Википедија:Избрана слика/2022/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2022 година.


1 мај 2022 2 мај 2022
Glaciar Lamplugh, Parque Nacional Bahía del Glaciar, Alaska, Estados Unidos, 2017-08-19, DD 129-133 PAN.jpg
Патнички крстосувач пред ледникот Лампла, Алјаска.
Banksia spinulosa - flowers, Christchurch Botanic Gardens, Canterbury, New Zealand.jpg
Овенување на цвет на бодликава банксија (Banksia spinulosa).
3 мај 2022 4 мај 2022
Golda Meir (1964).jpg
Голда Меир, четврти премиер на Израел.
Lüdinghausen, Burg Vischering -- 2021 -- 5233.jpg
Замокот Фишеринг во Лидингхаузен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
5 мај 2022 6 мај 2022
Eastern chanting goshawk (Melierax poliopterus).jpg
Сив јастреб-пејач (Melierax poliopterus) во Националниот парк Аваш, Етиопија.
Desna river Vinn meadow 2019 G01.jpg
Реката Десна, притока на Јужен Буг. Винички реон, Украина.
7 мај 2022 8 мај 2022
Salagou Lake, Celles cf01.jpg
Езерото Салагу во департманот Еро, јужна Франција.
Світанок на Сулі. Околиці села Малоселицького.jpg
Мугри над реката Сула, Полтавска Област, Украина.
9 мај 2022 10 мај 2022
Mute swan cygnet pontoon in Prospect Park (80364).jpg
Млади на црвеноклун лебед (Cygnus olor) на езерце покриено со водна леќа.
Arkaia - Girasoles -BT- 04.jpg
Сончогледово поле во Алава, Баскија, Шпанија.
11 мај 2022 12 мај 2022
Ранок на Мангупі.jpg
Природен предел околу Мангуп-кале на Крим.
Ivanovo asv2018-08 img05 Railway station.jpg
Таваница на железничката станица во Иваново, Русија.
13 мај 2022 14 мај 2022
Gesloten bloem van de paardenbloem (Taraxacum officinale) 09-05-2021. (d.j.b) 02.jpg
Затворен цвет на глуварче (Taraxacum officinale).
John Jay (Gilbert Stuart portrait).jpg
„Портрет на Џон Џеј“ (1794) од американскиот сликар Гилберт Стјуарт (1755 – 1828).
15 мај 2022 16 мај 2022
Iglesia de Cristo, Windhoek, Namibia, 2018-08-04, DD 02.jpg
Христовата црква во Виндхук, Намибија.
Würfel, gemischt -- 2021 -- 5577.jpg
Разни зарови.
17 мај 2022 18 мај 2022
Ernst Ludwig Kirchner - Czardas dancers - Google Art Project.jpg
„Танчарки на чардаш“ (о. 1908) од Ернст Лудвиг Кирхнер.
SL Horton Plains NP asv2020-01 img11.jpg
Бејкеровиот Водопад, Шри Ланка.
19 мај 2022 20 мај 2022
A 95 year old woman with her pet rooster, Havana, Cuba.jpg
95-годишна Кубанка со домашен петел.
Lyttelton Harbour (Whakaraupō) from Mt Ada, Canterbury, New Zealand.jpg
Заливот Лителтон во Канетербери, Нов Зеланд.
21 мај 2022 22 мај 2022
Stavoren. Project "Stavers Belang". 31-05-2021 (actm.) 03.jpg
Реплика на стариот вагонски влез во траекти во Ставорен, Холандија.
Cappuchin Bridge (30706076020).jpg
Камениот мост во Шкофја Лока, Словенија.
23 мај 2022 24 мај 2022
Cepaea vindobonensis - Banding variation.jpg
Ребрест пругав полжав (Cepaea vindobonensis)
Ранкові процедури у пеліканів.jpg
Обични пеликани (Pelecanus onocrotalus) во Одеската Област, Украина.
25 мај 2022 26 мај 2022
Roughtail rock agama (Stellagama stellio brachydactyla).jpg
Трноопашеста агама (Stellagama stellio brachydactyla) во Јордан.
Georgia Jvari monastery IMG 9345 2070.jpg
Манастирот Џвари кај Мцхета, Грузија.
27 мај 2022 28 мај 2022
Mountains of Wadi Shawka denoised.jpg
Планини од венецот Хаџар, Обединети Арапски Емирати.
Waterworks Museum - defunct Chestnut Hill Pumping Station (85495s)bw.jpg
Постројки на некогашната црпна станица кај Бостон, САД.
29 мај 2022 30 мај 2022
Aescher-Wildkirchli 20210528 01.jpg
Гостилницата „Ешер“ во кантонот Апенцел Инероден, Швајцарија.
Нижня польська брама.jpg
Долната полска порта, Тврдина Каменец Подолски, Украина.
31 мај 2022
Vegetarian Pizza.jpg
Вегетаријанска пица

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец мај 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот