Википедија:Избрана слика/2010/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2010 година.


1 јануари 2010 2 јануари 2010
Angela Merkel (2008).jpg
Ангела Меркел, Канцелар на Германија
Tachinidae.jpg
8mm слика на Мува гасеничарка. Добрата длабочина на острина е постигната со фокусно наслојување на 7 слики.
3 јануари 2010 4 јануари 2010
Menger-Schwamm.png
Менгеров сунѓер по четири повторувања (итерации).
Dead baby bird.jpg
Мртво пиле, веројатно ќос (Turdus merula).
5 јануари 2010 6 јануари 2010
Ed Walsh portrait 1911.jpg
Ед Волш (1881 - 1959), фрлач на безбол екипата Чикаго Вајт Сокс.
Weisskopf Seeadler haliaeetus leucocephalus 8 amk.jpg
Белоглав орел (Haliaeetus leucocephalus).
7 јануари 2010 8 јануари 2010
JackDelanolocomotiveshop.jpg
Работилница на Чикашката и Северозападна железница Чикаго, Илиноис, САД (Фото: Џек Делано, 1942).
Türkenbund Lilie, Lilium martagon.JPG
Буков крин (Lilium martagon).
9 јануари 2010 10 јануари 2010
Łukasz Sówka wisniowy.JPG
Лукаш Сувка, полски спидвеј-мотоциклист.
Cinnabar on Dolomite.jpg
Цинабарит на доломит.
11 јануари 2010 12 јануари 2010
Bibliotheque-musee-Guimet.jpg
Панорамски поглед на библиотеката на музејот Гирнет во Париз.
Red Apple.jpg
Црвено јаболко.
13 јануари 2010 14 јануари 2010
STS-116 spacewalk 1.jpg
Космонаутите Роберт Л. Кербим, Јр. од НАСА (лево) и Кристер Фуглесанг од Европската вселенска агенција, специјалисти за мисијата STS-116, вршат вонбродски задачи со продолжувањето на изградбата на вселенска станица.
ComputerHotline - Danaus plexippus (by) (3).jpg
Пеперутка од видот монарх.
15 јануари 2010 16 јануари 2010
Pantheon wider centered.jpg
Внатрешноста на Пантеонот во Париз.
Hélène Dutrieu.jpg
Авијатичарката Елен Дитре во нејзиниот авион, ~1911 г.
17 јануари 2010 18 јануари 2010
Lasertests.jpg
Оптички инженер во истражната лабораторија на американското воено воздухопловство врши опит со неколку заемнодејствувачки ласерски зраци
Gypsum var. selenite from Andamooka Ranges - Lake Torrens area, South Australia.jpg
Кристали од селенит најдени на планинскиот венец Андамука, во подрачјето на езерото Торенс, Јужна Австралија
19 јануари 2010 20 јануари 2010
Guisard - Milky Way.jpg
Млечниот Пат, снимен од Параналската опсерваторија во Чиле
Craticulina sp.jpg
Мува од видот Craticulina, најверојатно Craticulina seriata, единствениот вид од овој род којшто живее во Танзанија. Должина на мувата: 6-7mm. Фотографирано во Дар ес Салам.
21 јануари 2010 22 јануари 2010
USS Bunker Hill hit by two Kamikazes.jpg
Американскиот воен брод „Банкер Хил“, погоден од два камиказе-авиона во рок од 30 секунди на 11 мај 1945 недалеку од островот Кјушу. Загинати: 372, ранети: 264.
Polemonium reptans 2009.jpg
Ползечки полемониум (Polemonium reptans) во Чиквудската ботаничка градина во Нешвил, Тенеси, САД
23 јануари 2010 24 јануари 2010
Royal College of Music - April 2007.jpg
Кралскиот музички колеџ во Лондон, Англија
Tyto alba 1 Luc Viatour.jpg
Кукавија во лет. Пиринејски планини, Франција
25 јануари 2010 26 јануари 2010
Lama 1 Luc Viatour.jpg
Млада лама. Пиринејски планини, Франција
Rhombodera basalis 1 Luc Viatour.jpg
Џиновска малезиска лисната богомолка (Rhombodera basalis)
27 јануари 2010 28 јануари 2010
Gold-crystals.jpg
Синтетички добиени златни кристали
Kuznetsk Alatau 3.jpg
Залез кај планинскиот венец Кузнецки Алатау, јужен Сибир, Русија
29 јануари 2010 30 јануари 2010
Gustave Doré - The Holy Bible - Plate I, The Deluge.jpg
„Светскиот потоп“ од илустрирано издание на Библијата. Илустратор: Гистав Доре
Zygaena filipendulae on Avena sativa.jpg
Индиска птичка на гранче од овес
31 јануари 2010
Phoenicopterus roseus Luc Viatour.jpg
Глава на розово фламинго (Phoenicopterus roseus)

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот