Википедија:Избрана слика/2021/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец април 2021 година.


1 април 2021 2 април 2021
Crab spider (Misumena Vatia) with prey silver-spotted skipper (Hesperia comma).jpg
Цветен пајак (Misumena vatia, женка) на различник со дебелоглавка-ливадарка (Hesperia comma) во плен.
Hallstatt kath. Kirche Knappenaltar Kreuzigung 01.jpg
Распетие Христово — средиште на Олтарот на рударите во енориската црква на Халштат, Горна Австрија. Непознат мајстор, о. 1450 г.
3 април 2021 4 април 2021
Panorámica esférica del Seminario de Nobles, Calatayud, España, 2014-12-29, DD 01-105 HDR PAN.JPG
Сферна слика од двориштето на некогашната Кралско благородничко училиште во Калатајуд, Шпанија.
Lauffen a.N. - Dorf - Regiswindiskirche - Ansicht von SO über den Neckar (2).jpg
Црквата „Св. Регисвинд“ во Лауфен, на брегот на реката Некар, Германија.
5 април 2021 6 април 2021
TianqiZhe.jpg
Портрет на кинескиот цар Тјенќи од династијата Минг.
Ivanovo asv2018-08 img55 Fokin Manufactory.jpg
Реката Увод и зградата на некогашната Фокинската мануфактура во Иваново, Русија.
7 април 2021 8 април 2021
Afternoon at Tennfjorden, Raftsundet, Hinnøya, Norway, 2015 September (02).jpg
Есенска глетка на Рафтскиот Проток и планината Еуствогеја на островот Хинеја, Норвешка.
Catkin at BBG (78267).jpg
Реси на врбово гранче.
9 април 2021 10 април 2021
Sydney (AU), Coast, New Zealand sea lions -- 2019 -- 3489.jpg
Карпа со новозеландски морски лавови кај Сиднеј, Австралија.
Cambridge skyline November 2016 panorama.jpg
Широк поглед на Кембриџ, Масачусетс, САД.
11 април 2021 12 април 2021
Schedel Damaskus 1497.jpg
Градот Дамаск претставен во Нирнбершката хроника. Дрворез на Михаел Волгемут во издание на хрониката од 1497 г.
Dülmen, Leuste, Bäume im Nebel -- 2020 -- 5042 (bw).jpg
Дрва во магла во селцето Лојсте кај Дилмен, Германија.
13 април 2021 14 април 2021
Autopista Taylor, Chicken, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-28, DD 102.jpg
Долгиот прав пат „Тејлор“ кај Чикен, Алјаска.
Gletsjerpad naar de Morteratschgletsjer 12-09-2019. (d.j.b) 01.jpg
Ледникот Мортерач на Бернинските Планини, Швајцарија.
15 април 2021 16 април 2021
Eilat Dolphin Reef (3).jpg
Делфин околу гребенот кај Ејлат, Израел.
Stormy sunset over Waimakariri River basin, New Zealand.jpg
Бурна квечерина над реката Ваимакарири и нејзината котлина, Нов Зеланд.
17 април 2021 18 април 2021
A man carries a huge hammerhead through the streets of Mogadishu.jpg
Човек како носи ајкула-чекан низ улиците на Могадишу, Сомалија.
2014 Baroña. Castro de Baroña. Porto do Son-2.jpg
Утврдувањето Бароња во Порто до Сон, Галиција, Шпанија.
19 април 2021 20 април 2021
Fish hanging in the sun with black background.jpg
Сушена риба од реката Меконг на островот Дон Дет, Лаос.
Assassin bug (Rhynocoris iracundus) with bee (Apis ssp) prey.jpg
Граблива стеница (Rhynocoris iracundus) врз валавец со запленета пчела некаде во Македонија.
21 април 2021 22 април 2021
Buckingham Palace, London - April 2009.jpg
Бакингемската палата во Лондон — седиште на британскиот монарх.
Palo Alto Baylands January 2013 001.jpg
Далноводи во Пало Алто, Калифорнија.
23 април 2021 24 април 2021
Carambola Starfruit.jpg
Зрели карамболи (Averrhoa carambola), една исправена и две во профил.
Kolvitsa panorama.jpg
Реката Колвица на Колскиот Полуостров, северозападна Русија.
25 април 2021 26 април 2021
PK Thatta asv2020-02 img03 Shah Jahan Mosque.jpg
Еден од сводовите на Шах Џахановата џамија во Тата, Пакистан.
BlackMarble20161km.jpg
Повеќеделна составена слика на ноќните светла на Земјината топка во 2016 г.
27 април 2021 28 април 2021
Nicolaaskerk (Hemelum) 20-07-2020. (actm.) 11.jpg
Алка од вратата на црквата „Св. Никола“ (1668) во Хемелум, село во холандската покраина Фризија.
01-01-2014 - Messeturm - trade fair tower - Frankfurt- Germany - 01.jpg
Саемската кула во Франкфурт, Германија.
29 април 2021 30 април 2021
Actinostola.jpg
Морска саса во Мексиканскиот Залив.
2013 Rainbow over Washfold.jpg
Виножито над Вошфолд, Северен Јоркшир, Англија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец април 2021 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот