Тур де Франс 2015 - етапа 1 до етапа 11

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рута на Тур де Франс 2015

Тур де Франс 2015 — 102. издание на трката, една од големите трки во велосипедизмот. Трката започнала во Утрехт, Холандија на 4 јули, а завршила на Шанзелизе во Париз на 26 јули.[1] На 13 јули, помеѓу етапите девет и десет имало ден за одмор во градот По.[2]

Пласмани[уреди | уреди извор]

Легенда
     Го означува предводникот во генералниот пласман[3]      Го означува предводникот во бодовниот пласман[3]
     Го означува предводникот во планинскиот пласман[3]      Го означува предводникот во пласманот за млад возач[3]
     Го означува предводникот во екипниот пласман[3] A white jersey with a red number bib. Го означува предводникот на наградата за најборбен возач[3]

Етапа 1[уреди | уреди извор]

4 јули 2015 — Утрехт, 13,8 км поединечен хронометар (ITT)[4]

Резултат од етапа 1 и генерален пласман[5]

Место Возач Екипа Време
1  Роан Денис (АВС) Жолта маичка Бела маичка Зелена маичка Ванти-Груп Гобер 14' 56"
2  Тони Мартин (ГЕР) Етикс-Квик Степ + 5"
3  Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг + 6"
4  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 8"
5  Јос ван Емден (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 15"
6  Џонатан Кастровјехо (ШПА) Мовистар Тим + 23"
7  Матијас Брендле (АВТ) ИАМ Сајклинг + 23"
8  Адријано Малори (ИТА) Мовистар Тим + 29"
9  Вилко Келдерман (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 30"
10  Стив Камингс (ВБР) МТН Кубека + 32"

Етапа 2[уреди | уреди извор]

5 јули 2015 — Утрехт до Зеланд, 166 км[6]
Резултат од етапа 2[7]
Место Возач Екипа Време
1  Андре Грајпел (ГЕР) Лото-Судал 3ч 29' 03"
2  Петер Саган (СВК) Тинкоф-Саксо и.в.
3  Фабијан Канчелара (ШВА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
4  Марк Кевендиш (ВБР) Етикс-Квик Степ и.в.
5  Даниел Ос (ИТА) Ванти-Груп Гобер и.в.
6  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
7  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај и.в.
8  Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин и.в.
9  Тони Мартин (ГЕР) Етикс-Квик Степ и.в.
10  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин и.в.
Генерален пласман по етапа 2[7]
Место Возач Екипа Време
1  Фабијан Канчелара (ШВА) Жолта маичка Трек Фактори Рејсинг 3ч 44' 01"
2  Тони Мартин (ГЕР) Етикс-Квик Степ + 3"
3  Том Димулен (ХОЛ) Бела маичка Џајант-Алпецин + 6"
4  Петер Саган (СВК) Тинкоф-Саксо + 33"
5  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 35"
6  Даниел Ос (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 42"
7  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 42"
8  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 44"
9  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 48"
10  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 48"

Етапа 3[уреди | уреди извор]

6 јули 2015 — Антверпен до Уј, 159,5 км[8]
Резултат од етапа 3[9]
Место Возач Екипа Време
1  Хоаким Родригес (ШПА) Катјуша 3ч 26' 54"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај и.в.
3  Алекси Вијермоз (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 4"
4  Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 5"
5  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 8"
6  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 11"
7  Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 11"
8  Сајмон Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 11"
9  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 11"
10  Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 11"
Генерален пласман по етапа 3[9]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 7ч 11' 37"
2  Тони Мартин (ГЕР) Етикс-Квик Степ + 1"
3  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 13"
4  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 26"
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 28"
6  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 31"
7  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 34"
8  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 36"
9  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 1' 03"
10  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 1' 04"

Етапа 4[уреди | уреди извор]

7 јули 2015 — Серен до Камбре, 223,5 км[10]
Резултат од етапа 4[11]
Место Возач Екипа Време
1  Тони Мартин (ГЕР) Етикс-Квик Степ 5ч 28' 58"
2  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин + 3"
3  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 3"
4  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 3"
5  Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека + 3"
6  Насер Бухани (ФРА) Кофидис + 3"
7  Јакопо Гварниери (ИТА) Катјуша + 3"
8  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 3"
9  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 3"
10  Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар + 3"
Генерален пласман по етапа 4[11]
Место Возач Екипа Време
1  Тони Мартин (ГЕР) Жолта маичка Етикс-Квик Степ 12ч 40' 26"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 12"
3  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 25"
4  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 38"
5  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 39"
6  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 40"
7  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 46"
8  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 48"
9  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 1' 15"
10  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 1' 16"

Етапа 5[уреди | уреди извор]

8 јули 2015 — Арас до Амјен, 189,5 км[12]
Резултат од етапа 5[13]
Место Возач Екипа Време
1  Андре Грајпел (ГЕР) Зелена маичка Лото-Судал 4ч 39' 00"
2  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо и.в.
3  Марк Кевендиш (ВБР) Етикс-Квик Степ и.в.
4  Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
5  Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека и.в.
6  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин и.в.
7  Арно Демар (ФРА) ФДЖ и.в.
8  Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар и.в.
9  Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер и.в.
Генерален пласман по етапа 5[13]
Место Возач Екипа Време
1  Тони Мартин (ГЕР) Жолта маичка Етикс-Квик Степ 17ч 19' 26"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 12"
3  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 25"
4  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 33"
5  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 38"
6  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 40"
7  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 46"
8  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 48"
9  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 1' 15"
10  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 1' 16"

Етапа 6[уреди | уреди извор]

9 јули 2015 — Абвил до Авр, 191,5 км[14]
Резултат од етапа 6[15]
Место Возач Екипа Време
1  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ 4ч 53' 46"
2  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 2"
3  Бријан Кокар (ФРА) Тим Јуропкар + 2"
4  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин + 2"
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 2"
6  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 2"
7  Едвалд Боасон Хаген (НОР) МТН Кубека + 2"
8  Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида + 2"
9  Жилјен Симон (ФРА) Кофидис + 2"
10  Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 2"
Генерален пласман по етапа 6[15]
Место Возач Екипа Време
1  Тони Мартин (ГЕР) Жолта маичка Етикс-Квик Степ 22ч 13' 14"
2  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 12"
3  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 25"
4  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 27"
5  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 38"
6  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 38"
7  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 46"
8  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 48"
9  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 1' 04"
10  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 1' 15"

Етапа 7[уреди | уреди извор]

10 јули 2015 — Ливаро до Фужер, 190,5 км[16]
Резултат од етапа 7[17]
Место Возач Екипа Време
1  Марк Кевендиш (ВБР) Етикс-Квик Степ 4ч 27' 25"
2  Андре Грајпел (ГЕР) Зелена маичка Лото-Судал и.в.
3  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо и.в.
4  Џон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин и.в.
5  Александер Кристоф (НОР) Катјуша и.в.
6  Арно Демар (ФРА) ФДЖ и.в.
7  Тајлер Фарар (САД) МТН Кубека и.в.
8  Рејнарт Јансе ван Ренсбург (ЈАР) МТН Кубека и.в.
9  Давиде Чимолаи (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
10  Сем Бенет (ИРС) Бора-Аргон 18 и.в.
Генерален пласман по етапа 7[17]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 26ч 40' 51"
2  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 11"
3  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 13"
4  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 26"
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 28"
6  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 34"
7  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 36"
8  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 52"
9  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 1' 03"
10  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 1' 07"

Етапа 8[уреди | уреди извор]

11 јули 2015 — Рен до Мур де Бретањ, 181,5 км[18]
Резултат од етапа 8[19]
Место Возач Екипа Време
1  Алекси Вијермоз (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал 4ч 20' 55"
2  Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 5"
3  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 10"
4  Петер Саган (СВК) Бела маичка Тинкоф-Саксо + 10"
5  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 10"
6  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 10"
7  Адам Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 10"
8  Крис Фрум (ВБР) Тим Скај + 10"
9  Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 10"
10  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 10"
Генерален пласман по етапа 8[19]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 31ч 01' 56"
2  Петер Саган (СВК) Зелена маичка Бела маичка Тинкоф-Саксо + 11"
3  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 13"
4  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 26"
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 28"
6  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 34"
7  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 36"
8  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 1' 07"
9  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 1' 15"
10  Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 1' 32"

Етапа 9[уреди | уреди извор]

12 јули 2015 — Ван до Плимелек, 28 км екипен хронометар (ТТТ)[20]
Резултат од етапа 9[21]
Место Екипа Време
1 Ванти-Груп Гобер 32' 15"
2 Тим Скај + 1"
3 Мовистар Тим + 4"
4 Тинкоф-Саксо + 28"
5 Астана + 35"
6 ИАМ Сајклинг + 38"
7 Етикс-Квик Степ + 45"
8 Лампре-Мерида + 48"
9 Лото НЛ-Џамбо + 1' 14"
10 Аг2р-Ла Мондијал + 1' 24"
Генерален пласман по етапа 9[21]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 31ч 34' 12"
2  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 12"
3  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер + 27"
4  Петер Саган (СВК) Green jerseyБела маичка Тинкоф-Саксо + 38"
5  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 1' 03"
6  Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 1' 18"
7  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 1' 50"
8  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 1' 52"
9  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 59"
10  Здењек Штибар (ЧЕШ) Етикс-Квик Степ + 1' 59"

Етапа 10[уреди | уреди извор]

14 јули 2015 — Тарб до Кол де ла Пјер Сен Мартин, 167 км[22]
Резултат од етапа 10[23]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Тим Скај 4ч 22' 07"
2  Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 59"
3  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 1' 04"
4  Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 1' 33"
5  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 2' 01"
6  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 2' 01"
7  Адам Јејтс (ВБР) Орика-ГринЕЏ + 2' 04"
8  Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 2' 04"
9  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 2' 22"
10  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 2' 30"
Генерален пласман по етапа 10[23]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Точкаста маичка Тим Скај 35ч 56' 09"
2  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 2' 52"
3  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 3' 09"
4  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 4' 01"
5  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 4' 03"
6  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 04"
7  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 4' 33"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 4' 35"
9  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 6' 12"
10  Винченцо Нибали (ИТА) Астана + 6' 57"

Етапа 11[уреди | уреди извор]

15 јули 2015 — По до Котре, 188 км[24]
Резултат од етапа 11[25]
Место Возач Екипа Време
1  Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 5ч 02' 01"
2  Даниел Мартин (ИРС) Канондејл-Гармин + 1' 00"
3  Емануел Бухман (ГЕР) Бора-Аргон 18 + 1' 23"
4  Серж Пауелс (БЕЛ) МТН Кубека + 2' 08"
5  Тома Веклер (ФРА) Тим Јуропкар + 3' 34"
6  Жилјен Симон (ФРА) Кофидис + 3' 34"
7  Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 5' 11"
8  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 5' 19"
9  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Точкаста маичка Тим Скај + 5' 21"
10  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 5' 21"
Генерален пласман по етапа 11[25]
Место Возач Екипа Време
1  Крис Фрум (ВБР) Жолта маичка Точкаста маичка Тим Скај 41ч 03' 31"
2  Тиџеј ван Гардерен (САД) Ванти-Груп Гобер + 2' 52"
3  Наиро Кинтана (КОЛ) Мовистар Тим + 3' 09"
4  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим + 3' 59"
5  Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај + 4' 03"
6  Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 4' 04"
7  Тони Галопен (ФРА) Лото-Судал + 4' 33"
8  Роберт Гесинк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 4' 35"
9  Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Алпецин + 6' 44"
10  Бауке Молема (ХОЛ) Трек Фактори Рејсинг + 7' 05"

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Откриена рутата на Тур де Франс 2015“. Cycling Weekly. Посетено на 8 јануари 2015.
 2. „Ден за одмор 1: По“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 ASO 2015, стр. 30.
 4. „Етапа 1: Утрехт до Утрехт“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 5. Зеб, Вудпауер (4 јули 2015). „Денис постави брзински рекорд за првата жолта маичка во Утрехт“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 4 јули 2015.
 6. „Етапа 2: Утрехт до Зеланд“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 7. 7,0 7,1 Вудпауер, Зеб (6 јули 2015). „Greipel wins storm-swept stage to Neeltje Jans“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 6 јули 2015.
 8. „Етапа 3: Антверпен до Уј“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 9. 9,0 9,1 Вудпауер, Зеб (6 јули 2015). „Родригес победи на Мир де Уј“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 6 јули 2015.
 10. „Етапа 4: Серен до Камбре“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 11. 11,0 11,1 Патрик Флечер. „Тур де Франс 2015: Етапа 4 Резултати“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company.
 12. „Етапа 5: Арас до Амјен“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 13. 13,0 13,1 Флечер, Патрик (8 јули 2015). „Грајпел го освои спринтот во Амјен“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. Посетено на 8 јули 2015.
 14. „Етапа 6: Абвил до Авр“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 15. 15,0 15,1 „Тур де Франс 2015: Етапа 6 Резултати“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company.
 16. „Етапа 7: Ливаро до Фужер“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 17. 17,0 17,1 „Кевендиш до неговата прва во Фужер“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 10 јули 2015. Посетено на 10 јули 2015.
 18. „Етапа 8: Рен до Мур де Бретањ“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 19. 19,0 19,1 Сузан Вестемајер. „Тур де Франс 2015: Етапа 8 Резултати“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company.
 20. „Етапа 9: Ван до Плимелек“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 21. 21,0 21,1 „БМЦ го освои екипниот хронометар во Плимелек“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 12 јули 2015. Посетено на 12 јули 2015.
 22. „Етапа 10: Тарб до Кол де ла Пјер Сен Мартин“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 23. 23,0 23,1 „Фрум ја уништи конкуренцијата на првата голема завршница на врв“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 14 јули 2015. Посетено на 14 јули 2015.
 24. „Етапа 11: По до Котре“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2014-10-28. Посетено на 8 јануари 2015.
 25. 25,0 25,1 „Majka goes on solo romp to win in Cauterets“. Cyclingnews.com. Immediate Media Company. 15 јули 2015. Посетено на 29 јули 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]