Википедија:Избрана слика/2024/февруари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец февруари 2024 година.


1 февруари 2024 2 февруари 2024

Средишната купола на Салцбуршката катедрала, Австрија,

Голем Призмен Извор. Национален парк Јелоустон, Вајоминг, САД.
3 февруари 2024 4 февруари 2024

Неоготската црква „Св. Катерина“ во тириншкото село Меленбах-Гласбах, Германија.

Германска банкнота од 1918 г. со мотив од приказните за смешните жители на градот Бекум.
5 февруари 2024 6 февруари 2024

Пловило под Елгиновиот мост во Сингапур.

Норвешко-шведската оперска певица Магна Елвине Ликсет-Скогма во 1909 г.
7 февруари 2024 8 февруари 2024

Зимски поглед на гробиштата во Бекинген, Хајлброн, Германија.

Магленка (Clitocybe nebularis).
9 февруари 2024 10 февруари 2024

Сала во Новиот градски дом на Хановер.

Девојка како варосува скалила во Португалија.
11 февруари 2024 12 февруари 2024

„Бамбусова кралица“ — стара индиска уметничка вештина со која девојче оди по затегнато јаже и прави акробатски зафати.

Поглед на Раичкиот манастир и Дебарското Езеро.
13 февруари 2024 14 февруари 2024

Капки дожд на туја (Thuja occidentalis) во Лисешил, Шведска.

Нагорен поглед во зградата „Галерија Шара“ во Рим.
15 февруари 2024 16 февруари 2024

Богородичната базилика во Монтреал, Канада.

„Петте едра“ на пристаништето во Ванкувер, Канада.
17 февруари 2024 18 февруари 2024

Поглед на Богородичната цркви во Вирум, Фризија, Холандија.

Противпожарен креденец, црево и часовник.
19 февруари 2024 20 февруари 2024

Панорама на Пуерто Енкантадо („Маѓепсано пристаниште“) во Игероте, Венецуела.

Човек со брада како пуши луле. Денес е Меѓународен ден на пушењето луле.
21 февруари 2024 22 февруари 2024

Казашки јурти во пустината Кизилкум, Узбекистан.

Статуа на Свети Петар во црквата „Св. Ѓорѓи“ во Хифинген-Мунделфинген, Германија.
23 февруари 2024 24 февруари 2024

Панорама на пределот Горце околу Островските Бескиди кај Јавожинка, Полска.

Глава на камена статуа на Буда вгнездена во корења, Тајланд.
25 февруари 2024 26 февруари 2024

Глумецот Шон Астин како држи говор на Универзитетот на Илиноис во Урбана-Шампејн.

Черупки на морскиот полжав Amblychilepas platyactis.
27 февруари 2024 28 февруари 2024

Прстеноклун галеб (Larus delawarensis) и виножито над реката Нијагара, Канада.

Лачниот Мост во Централниот парк, Њујорк.
29 февруари 2024

Сликата „Ѕвездена ноќ над Рона“ (1888) од Винсент ван Гог.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец февруари 2024 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот