелдам (ХОЛ) ДНС-14
89  Алберт Тимер (ХОЛ) 139
Спортски директор: Марк Реф[56]
Катјуша (KAT)
Бр. Возач Место
91  Хоаким Родригез (ШПА) 29
92  Џампаоло Карузо (ИТА) 90
93  Јакопо Гварниери (ИТА) 149
94  Марко Халер (АВТ) 126
95  Дмитри Козончук (РУС) ДНФ-3
96  Александер Кристоф (НОР) 130
97  Алберто Лосада (ШПА) 58
98  Тијаго Машадо (ПОР) 72
99  Лука Паолини (ИТА) ДНС-8
Спортски директор: Хосе Азеведо[56]
Орика-ГринЕЏ (OGE)
Бр. Возач Место
101  Сајмон Геранс (АВС) ДНФ-3
102  Михаел Албасини (ШВА) ДНС-6
103  Лук Дарбриџ (АВС) 151
104  Дарил Импи (ЈАР) ДНС-4
105  Мајкл Метјус (АВС) 152
106  Свен Тафт (КАН) 159
107  Питер Венинг (ХОЛ) 144
108  Адам Јејтс (ВБР) 50
109  Сајмон Јејтс (ВБР) 89
Спортски директор: Метју Вајт[56]
Етикс-Квик Степ (EQS)
Бр. Возач Место
111  Михал Квјатковски (ПОЛ) ДНФ-17
112  Марк Кевендиш (ВБР) 142
113  Михал Голаш (ПОЛ) 95
114  Тони Мартин (ГЕР) ДНС-7
115  Марк Реншо (АВС) ДНФ-18
116  Здењек Штибар (ЧЕШ) 103
117  Матео Трентин (ИТА) 117
118  Ригоберто Уран (КОЛ) 42
119  Жилјен Вермот (БЕЛ) 116
Спортски директор: Вилфрид Петерс[56]
Тим Јуропкар (EUC)
Бр. Возач Место
121  Пјер Ролан (ФРА) 10
122  Бријан Кокар (ФРА) 110
123  Сирил Готје (ФРА) 34
124  Јоан Жен (ФРА) 137
125  Бријан Ноло (ФРА) 157
126  Периг Кеменер (ФРА) 74
127  Ромен Сикар (ФРА) 33
128  Анжело Тулик (ФРА) 91
129  Тома Веклер (ФРА) 45
Спортски директор: Енди Фликингер[56]
Лото НЛ-Џамбо (TLJ)
Бр. Возач Место
131  Роберт Гесинк (ХОЛ) 6
132  Вилко Келдерман (ХОЛ) 79
133  Стевен Краусвејк (ХОЛ) 21
134  Том Лезер (ХОЛ) 153
135  Паул Мартенс (ГЕР) 80
136  Брам Танкинк (ХОЛ) 55
137  Лауренс тен Дам (ХОЛ) 92
138  Јос ван Емден (ХОЛ) 121
139  Сеп Ванмарке (БЕЛ) 104
Спортски директор: Нико Верхувен[56]
Трек Фактори Рејсинг (TFR)
Бр. Возач Место
141  Бауке Молема (ХОЛ) 7
142  Хулијан Аредондо (КОЛ) 124
143  Фабијан Канчелара (ШВА) ДНС-4
144  Стејн Деволдер (БЕЛ) 148
145  Лорен Дидје (ЛУК) ДНС-17
146  Маркел Иризар (ШПА) 93
147  Боб Јунгелс (ЛУК) 27
148  Грегори Раст (ШВА) 102
149  Ајмар Зубелдија (ШПА) 62
Спортски директор: Ким Андерсен[56]
Лампре-Мерида (LAM)
Бр. Возач Место
151  Руј Кошта (ПОР) ДНФ-11
152  Матео Боно (ИТА) 118
153  Давиде Чимолаи (ИТА) 155
154  Кристијан Ѓурасек (ХРВ) 76
155  Нелсон Оливеира (ПОР) 47
156  Рубен Плаза (ШПА) 30
157  Филипо Поцато (ИТА) 125
158  Хосе Серпа (КОЛ) 122
159  Рафаел Валс (ШПА) 78
Спортски директор: Филип Моди[56]
Канондејл-Гармин (TCG)
Бр. Возач Место
161  Ендру Талански (САД) 11
162  Џек Бауер (НЗЛ) ДМФ-5
163  Нејтан Хас (АВС) ДНФ-17
164  Рајдер Хесједал (КАН) 40
165  Кристијан Корен (СЛО) 69
166  Себастијан Лангевелд (ХОЛ) ДНФ-15
167  Даниел Мартин (ИРС) 39
168  Рамунас Навардаускас (ЛИТ) 143
169  Дилан ван Барле (ХОЛ) 147
Спортски директор: Шарл Вегелиус[56]
Кофидис (COF)
Бр. Возач Место
171  Насер Бухани (ФРА) ДНФ-5
172  Никола Еде (ФРА) 111
173  Кристоф Лапорт (ФРА) 127
174  Луис Анхел Мате (ШПА) 43
175  Даниел Наваро (ШПА) 66
176  Флоријан Сенешал (ФРА) 135
177  Жилјен Симон (ФРА) 94
178  Жофре Суп (ФРА) 123
179  Кенет Ванбилсен (БЕЛ) 158
Спортски директор: Дидје Рус[56]
ИАМ Сајклинг (IAM)
Бр. Возач Место
181  Матијас Франк (ШВА) 8
182  Матијас Брендле (АВТ) 156
183  Силвен Шаванел (ФРА) 54
184  Стеф Клемент (ХОЛ) 59
185  Жером Копел (ФРА) ДНФ-17
186  Мартин Елмигер (ШВА) 100
187  Рето Холенштајн (ШВА) 75
188  Харлинсон Пантано (КОЛ) 19
189  Марсел Вис (ШВА) 60
Спортски директор: Еди Сенер[56]
Бора-Аргон 18 (TNE)
Бр. Возач Место
191  Доминик Нерц (ГЕР) ДНФ-11
192  Јан Барта (ЧЕШ) 25
193  Сем Бенет (ИРС) ДНФ-17
194  Емануел Бухман (ГЕР) 83
195  Зак Демпстер (АВС) ДНФ-12
196  Бартош Хузарски (ПОЛ) 108
197  Жозе Мендес (ПОР) 140
198  Андреас Шилингер (ГЕР) ДНС-4
199  Паул Фос (ГЕР) 99
Спортски директор: Енрико Појчке[56]
Бретањ-Сеше анвиронман (BSE)
Бр. Возач Место
201  Едуардо Сепулведа (АРГ) ДСК-14
202  Фредерик Брин (ФРА) 141
203  Антони Делаплас (ФРА) 85
204  Пјерик Федриго (ФРА) 52
205  Брис Феји (ФРА) 98
206  Арминдо Фонсека (ФРА) 119
207  Арно Жерар (ФРА) 133
208  Пјер Лик Перишон (ФРА) 81
209  Флоријан Вашон (ФРА) 88
Спортски директор: Емануел Ибер[56]
МТН Кубека (MTN)
Бр. Возач Место
211  Едвалд Боасон Хаген (НОР) 82
212  Стив Камингс (ВБР) 86
213  Тајлер Фарар (САД) 154
214  Жак Јансе ван Ренсбург (ЈАР) 51
215  Рејнарт Јансе ван Ренсбург (ЈАР) 96
216  Мерхави Кудус (ЕРИ) 84
217  Луј Мејнтјес (ЈАР) ДНС-18
218  Серж Пауелс (БЕЛ) 13
219  Даниел Теклехајманот (ЕРИ) 49
Спортски директор: Јенс Цемке[56]

По националност[уреди | уреди извор]

Вкупно 198 возачи настапиле на Тур де Франс 2015 од 32 различни земји.[57] Возачи од девет земји освоиле етапи на трката; германските возачи освоиле најмногу етапи.[58]

Држава Број на возачи Завршиле Етапни победи
Австралија Австралија 10 6 1 (Роан Денис)
 Австрија 3 3
 Аргентина 1 0
 Белгија 11 9 1 (Грег ван Авермет)
 Обединето Кралство 10 8 3 (Марк Кевендиш, Стив Камингс, Крис Фрум)
 Германија 10 7 6 (Андре Грајпел х4, Зимон Гешке, Тони Мартин)
 Данска 3 2
Еритреја Еритреја 2 2
 Естонија 2 1
 Ирска 3 2
 Италија 16 13 1 (Винченцо Нибали)
Јужна Африка ЈАР 4 2
 Казахстан 1 1
 Канада 2 2
 Колумбија 6 6
 Литванија 1 1
 Луксембург 3 1
Нов Зеланд Нов Зеланд 2 0
 Норвешка 2 2
 Полска 4 3 1 (Рафал Мајка)
 Португалија 4 3
 Русија 1 0
 Словачка 1 1
 Словенија 1 1
 САД 3 2
 Украина 1 1
 Франција 41 38 3 (Ромен Барде, Тибо Пино, Алекси Вијермоз)
 Холандија 20 16
 Хрватска 1 1
 Чешка 4 4 1 (Здењек Штибар)
 Швајцарија 10 7
 Шпанија 15 15 3 (Хоаким Родригез х2, Рубен Плаза)
Вкупно 198 160 20[N 1]
  1. Екипниот хронометар на деветтата етапа, освоен од БМЦ Рејсинг Тим, не е сметан во вкупниот број на етапи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Рута на Тур де Франс 2015“, „Cycling Weekly“, Time Inc. UK, 17 јуни 2015 (посет. 1 јули 2015 г).
  2. 2,0 2,1 ASO објави пет екипи со специјални покани за Тур де Франс 2015“, „VeloNews“, Competitor Group, Inc., 14 јануари 2015 (посет. 1 јули 2015 г).
  3. 3,0 3,1 Придом го објаснува изборот на екипи со специјални покани на Тур де Франс“, „Cyclingnews.com“, 20 јануари 2015 (посет. 28 јули 2015 г).
  4. Règlement de l'épreuve. Париз: Amaury Sport Organisation. 2015. стр. 3. http://www.letour.com/le-tour/2015/docs/TDF15_Reglement-BD.pdf. посет. 28 јули 2015 г. 
  5. „Тур де Франс 2015 - етапа 1“. ProCyclingStats. конс. 19 август 2015. 
  6. Why it matters that Eritrean cyclists are wowing the Tour de France“, „Washington Post“, 12 јули 2015 (посет. 19 август 2015 г).
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 „Повлекувања - Тур де Франс 2015“. letour.fr. Amaury Sport Organisation. конс. 8 јули 2015. 
  8. Бенсон, Даниел. „Tour de France 2015 recap: How the race unfolded“, „Cyclingnews.com“, 27 јули 2015 (посет. 28 јули 2015 г).
  9. „Тур де Франс 2015 - генерален пласман“. ProCyclingStats. конс. 28 јули 2015. 
  10. 10,0 10,1 Крис Фрум победи на Тур де Франс 2015“, „Cyclingnews.com“, 26 јули 2015 (посет. 28 јули 2015 г).
  11. McEwen: Tour de France course made Sagan unbeatable in green“, „Cyclingnews.com“, 26 јули 2015 (посет. 28 јули 2015 г).
  12. ASO 2015, стр. 37.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 ASO 2015, стр. 30.
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 14,6 14,7 14,8 „Астана Про Тим - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  15. Lars Boom geeft er de brui aan“, „Sporza“, Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, 14 јули 2015 (посет. 14 јули 2015 г). (на холандски)
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 Меклири, Џон. „Rafal Majka escapes to victory as Chris Froome retains lead: as it happened“, „The Daily Telegraph“, Telegraph Media Group, 15 јули 2015 (посет. 15 јули 2015 г).
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 17,8 „АГ2Р Ла Мондијал - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 18,8 „ФДЖ - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  19. Morabito abandonne“, „L'Équipe“, Éditions Philippe Amaury, 18 јули 2015 (посет. 18 јули 2015 г). (на француски)
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 20,6 20,7 20,8 „Тим Скај - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  21. 21,0 21,1 Вин, Најџел. „Chris Froome safely retains Tour de France lead after tricky stage 16“, „Cycling Weekly“, Time Inc. UK, 20 јули 2015 (посет. 21 јули 2015 г).
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 22,5 22,6 22,7 22,8 „Тинкоф-Саксо - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  23. Рајан, Бери. „Ivan Basso diagnosed with testicular cancer“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 13 јули 2015 (посет. 13 јули 2015 г).
  24. Бентсен, Бо. „Farvel til Touren: Syg dansker har givet op“, „TV 2“, TV 2 Danmark A/S, 24 јули 2015 (посет. 24 јули 2015 г). (на дански)
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 25,5 25,6 25,7 25,8 „Мувистар Тим - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  26. Movistar's Alex Dowsett abandons with injury“, „BBC Sport“, BBC, 16 јули 2015 (посет. 16 јули 2015 г).
  27. 27,0 27,1 27,2 27,3 27,4 27,5 First day in the Alps claims half a dozen riders“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 22 јули 2015 (посет. 24 јули 2015 г).
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 28,4 28,5 28,6 28,7 28,8 „БМЦ Рејсинг Тим - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  29. 29,0 29,1 29,2 29,3 29,4 29,5 29,6 29,7 29,8 „Лото-Судал - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  30. Tour de France shorts: Successful surgery for Tony Martin“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 10 јули 2015 (посет. 10 јули 2015 г). „Lotto-Soudal lose Greg Henderson to rib injury“
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 31,6 31,7 31,8 „Тим Џајант-Алпесин - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  32. Sinkeldam stapt af in veertiende etappe Tour de France“, „NU.nl“, Sanoma, 18 јули 2015 (посет. 18 јули 2015 г). (на холандски)
  33. 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 33,5 33,6 33,7 33,8 „Тим Катјупа - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  34. Paolini informed of cocaine positive at Tour de France“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 10 јули 2015 (посет. 11 јули 2015 г).
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 35,4 35,5 35,6 35,7 35,8 „Орика ГринЕЏ - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  36. Albasini stapt uit Tour, Orica telt nog maar zes renners“, „Sporza“, Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, 8 јули 2015 (посет. 8 јули 2015 г). (на холандски)
  37. О’Ши, Садб. „Disastrous day for Orica-GreenEdge at Tour de France“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 6 јули 2015 (посет. 6 јули 2015 г).
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 38,7 38,8 „Етикс-Квик Степ - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  39. Martin abandons Tour de France due to fractured collarbone“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 9 јули 2015 (посет. 9 јули 2015 г).
  40. Renshaw abandons after migraine trouble“, „Cycling Central“, Special Broadcasting Service, 24 јули 2015 (посет. 24 јули 2015 г).
  41. 41,0 41,1 41,2 41,3 41,4 41,5 41,6 41,7 41,8 „Тим Јуропкар - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  42. 42,0 42,1 42,2 42,3 42,4 42,5 42,6 42,7 42,8 „Тим Лото НЛ - Џамбо - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  43. 43,0 43,1 43,2 43,3 43,4 43,5 43,6 43,7 43,8 „Трек Фактори Рејсинг - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  44. Cancellara abandons Tour de France after fracturing vertebrae in high-speed crash“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 6 јули 2015 (посет. 6 јули 2015 г).
  45. 45,0 45,1 45,2 45,3 45,4 45,5 45,6 45,7 45,8 „Лампре - Мерида - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  46. 46,0 46,1 46,2 46,3 46,4 46,5 46,6 46,7 46,8 „Тим Канондејл-Гармин - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  47. Sebastian Langeveld geeft op in vijftiende etappe Tour“, „Algemeen Dagblad“, PCM Uitgevers NV, 19 јули 2015 (посет. 19 јули 2015 г). (на холандски)
  48. 48,0 48,1 48,2 48,3 48,4 48,5 48,6 48,7 48,8 „Кофидис - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  49. 49,0 49,1 49,2 49,3 49,4 49,5 49,6 49,7 49,8 „ИАМ Сајклинг - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  50. 50,0 50,1 50,2 50,3 50,4 50,5 50,6 50,7 50,8 „Бора-Аргон 18 - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  51. Абрахам, Ричард. „Dempster abandons Tour de France and reveals just how hard the mountains are“, „Cycling Weekly“, Time Inc. UK, 16 јули 2015 (посет. 16 јули 2015 г).
  52. Schillinger gibt vorzeitig auf“, „Spiegel Online“, Spiegel Online GmbH, 7 јули 2015 (посет. 7 јули 2015 г). (на германски)
  53. 53,0 53,1 53,2 53,3 53,4 53,5 53,6 53,7 53,8 „Бретањ - Сеше Енвиронемент - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  54. 54,0 54,1 54,2 54,3 54,4 54,5 54,6 54,7 54,8 „МТН-Кубека - Тур де Франс 2015“. letour.fr. ASO. конс. 19 септември 2015. 
  55. Illness forces Meintjes out of TDF“, „SuperSport“, MultiChoice (Pty) Ltd, 23 јули 2015 (посет. 24 јули 2015 г).
  56. 56,00 56,01 56,02 56,03 56,04 56,05 56,06 56,07 56,08 56,09 56,10 56,11 56,12 56,13 56,14 56,15 56,16 56,17 56,18 56,19 56,20 56,21 „Teams - The riders, videos, photos - Tour de France 2015“. letour.fr. ASO. конс. 28 јули 2015. 
  57. „Тур де Франс 2015 - генерален пласман“. ProCyclingStats. конс. 10 август 2015. 
  58. „Тур де Франс 2015 - генерален пласман“. ProCyclingStats. конс. 10 август 2015. 

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]