Википедија:Избрана слика/2019/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2019 година.


1 септември 2019 2 септември 2019
Santorin (GR), Fira -- 2017 -- 2624.jpg
Прозорец во гратчето Фира на островот Санторини, Грција.
Pied kingfisher (Ceryle rudis leucomelanurus) female.jpg
Шарено рибарче (Ceryle rudis leucomelanurus, женка) на реката Чамбал во Утар Прадеш, Индија.
3 септември 2019 4 септември 2019
Umeda Sky Building, Osaka, November 2016 -02.jpg
Зградата „Умеда скај“ во Осака, Јапонија — дело на архитектот Хироши Хара, завршена во 1993 г.
Maria Gail Kirche Flügelaltar 02.jpg
Крилен олтар во Осојската опатија, Корушка, Австрија. Непознат мајстор од Филах (Бељак), околу 1505 г.
5 септември 2019 6 септември 2019
Nordkirchen, Naturschutzgebiet Ichterloh -- 2018 -- 2131-7.jpg
Изгрев над природниот резерват „Ихтерло“ кај Нордкирхен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Embalse de Kechut, Armenia, 2016-10-01, DD 60-63 PAN.jpg
Широк поглед на вештачкото Кечутско Езеро кај Џермук, Вајоц Ѕор, Ерменија.
7 септември 2019 8 септември 2019
Carrie Chapman Catt - National Woman's Party Records.jpg
Кари Чапман Кет (1859-1947) — американски деец за правото на глас на жените, поборник за XIX амандман на уставот.
The Old Fortress and the Old Town of Corfu - September 2017.jpg
Старата тврдина во Крф гледана од Новата тврдина. Градот е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
9 септември 2019 10 септември 2019
Middle Multinskoe - Panoramic.jpg
Средното Мултинско Езеро на Алтајските Планини, Русија.
Zöbigker Hafen, Cospudener See, Markkleeberg, 1709102012, ako.jpg
Едреници во Коспуденското Езеро во Маркклеберг, Саксонија, Германија.
11 септември 2019 12 септември 2019
Trees in fog on the northern side of Loch Tay, Scottish Highlands, Scotland.jpg
Дрвја и магла крај езерото Лох Теј во Шкотските Гори.
Anfiteatro de Pula, Croacia, 2017-04-16, DD 07-11 PAN.jpg
Внатрешноста на амфитеатарот во Пула, Хрватска, изграден на почетокот на нашата ера. Во него до денес се запазени сите три редови на римската архитектура.
13 септември 2019 14 септември 2019
Sidney Spit, Sidney Island, British Columbia, Canada 23.jpg
Изгниени диреци на брегот на островот Сидни, Британска Колумбија, Канада
Episkopi 01-2017 img06 Kourion.jpg
Агора на древниот град Курион, Кипар.
15 септември 2019 16 септември 2019
Amphitheatre Bay after a storm, Akamas Peninsula, Cyprus.jpg
Амфитеатарскиот Залив по бура. Полуостров Акамас, Кипар.
Dülmen, Dülmener Sommer, Open-Air-Konzert -- 2018 -- 9701-3.jpg
Вајсмановата сала каде се одржува фестивалот „Дилменско лето“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 септември 2019 18 септември 2019
21-224-5054 NNP Synevyr RB 18.jpg
Националниот парк Сневир во западна Украина.
Santuario de Las Lajas, Ipiales, Colombia, 2015-07-21, DD 01.JPG
Далечен поглед на неоготското христијанско светилиште „Лас Лахас“ и неговата околина во департманот Нарињо, Колумбија.
19 септември 2019 20 септември 2019
Asian pied starlings (Gracupica contra).jpg
Шарени сколовранци (Gracupica contra) во раговор.
Schloss Schönbühel 20180919.jpg
Дворецот Шенбиел во Шенбиел-Агсбах, Долна Австрија.
21 септември 2019 22 септември 2019
Dubrovnik as seen from Srđ - September 2017.jpg
Стариот дел на Дубровник во Далмација, Хрватска. Градот е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
Church of Saint Donatus, Zadar - September 2017.jpg
Црквата „Св. Донат“ во Задар, Хрватска. До неа се гледа камбанаријата на Задарската катедрала.
23 септември 2019 24 септември 2019
Muddy road in Akamas Peninsula, Cyprus 02.jpg
Каллив пат на полуостровот Акамас, Кипар.
Río Moscova, Moscú, Rusia, 2016-10-03, DD 16-17 HDR.jpg
Вечерен поглед на реката Москва. Лево е седиштето на претпријатието „Роснефт“, а десно е Кремљ.
25 септември 2019 26 септември 2019
Freistadt Pfarrkirche Chorgewölbe 01.jpg
Ребрестиот свод над певницата на парохиската црква во Фрајштат, Горна Австрија.
Asarkina-Kadavoor-2016-07-27-002.jpg
Лебдечка мува од родот Asarkina во Индија.
27 септември 2019 28 септември 2019
Autoportrait de Félix Nadar - edit.jpg
Автопортрет на францускиот фотограф Надар, 1900-10 г.
Pont-canal de l'Orb cf07.jpg
Аквадуктот преку реката Орб во Безје, Франција.
29 септември 2019 30 септември 2019
Saint Mark's Campanile and Palazzo Ducale, Venice, September 2017 -2.jpg
Поглед на најзначајните градби околу плоштадот „Свети Марко“ во Венеција.
Baños de Vakil, Shiraz, Irán, 2016-09-24, DD 36-38 HDR.jpg
Ваклиската бања во Шираз, Иран. Изградена е во 1769 г. до тврдината, пазарот, џамијата и старите управни зданија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец септември 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот