Википедија:Избрана слика/2010/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2010 година.


1 мај 2010 2 мај 2010
Audi e-tron.jpg
Светска премиера на електричниот автомобил „Ауди е-трон“ на Меѓународниот автосаем 2009 во Франкфурт, Германија
Pachygrapsus marmoratus 2008 G1.jpg
Мермерна краба (Pachygrapsus marmoratus), мажјак, Црно Море.
3 мај 2010 4 мај 2010
P1160808 Palomena prasina.jpg
Зелена смрдливка (Palomena prasina). с. Книстушки, Белорусија
Schoolgirls in Bamozai.JPG
Ученички во Бамозај, Авганистан. Училиштето не е сместено нема простории, туку наставата се одвива надвор, во ладот на еден овоштарник.
5 мај 2010 6 мај 2010
The Grass Snake - Natrix natrix.jpg
Белоушка (Natrix natrix) на крстопат во шума.
Aluminium bar surface etched.jpg
Алуминиумска прачка, со видвлив состав, чистота 99,9998%, големина на делот: 55mm х 37mm
7 мај 2010 8 мај 2010
Keswick Panorama - Oct 2009.jpg
Панорама на местото Кезвик, во Езерскиот Крај во Камбрија, Англија.
Isophysis tasmanica.jpg
Тасманска изофиза (Isophysis tasmanica) во Југозападниот Национален Парк, во Тасманија, Австралија
9 мај 2010 10 мај 2010
Eastern Grey Kangaroo Feeding edited.jpg
Младо кенгурче цица од мајка си. Национален парк Мурамаранг, Нов Јужен Велс, Австралија.
Geirangerfjord LC0188.jpg
Поглед на гратчето Гејрангер на фјордот Гејрангер-фјорд, Норвешка.
11 мај 2010 12 мај 2010
Mirounga leonina.jpg
Јужен морски слон (Mirounga leonina) (младо) во Јужна Џорџија
Weathered growth rings at Aztec Ruins National Monument.jpg
Испукани годови на дрво пресечено околу 1111 г. употребено за изградба на западниот комплекс Ацтечки рушевини во Ново Мексико, САД
13 мај 2010 14 мај 2010
Felis silvestris silvestris.jpg
Европска дива мачка (Felis silvestris silvestris) во ловиштето Визентгехеге Шпринге, во околината на Хановер, Германија
Gaillardia fanfare centered.jpg
Соцветие на Гелардија (Gaillardia, сорта „фанфара“) во Тасманија, Австралија.
15 мај 2010 16 мај 2010
Aloe dichotoma -Keetmanshoop, Namibia-21Aug2009-2.jpg
Тулово дрво (Aloe dichotoma или Кокербом) во Китмансхуп, Намибија.
Lamprotornis hildebrandti -Tanzania-8-2c.jpg
Хилдебрантов сколовранец (Lamprotornis hildebrandti) во Танзанија.
17 мај 2010 18 мај 2010
Suvanto 2009-10-02 02.JPG
Куќи во селото Суванто крај реката Китинен во општината Пелкосениеми, Финска. Суванто е едно од многу ретките села во Лапонија што не биле срамнети во Втората Светска војна.
MurexPecten.jpg
Чешлест мурекс (Murex pecten). Висина: 15 cm.
19 мај 2010 20 мај 2010
Pseudomallada edwardsi AF 1.jpg
Златоока (Chrysopa) во Остинс Фери, Тасманија, Австралија.
Russian honor guard at Tomb of the Unknown Soldier, Alexander Garden welcomes Michael G. Mullen 2009-06-26 2.jpg
Руска почесна стража во пречек на американскиот адмирал Мајк Мален по повод церемонијата на положување на венец на Могилата на незнајниот војник во Москва на 26 јуни, 2009 г.
21 мај 2010 22 мај 2010
MODIS Map.jpg
Снимка заснована на набљудувањата на сателитскиот инструмент MODIS.
Silver Target in XPS Spectrometer.jpg
Сребрен целен елемент сместен во улстрависок вакуум на РФС (XPS) спектрометар, под рентгенско зрачење.
23 мај 2010 24 мај 2010
Russell Falls 2.jpg
Раселови Водопади, Национален парк Маунт Филд во Тасманија, Австралија.
Mostar Old Town Panorama 2007.jpg
Стариот мост на Неретва - вековен симбол на градот Мостар.
25 мај 2010 26 мај 2010
APowerlineTower.JPG
Нагорен поглед на далновод на фирмата Power Generation Ltd во Шлинс, Австрија.
Sunflower sky backdrop.jpg
Сончоглед (сорта „Санфола“) наспроти сино небо во Викторија, Австралија.
27 мај 2010 28 мај 2010
Europe in 1923.jpg
Бејконова стандардна карта на Европа на (1923). Релјефот е изразен со сенчање и коти. Прикажани се паробродски маршрути и часовни појаси. Издавач: Weber Costello Co., 84 × 111 cm. Размер: 1:5.500.000 (З 52°--И 80°/С 60°--С 30°).
Ji8, 3-1, Sino-Soviet Friendship, 1950.jpg
Кинеска поштенска марка од 1950 г. Прикажани се Јосиф Сталин и Мао Цетунг како се ракуваат.
29 мај 2010 30 мај 2010
Jens Stoltenberg.jpg
Норвешкиот премиер Јенс Столтенберг на опера заедно со Бил и Мелинда Гејтс во 2009 г.
Echium wildpretii LC0203.jpg
Вилдпретова волчја опашка (Echium wildpretii) во Тенерифе, Шпанија
31 мај 2010
Great Blue Heron 0887.jpg
Голема сина чапја (Ardea herodias) на мочуриштето Вакодахачи во Флорида, САД.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец мај 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот