Википедија:Избрана слика/2022/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2022 година.


1 октомври 2022 2 октомври 2022
Suricatos (Suricata suricatta), parque nacional Makgadikgadi Pans, Botsuana, 2018-07-30, DD 26.jpg
Два мерката (Suricata suricatta) како се обѕрнуваат. Макгадикгади, Боцвана.
Münster, LBS, Funktionsskulptur -- 2021 -- 9801.jpg
Скулптурата „Издувна пластика“ (Abluftplastik) од Фридрих Гресел, 1971 г. Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 октомври 2022 4 октомври 2022
Пештера Пешна 2.jpg
Поглед од пештерата Пешна кај Македонски Брод.
SL Kandy asv2020-01 img34 Sacred Tooth Temple.jpg
Храмот на Забот во Канди, Шри Ланка.
5 октомври 2022 6 октомври 2022
Aegires gardineri Papua New Guinea by Nick Hobgood-001.jpg
Голожабреник од видот Notodoris gardineri.
Golden-crowned kinglet at JBWR (11835).jpg
Златоглаво царче (Regulus satrapa) на смрека во Квинс, Њујорк.
7 октомври 2022 8 октомври 2022
Paul Klee - Gespenst eines Genies (Ghost of a Genius) - Google Art Project.jpg
„Духот на еден гениј“ од Паул Кле, 1922 г.
Дивовижне каміння Південного Бугу.jpg
Реката Јужен Буг, Николаевска област, Украина.
9 октомври 2022 10 октомври 2022
Mountain gorilla (Gorilla beringei beringei) female eating root.jpg
Планинска горила (Gorilla beringei beringei) како јаде корен во шумата Бвинди, Уганда.
Панорама Інтегралу.jpg
Предел во природниот парк Бузки Гард, Николаевска област, Украина.
11 октомври 2022 12 октомври 2022
De Famberhorst 08-11-2021. (d.j.b) 02.jpg
Виолетова габа (Laccaria amethystina)
Akelei, zaadboxen. 28-08-2021. (d.j.b) 01.jpg
Отворени семени чаури на кандилка (Aquilegia).
13 октомври 2022 14 октомври 2022
Mangrove Reflection Wide Ashtamudi Kollam Kerala Mar22 A7C 01464.jpg
Осамено мангровско дрво во Колам, Индија.
Ранкові кольори у заказнику Бобровня.jpg
Општозоолошкиот резерват Бобровња, Десњански реон, Киев.
15 октомври 2022 16 октомври 2022
Lago de las Reflexiones, Palmer, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-22, DD 12-19 PAN.jpg
Одразното Езеро во Палмер, Алјаска.
Duisburg, Landschaftspark Duisburg-Nord, Torpedowagen -- 2016 -- 1214.jpg
Лисната пружина на леарска железничка кола во Дујсбург, Германија.
17 октомври 2022 18 октомври 2022
A Bukharan dance performed by members of the Rina Nikova ballet in the citadel of Jerusalem - Restoration.jpg
Бухарски танц во изведба на балетот на Рина Никова на тврдината во Ерусалим.
Kaohsiung Taiwan Kaohsiung-Confucius-Temple-01.jpg
Конфуцијанскиот храм во Гаосјунг, Тајван.
19 октомври 2022 20 октомври 2022
Cardamom buns.jpg
Земички со кардамом на кариран чаршаф.
Hudson Yards from Hudson Commons (95131p).jpg
Соседството Хадсон јардс во Менхетн, Њујорк.
21 октомври 2022 22 октомври 2022
Painting of Characters on Eight-panel Folding Screen.jpg
Корејски параван. на кој се насликани осум етички мерила: 孝 (синовство), 悌 (братство), 忠 (верност), 信 (доверба), 禮 (етикеција), 義 (праведност), 廉 (непоткупливост), 恥 (срам).
Glencoe Lochan reflections 3 20211022.jpg
Отсјај од шума и планина кај селото Гленко на Шкотските Гори.
23 октомври 2022 24 октомври 2022
European bee-eaters (Merops apiaster) with dragonflies.jpg
Три пчеларки (Merops apiaster) во Унгарија со уловени вилински коњчиња.
Debarsko jezero (Дебарско езеро).JPG
Поглед на Дебарското Езеро.
25 октомври 2022 26 октомври 2022
Hortus Haren 18-10-2021. (actm.) 05.jpg
Тробојна коралка (Ramaria formosa)
PuckMagazine26Oct1881.jpg
Насловна страница на списанието „Пак“ од 1881 г. на која е прикажана Јустиција (Правдата) како бара непристрасни поротници за судењето на Чарлс Гито, атентаторот на претседателот Џејмс Гарфилд.
27 октомври 2022 28 октомври 2022
E-burg asv2019-05 img68 PrKosmonavtov metro station.jpg
Метро-станицата „Проспект Космонавтов“ во Екатеринбург, Русија.
Brackenheim - Stockheim - Schloss Stocksberg - Ansicht von Süden im Herbst (1).jpg
Замокот Штоксберг и неговото лозје кај Бракенхајм, Германија.
29 октомври 2022 30 октомври 2022
Appias albina semperi male 20151031.jpg
Обичен албатрос (Appias albina) во Тајван.
Etna eruption seen from the International Space Station.jpg
Избув на вулканот Етна на Сицилија, 30 октомври 2002 г.
31 октомври 2022
Dark Matter 27x39 ENGLISH.png
Плакат на НАСА за Ноќта на вештерките на тема темна материја.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот