Википедија:Избрана слика/2018/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2018 година.


1 ноември 2018 2 ноември 2018
Стрельба из лука на фестивале бурятской культуры «Алтаргана-2012».jpg
Рускиот стреличар Балжинима Циремпилов со оптегнат бурјатски лак.
Episkopi 01-2017 img11 Kourion.jpg
Залез над остатоците од древниот град Курион кај Лимасол, Кипар.
3 ноември 2018 4 ноември 2018
ADAC-Zentrale, Munich, March 2017-01.jpg
Седиштето Автомобилскиот сојуз на Германија (ADAC) во Минхен, отворено во 2012 г.
Münster, LVM-Versicherung -- 2017 -- 6848.jpg
Земјоделското осигурително друштво (LVM) во Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
5 ноември 2018 6 ноември 2018
Mezquita Shah, Isfahán, Irán, 2016-09-20, DD 71-73 HDR.jpg
Купола на Шаховата џамија во Исфахан, Иран. Изградена е во XVII век и денес е заштитена како светско наследство на УНЕСКО.
Hoverflies mating midair.jpg
Лебдечки муви (Simosyrphus grandicornis) како се парат во воздух. Свифтс Крик, Викторија, Австралија.
7 ноември 2018 8 ноември 2018
Santorin (GR), Exomytis, Vlychada Beach -- 2017 -- 2999 (bw).jpg
Карпи крај плажата Влихада. Егзомитис, Санторини, Грција.
Плоская Башня Псковского Кремля.jpg
Кулата Плоскаја на тврдината Псковски Кром, Русија.
9 ноември 2018 10 ноември 2018
Mallnitz Hagener Hütte Panorama NW 01.jpg
Поглед кон долинта Насфелд кај Малниц. Национален парк Високи Таури, Австрија.
Schloss Falkenlust, Western Facade, November 2017.jpg
Западна фасада на Фалкенлуст. Дворскиот комплекс Августусбург и Фалкенлуст во Брил е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
11 ноември 2018 12 ноември 2018
Efectos visuales Interference en la Medina de Túnez, Túnez, 2016-09-04, DD 85.jpg
Дростеов ефект на претстава во градот Тунис.
Mallnitz Stappitzer See Ost 05.jpg
Штапичкото Езеро кај Малниц. Национален парк Високи Таури во Корушка, Австрија.
13 ноември 2018 14 ноември 2018
Marsh fritillaries (Euphydryas aurinia) mating.jpg
Мочуришни шаренци (Euphydryas aurinia) како се парат кај Лидлинч, Англија.
Heiligengrabe, Kloster Stift zum Heiligengrabe, Abtei, Dachgeschoss -- 2017 -- 9918-24 (bw).jpg
Обнова на поткровјето во Манастирот на Светиот Гроб во Хајлигенграбе, Бранденбург, Германија.
15 ноември 2018 16 ноември 2018
RUS-2016-Aerial-SPB-St Michael's Castle 02.jpg
Михајловскиот замок во Санкт Петербург, Русија.
Schloss Augustusburg, Western Facade, November 2017.jpg
Западна фасада на Августусбург. Дворскиот комплекс Августусбург и Фалкенлуст во Брил е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
17 ноември 2018 18 ноември 2018
Panorama of Canal Grande and Ponte di Rialto, Venice - September 2017.jpg
Големиот канал во Венеција со мостот Ријалто во позадината.
Monasterio de Cocos, Rumanía, 2016-05-28, DD 52-54 HDR.jpg
Таванска фреска во манастирот Кокош кај Никулицел, Романија.
19 ноември 2018 20 ноември 2018
Lake Tekapo 01.jpg
Езерото Текапо во регионот Кантербери, Нов Зеланд.
Black darter (Sympetrum danae) male.jpg
Црна стрелка (Sympetrum danae, мажјак) во Хемпшир, Англија.
21 ноември 2018 22 ноември 2018
Farmhouse at Kelvin A. Lewis farm in Creeds 13.jpg
Напуштена куќа на имот во Вирџинија Бич, САД.
Umeda Sky Building, Osaka, November 2016 -01.jpg
Зградата „Умеда скај“ во Осака, Јапонија — дело на архитектот Хироши Хара, завршена во 1993 г.
23 ноември 2018 24 ноември 2018
Раменское. Церковь Троицы Живоначальной.jpg
Црквата „Св. Троица“ во Раменское, Московска област, Русија.
Farida Arriany, c. 1960 (signed).jpg
Потпишана слика од индонезиската глумица Фарида Аријани, 1960 г.
25 ноември 2018 26 ноември 2018
Mausoleos de Yeddi Gumbez, Shamakhi, Azerbaiyán, 2016-09-27, DD 01-03 HDR.jpg
Едно од турбињата на владетелската гробница Једи Ѓумбез во Шемахи, Азербејџан.
Maria Saal Dom Innenraum 01.jpg
Внатрешност на црквата „Успение на Пресв. Богородица“ во Марија Зал (Госпа Света), Корушка, Австрија.
27 ноември 2018 28 ноември 2018
Kopenhagen (DK), Innenhafen -- 2017 -- 1699.jpg
Обрачи на пристаништето во Копенхаген.
Albert Memorial, London - May 2008.jpg
Споменикот на Принцот Алберт во Кензингтонските градини, Лондон.
29 ноември 2018 30 ноември 2018
Berlin Hufeisensiedlung UAV 04-2017.jpg
Станбениот комплекс „Потковица“ во Берлин — дело на Бруно Таут проектирано во 1920-тите.
Моржи на фоне мыса Останцового, остров Хейса.jpg
Моржови на Хејсовиот Остров, Земја на Франц Јосиф, Русија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец ноември 2018 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот