Википедија:Избрана слика/2022/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2022 година.


1 февруари 2022 2 февруари 2022
Dead Vlei, Sossusvlei, Namibia, 2018-08-06, DD 086.jpg
Пресушен камилски трн (Vachellia erioloba) во Дедфлеј, Намибија.
Christchurch Arts Centre, Christchurch, New Zealand.jpg
Уметничкиот центар во Крајстчерч, Нов Зеланд.
3 февруари 2022 4 февруари 2022
Sechskantschrauben -- 2020 -- 3985-8.jpg
„Град“ од завртки.
SL Colombo asv2020-01 img37 Maradana station.jpg
Дизел-локомотива во Коломбо, Шри Ланка.
5 февруари 2022 6 февруари 2022
Зимова фортеця.jpg
Тврдината Каменец Подолски во истоимениот град, Украина.
Three palm trees during the sunset, Ayia Marina Chrysochous, Paphos District, Cyprus 02.jpg
Три палми на залез. Округ Пафос, Кипар.
7 февруари 2022 8 февруари 2022
Katjes van een hazelaar (Corylus avellana). 26-01-2021. (actm.) 02.jpg
Реси на обична леска (Corylus avellana).
Étang de Thau, Sète cf01.jpg
Чамци во лагуната То, Сет, Франција.
9 февруари 2022 10 февруари 2022
Радуга над вулканическими конусами.jpg
Јужниот конус од изубвот на Толбачик во 1975-76 г. Камчатски крај, Русија,
1 aerial yangshuo panorama 2017.jpg
Поглед на селото Јилунг во округот Јангшуо во Гуангси, Кина. Ридските предели во заднината се прогласени за светско наследство на УНЕСКО.
11 февруари 2022 12 февруари 2022
Alcedo atthis - Riserve naturali e aree contigue della fascia fluviale del Po.jpg
Рибарче (Alcedo atthis) како лови крај реката По, Италија.
Anentome helena 01.JPG
Полжав-убиец (Clea helena), долг 1,6 см.
13 февруари 2022 14 февруари 2022
Northern shoveler pair in Marine Park (33233).jpg
Пар патки лажичарки (Spatula clypeata) како се хранат во вода. Бруклин, Њујорк.
Blue-tailed damselfies (Ischnura elegans) mating female typica 4.jpg
Големи водни девици (Ischnura elegans) како се парат.
15 февруари 2022 16 февруари 2022
Gallina de Guinea (Numida meleagris), parque nacional Kruger, Sudáfrica, 2018-07-25, DD 48.jpg
Глава на бисерка (Numida meleagris). Национален парк „Кругер“, ЈАР.
Dülmen, St.-Viktor-Kirche, Eingangsportal -- 2021 -- 4504-10.jpg
Влез на црквата „Св. Виктор“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 февруари 2022 18 февруари 2022
Aleksander Gierymski - Jewish woman selling oranges - Google Art Project.jpg
„Еврејка со портокали“ (1880) од Александар Геримски.
Stuttgart - West - Johanneskirche im Feuersee zur blauen Stunde.jpg
Вечерен поглед на црквата „Св. Јован“ во Штутгарт, Германија.
19 февруари 2022 20 февруари 2022
VW I.D. Buggy Genf 2019 1Y7A5934.jpg
Фолксваген I.D. Баги на Женевскиот автосаем 2019.
Apophyllitestilbite.jpg
Апофилит со стилбит од Махараштра, Индија.
21 февруари 2022 22 февруари 2022
Asparagus soup (spargelsuppe).jpg
Супа од шпаргли.
Afgevallen kastanje van een Tamme kastanje (Castanea sativa) 17-10-2021 (d.j.b.) 01.jpg
Паднат питом костен (Castanea sativa) во својата ежовка.
23 февруари 2022 24 февруари 2022
Hamamelis x intermedia 'Angelly'. 19-02-2021. (d.j.b) 01.jpg
Вештерска леска (хамамелис).
Hairy dragonfly (Brachytron pratense) male close up.jpg
Влакнесто вилинско коњче (Brachytron pratense) како јаде пчела во Сарема, Естонија.
25 февруари 2022 26 февруари 2022
Valdai IverskyMon asv2018 img47.jpg
Поглед на Валдајскиот Иверски манастир во Новгородската област, Русија.
Після бунту.jpg
Бор кривул (Pinus mugo) под снег на планината Говерла, Украина.
27 февруари 2022 28 февруари 2022
Northern cardinal female in CP (02035).jpg
Црвен кардинал (Cardinalis cardinalis, женка) во Њујорк.
Ornamentglas B - Ansicht 1.jpg
Поглед низ ребресто стакло.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец февруари 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот