Википедија:Избрана слика/2010/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2010 година.


1 ноември 2010 2 ноември 2010
9104 - Milano - Museo storia naturale - Fluorite - Foto Giovanni Dall'Orto 22-Apr-2007.jpg
Кристали на флуорит (сино) со дамки од пирит (златни). Природонаучен музеј, Милано.
Fimmvorduhals 2010 03 27 dawn.jpg
Ерупција во Фимвердухалс на квечерина.
3 ноември 2010 4 ноември 2010
Fort-14-06-23.jpg
Внатрешноста на капонирот во тврдината Боа Лабе во Иксење, Франција.
Actiniaria.jpg
Разни примери на актинии.
5 ноември 2010 6 ноември 2010
Serengeti Elefantenbulle.jpg
Африкански слон (Loxodonta africana) во Серенгети, Танзанија
Avocado with cross section edit.jpg
Цело и пресечено авокадо (Persea americana).
7 ноември 2010 8 ноември 2010
Grjótagjá caves in summer 2009 (2).jpg
Пештерите Грјотаѓа близу езерото Миватн, Исланд
Bufo bufo 2009 G1.jpg
Крастава жаба (Bufo bufo) во Украина - одличен пример за природна камуфлажа
9 ноември 2010 10 ноември 2010
Chrysomya albiceps.jpg
Месарска мува (Chrysomya albiceps), Танзанија.
Amanita muscaria qtl4.jpg
Мала црвена мувоморка (Amanita muscaria) во Зауерланд, Германија.
11 ноември 2010 12 ноември 2010
Pilsudski 1910 1920 LOC hec 14263 restored.jpg
Јозеф Пилсудски - полски државник и извојувач на независна Полска (1918)
A couple of Tadorna ferruginea.jpg
Пар златокрили утви
13 ноември 2010 14 ноември 2010
Zinc fragment sublimed and 1cm3 cube.jpg
Цинк со чистота од 99,995 % во кристали и коцка за споредба.
Neste Oil Rally 2010 - Jari-Matti Latvala in shakedown.jpg
Јари-Мати Латвала, победник на финското рели за 2010 г.
15 ноември 2010 16 ноември 2010
Serengeti Impala3.jpg
Импала (Aepyceros melampus melampus) во Серенгети, Танзанија
Kingdavidkalakaua dust.jpg
Портрет на хавајскиот крал Давид Калакауа
17 ноември 2010 18 ноември 2010
Nymphaea alba in Duisburg.jpg
Бел воден лилјан (Nymphaea alba) во Дујсбург, Германија
Meerkat feb 09.jpg
Сурикат (Suricata suricatta) во Викторија, Австралија
19 ноември 2010 20 ноември 2010
Antarctica 1912 edit.jpg
Карта на Антарктикот. размер: 1:4.000.000. димензии: 34 × 41 cm.
Zebras Ngorongoro Crater.jpg
Зебри (Equus burchelli) во кратерот Нгоронгоро, Танзанија
21 ноември 2010 22 ноември 2010
Porto Covo March 2010-2.jpg
Прошетка по плажа кај Порто Ково, Португалија
Apple II IMG 4214.jpg
Сметач „Apple II“ (1977)
23 ноември 2010 24 ноември 2010
Araneus diadematus qtl1.jpg
Долната страна на пајак-крстач (Araneus diadematus) во својата мрежа. Ален, Германија.
Panorama of Malbork Castle, part 4.jpg
Поглед на Малборчкиот замок
25 ноември 2010 26 ноември 2010
Eastern Water Dragon Clontarf.jpg
Австралиска водна агама (Physignathus lesueurii) во Сиднеј, Австралија.
Tockus leucomelas 1.jpg
Јужен жолтоклун клунорог (Tockus leucomelas). Национален парк Етоша, Намибија
27 ноември 2010 28 ноември 2010
Antennae galaxies xl.jpg
Галаксиите Пипки во судир (слики од „Хабл“).
Farmer in Tamil Nadu 1993.JPG
Земјоделец со ѕевгар волови во Тамил Наду, Индија (1993).
29 ноември 2010 30 ноември 2010
Colpophyllia natans (Boulder Brain Coral) entire colony.jpg
Мозочест корал (Colpophyllia natans)
Osmium-crystals 2.jpg
Осмиум (Os) во кристали со чистота ≥ 99,99 %, 20 гр.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец ноември 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот