Википедија:Избрана слика/2021/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2021 година.


1 март 2021 2 март 2021
Canberra (AU), Commonwealth Avenue Bridge -- 2019 -- 1811.jpg
Мостот на Авенијата на Комонвелтот во Канбера, Австралија.
Nilgai (Boselaphus tragocamelus) male.jpg
Нилгај (Boselaphus tragocamelus) сред компирови насади во Мадја Прадеш, Индија.
3 март 2021 4 март 2021
Bonn 1 Million 1923.jpg
Вонредна банкнота (милион марки) од Бон, 1923 г.
Persépolis, Irán, 2016-09-24, DD 56.jpg
Дворецот на Дариј Велики во Персеполис, Иран.
5 март 2021 6 март 2021
Lake Baikal in winter.jpg
Замрзнатото Бајкалско Езеро кај островот Олхон, Русија.
Kopfstudie eines Japanmakaken (Macaca fuscata) im Jigokudani Yaen Kōen, Japan.jpg
Јапонско макаки (Macaca fuscata) кај Јаманоучи, Јапонија.
7 март 2021 8 март 2021
Deloitte Building, Christchurch, New Zealand.jpg
Зградата на „Делојт“ (Deloitte) на квечерина во Крајстчерч, Нов Зеланд.
Bloem van gevlekt havikskruid (Hieracium maculatum). 02-09-2020 (d.j.b.) 01.jpg
Дамчеста јастребинка (Hieracium maculatum) во Холандија, каде претставува редок вид.
9 март 2021 10 март 2021
Yasaka-dori early morning with street lanterns and the Tower of Yasaka (Hokan-ji Temple), Kyoto, Japan.jpg
Стар сокак во Кјото, Јапонија. Се гледа познатата петкатна пагода, за првпат изградена во VI век.
Küchenschelle mit Wassertropfen 2019-04-05 20-41-46 (C)-PSD.jpg
Обично дремниче (Pulsatilla vulgaris) со капки роса.
11 март 2021 12 март 2021
Kifli made with spelt flour (Serbian cuisine).jpg
Српски кифли направени од брашно од крупник, полнети со овчо сирење и попрскани со сусам.
Gampern Kirche Flügelaltar Werktagsseite 01.jpg
Крилест олтар на енориската црква во Гамперн, Горна Австрија. Мајстор на олтарот е Линхарт Астл, 1490–1500 г.
13 март 2021 14 март 2021
Baby Bell pepper Capsicum annuum 3.jpg
Мала бабура пронајдена во зрела бабура.
Catedral de María Reina del Mundo, Montreal, Canadá, 2017-08-11, DD 37-39 HDR.jpg
Таваница на катедралата „Богородица-Царица Светска“ во Монтреал, Канада.
15 март 2021 16 март 2021
Hortus Botanicus Amsterdam. (actm.).jpg
Мост во Ботаничката градина во Амстердам.
2019 - НПП Подільські Товтри - 02.jpg
Изгрев над реката Студеница во природниот парк Подолски Татри, Хмелничка Област, Украина.
17 март 2021 18 март 2021
2017.06.11.-03-Anglerteiche-Rimbach--Seefrosch.jpg
Езерска жаба (Pelophylax ridibundus) во Римбах, Хесен, Германија.
淡水鄞山寺.jpg
Храмот „Јиншан“ во Нов Тајпеј, Тајван.
19 март 2021 20 март 2021
Moscow Hotel National stairway asv2018-09.jpg
Скалиште во хотелот „Национал“ во Москва.
Nowruz 2017 in Bisaran, Kurdistan province.jpg
Курдско семејство гледа прослава на Новруз (Иранска Нова Година).
21 март 2021 22 март 2021
Common seal (Phoca vitulina) 2.jpg
Обична фока (Phoca vitulina) кај островот Лисмор во Аргајл, Шкотска.
Darwin (AU), Darwin Waterfront -- 2019 -- 4423-5.jpg
Салата на настани на крајбрежјето на Дарвин, Австралија.
23 март 2021 24 март 2021
1000 Islands Tower view July 2015 panorama 5.jpg
Широк поглед на предел на островот Хил во Онтарио, Канада.
Berkenzwam (Piptoporus betulinus) (d.j.b.) 10.jpg
Брезова габа (Fomitopsis betulina) на скршена гранка.
25 март 2021 26 март 2021
Kefermarkt Kirche Flügelaltar Verkündigung 02.jpg
Резба Благовештение на олтарот во црквата во Кефермаркт, Горна Австрија. Непознат мајстор, о. 1497 г.
07-17-2012 - Emborio - Emporio - Santorini - Greece - 11.jpg
Сокак во селото Емборио на островот Санторини, Грција.
27 март 2021 28 март 2021
2012.10.20-17-Mannheim Vogelstang--Baldachinspinne-Linyphia Triangularis-Weibchen.jpg
Грмушарски балдахинар (Linyphia triangularis, женка) во Манхајм, Германија.
Waterworks Museum (85472)bw.jpg
Кондензатор на пареа во Водоводниот музеј во Честнат Хил, Масачусетс, САД.
29 март 2021 30 март 2021
Total Solar Eclipse 8-21-17.jpg
Целосното затемнување на Сонцето на 21 август 2017 г. сликано од Кроухарт, Вајоминг, САД.
Almandin.jpg
Алмандин на сивозелен шкрилец од Северен Тирол, Австрија.
31 март 2021
Istanbul asv2020-02 img12 Sirkeci Terminal.jpg
Железничкиот музеј во Истанбул.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2021 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот