Википедија:Избрана слика/2010/август

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец август 2010 година.


1 август 2010 2 август 2010
Buddhabrot-W1000000-B100000-L20000-2000.jpg
Комбиниран Будаброт од 20.000 виолетови, 100.000 сини и 1.000.000 бели повторувања.
Papilio palinurus (1).jpg
Смарагдна ластовичарка фотографирана во Франција
3 август 2010 4 август 2010
Petra Jordan BW 0.jpg
Пустина околу Петра, Јордан.
Petronas Panorama II.jpg
Кулите Петронас во Куала Лумпур, Малезија.
5 август 2010 6 август 2010
Strehla (in Sachsen) by J. Umbach.jpg
Риболовци од Лоренцкирх на реката Елба, пред Штрела. Обоена челична резба од Јулиус Умбах, изработена врз основа на цртеж од Лудвиг Робок.
Lactarius indigo 48568 edit.jpg
Сина рујница (Lactarius indigo) во паркот Страудс Ран, Охајо, САД.
7 август 2010 8 август 2010
Chichen Itza 1.jpg
Панорама на Храмот на воините во Чичен Ица, Мексико.
Tamias striatus CT.jpg
Источноамериканска верверица (Tamias striatus).
9 август 2010 10 август 2010
Confocal measurement of 1-euro-star 3d and euro.png
Тридимензионален приказ на втисната ѕведичка на монетата од 1 евро. Површина: 800 µm × 800 µm, висина: 60 µm.
Eilean Donan castle - 95mm.jpg
Замокот Елен Донан во Шкотските Гори
11 август 2010 12 август 2010
Sarcophagid fly Portrait.jpg
Домашна мува
Tableau 31 Indians hunting the bison by Karl Bodmer.jpg
Карл Бодмер: „Индијанци ловат бизон“ (1839)
13 август 2010 14 август 2010
Cappadocia March 2006.jpg
Градот Ортахисар во Кападокија, Турција
Gavia immer1 BS.jpg
Обичен (црноклун) нуркач (Gavia immer).
15 август 2010 16 август 2010
Horse market in Lorenzkirch.jpg
Атпазар во Лоренцкирх, Саксонија, Германија. Поглед кон реката Елба и градот Штрела.
Universal joint.gif
Работата на едно карданско вратило.
17 август 2010 18 август 2010
Middelgrunden wind farm 2009-07-01 edit filtered.jpg
Ветерниот парк Миделгрунден (40 MW) гледан од Ересунд, Данска
Aivazovsky, Ivan - The Ninth Wave.jpg
Деветтиот бран“ од Иван Ајвазовски.
19 август 2010 20 август 2010
Arothron hispidus is kissing my camera at Big Island of Hawaii.jpg
Риба-меур (Arothron hispidus) на Хаваи.
بيروت القرن 19 أسود أبيض.jpg
Панорама на Бејрут, Либан кон крајот на XIX век.
21 август 2010 22 август 2010
Oryctolagus cuniculus Tasmania 2.jpg
Домашен зајак (Oryctolagus cuniculus).
Ripon Building panorama.jpg
Зградата „Рипон“, седиште на градската управа на Ченај, Индија
23 август 2010 24 август 2010
Messier 81 HST.jpg
Спиралната галаксија Месје 81
Dendrocygna bicolor wilhelma.jpg
Жолта свирчеста патка (Dendrocygna bicolor)
25 август 2010 26 август 2010
Aurelia aurita (Cnidaria) Luc Viatour.jpg
Ушеста медуза (Aurelia aurita).
Greetsieler Zwillingsmühlen 2010.jpg
Две ветерници во Грецил во Источна Фризија, Германија.
27 август 2010 28 август 2010
Pano Baalbek 1.jpg
Панорамски поглед на древниот верски комплекс Баалбек во Либан.
Elakala Waterfalls Swirling Pool Mossy Rocks.jpg
Водопадите Елакала во паркот Блеквотер Фолс, Западна Вирџинија, САД.
29 август 2010 30 август 2010
Suzuka 300km Endurance - Qualifying 2010.jpg
Квалификации за мототрката на издржливост на патеката Сузука (300 km) во 2010 г. (мотоцикл: Yamaha YZF-R1).
Red eyed tree frog edit2.jpg
Црвеноока дрвна жаба (Agalychnis callidryas), Костарика.
31 август 2010  
Niobium crystals and 1cm3 cube.jpg
Чисти кристали на ниобиум, добиени со електролиза, со анодирана ниобиумска коцка од 1 cm3 за споредба.
 

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец август 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот