Википедија:Избрана слика/2023/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2023 година.


1 јануари 2023 2 јануари 2023
Turkey vulture (Cathartes aura) in flight.JPG
Мисиркин мршојадец (Cathartes aura) во Куба.
Leones (Panthera leo) deborando un búfalo africano negro (Syncerus caffer caffer), parque nacional de Chobe, Botsuana, 2018-07-28, DD 94-96 PAN.jpg
Лавови (Panthera leo) како јадат африкански бивол (Syncerus caffer caffer). Национален парк Чобе, Боцвана.
3 јануари 2023 4 јануари 2023
Dülmen, Hausdülmen, Zaun einer Wiese -- 2021 -- 5073-7.jpg
Слана на ограда во Хаусдилмен кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Girl of the Welayta people.jpg
Девојка од народот Волајти во Етиопија.
5 јануари 2023 6 јануари 2023
Khairdeen urf Pritam, Black and White.jpg
Каирдин, наречен и Притам, кој 70 години бил чувар на селото Џандали во Пенџаб, Индија.
Fra Angelico, Fra Filippo Lippi, The Adoration of the Magi.jpg
„Поклонение на мудреците“ (1440-1460), дело на мајсторите Фра Анџелико и Филипо Липи.
7 јануари 2023 8 јануари 2023
Рожевий ранок в Ґорґанах.jpg
Зимско утро на венецот Горгани, Ивано-франковска Област, Украина.
הקרוסלה העברית הראשונה.jpg
Воздушна снимка на вртелешка на шеталиште во Телавивското пристаниште, Израел.
9 јануари 2023 10 јануари 2023
Close wing mud-puddling position of Charaxes bharata (C.& R. Felder,1867) - Indian Nawab.jpg
Индиски наваби (Charaxes bharata)
Delleboersterheide, natuurgebied van het It Fryske Gea. 25-12-2019. (actm.) 10.jpg
Бел бор (Pinus sylvestris) во Фризија, Холандија.
11 јануари 2023 12 јануари 2023
Close wing position mud-puddling and peeing activity of Papilio slateri (Hewitson,1859) – Blue-striped Mime (Male).jpg
Синопругест подражавач (Papilio slateri) во Западен Бенгал, Индија.
20120303 zoophilia Lakshmana Temple Khajuraho India (panoramic version).jpg
Зоофилија на релјеф од Лакшманиниот храм во Каџурахо, Мадја Прадеш, Индија.
13 јануари 2023 14 јануари 2023
Close wing posture sucking of fluid from dead fly by Charaxes delphis (Doubleday, 1843) - Jewelled Nawab.jpg
Накитен наваб (Charaxes delphis) како цица течност од мртва мува.
Закат на озере Баскунчак.jpg
Столбови за вадење сол во езерото Баскунчак, Астрахањска област, Русија.
15 јануари 2023 16 јануари 2023
Lago Bernard, Columbia Británica, Canadá, 2017-08-26, DD 68-75 PAN.jpg
Езерото Бернард кај Фрејзер, Британска Колумбија, Канада.
Lüdinghausen, Burg Kakesbeck -- 2021 -- 8860.jpg
Мост кај замокот Какесбек недалеку од Лидингхаузен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 јануари 2023 18 јануари 2023
Solitaire berk (Betula) in een prachtig landschap. Locatie, natuurgebied Delleboersterheide – Catspoele 03.jpg
Самотна бука (Betula) во Фризија, Холандија.
Gynandromorph of Athyma inara Westwood, 1850 - Colour Sergeant.jpg
Боен наредник (Athyma inara) со двополови шари во Западен Бенгал, Индија.
19 јануари 2023 20 јануари 2023
Pacific oyster from Brofjorden on a chopping board in Tuntorp.jpg
Тихоокеанска острига (Magallana gigas)
Mating of Lampides boeticus (Linnaeus, 1767) - Pea Blue.jpg
Долгоопашести синци (Lampides boeticus) како се парат.
21 јануари 2023 22 јануари 2023
2015.07.07.-07-Mulde Eilenburg--Duenen-Sandlaufkaefer.jpg
Мелезен песочник (Cicindela hybrida) крај реката Мулде во Ајленбург, Саксонија, Германија.
46-101-0548 Lviv Latin Cathedral RB 18.jpg
Латинската катедрала во Лавов, Украина.
23 јануари 2023 24 јануари 2023
001117 15-44-2002-To-grupper-rosa-Qajar-Fliser2.jpg
Сликани плочки во Иран, прва половина на XIX век.
Carl Nielsen c. 1908 - Restoration.jpg
Данскиот композитор Карл Нилсен во 1908 г.
25 јануари 2023 26 јануари 2023
Stanford Memorial Church October 2019 HDR.jpg
Внатрешност на Стенфордовата спомен-црква при Стенфордскиот универзитет, Калифорнија.
2014 Kłodzko, most gotycki.jpg
Готскиот мост во Клоѕко, Полска.
27 јануари 2023 28 јануари 2023
Aerial view of Somapura Mahavihara.jpg
Воздушен поглед на будистичкиот манастир „Сомапура Махавихара“ во Бангледеш, прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
Lemon - whole and split.jpg
Лимон — цел и пресечен.
29 јануари 2023 30 јануари 2023
Black skimmer (Rynchops niger) in flight.jpg
Црн водосек (Rynchops niger) како лови риба во моклиштето Пантанал, Бразил. Водосеците се единствените риби чии долна вилица и клун се подолги од горните.
Suzdal asv2019-01 img39 Kremlin Cathedral.jpg
Црквата „Рождество на Пресв. Богородица“ во Суздаљскиот кремљ, Русија.
31 јануари 2023
Istanbul asv2020-02 img55 View of Beşiktaş.jpg
Нафтениот танкер Aegean Harmony на Босфорот со поглед на Бешикташ, Инстанбул.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2023 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот