Википедија:Избрана слика/2007

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзано: избрани слики за 2008 година.
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на 2007 година. Изборот на најдобра слика е започнат на 24 јуни 2007.Седмица 53

Среќна Нова Година ви посакува Вики Мраз

Седмица 52 Седмица 51
Aelbert Cuyp-The Negro Page.jpg

Црниот паж од Алберт Кејп, еден од водечките холандски пределен сликари во XVII век

Leonid Meteor Storm 1833.jpg

Леонидовиот метеорски дожд, 1833

Седмица 50 Седмица 49
Litoria phyllochroa.JPG

Litoria phyllochroa, aвстралиска зелена жаба

Craigievar Castle in Autumn.jpg

Замокот Крегивир, Шкотска во есен

Седмица 48 Седмица 47
MarsSunset.jpg

Залез на сонцето на Марс

Common snail.jpg

Hellix pomatio, Обичен лозов полжав

Седмица 46 Седмица 45
Bioluminescencekils.jpg

Уметничка претстава на биолуминисценцијата на антарктичкото ракче (акварел) од Уве Килс

Filipino casualties on the first day of war.jpg

Жртвите на првиот ден од војната на Филипините

Седмица 44 Седмица 43
Michelangelo Buonarroti 017.jpg

Создавањето на Адам (детал од Сикстинската Капела) од Микеланџело, 1508-1512

Paul Cézanne, Pyramid of Skulls, c. 1901.jpg

Пирамида од черепи од Пол Сезан, 1901

Седмица 42 Седмица 41
Malaga Picasso-Geburtshaus2004.jpg

Куќата во која е роден Пабло Пикасо

Beatleslastconcert.jpg

Битлси на својот последен концерт, 29 август 1966

Седмица 40 Седмица 39
Portrait of Dr. Gachet.jpg

Портрет на Др. Гаше од Винсент ван Гог, 1890. Една од најскапите слики во историјата - продадена е за $82.5 милиони долари.

The Great Wave off Kanagawa.jpg

Големиот бран кај Канагава“ (1829–32) од јапонскиот уметник Кацушика Хокусај — дело со огромно влијание врз развојот на импресионизмот

Седмица 38 Седмица 37
Breakfast at Tiffany's.jpg

Одри Хепберн и Џорџ Пепард во славната последна сцена од филмот Појадок кај Тифани

Michelangelo's Pieta 5450 cropncleaned.jpg

Пиетата во Ватикан од Микеланџело

Седмица 36 Седмица 35
Baudelaire1.jpg

Францускиот поет Шарл Бодлер, сликан од својот сонародник Надар

Средба на двајца големи луѓе - Чарли Чаплин и Махатма Ганди (во средината)

Седмица 34 Седмица 33
Cicatrices de flagellation sur un esclave.jpg

Лузни врз грбот на камшикуван роб (Батон Руж, Луизијана, САД), 2 април 1863

Gorskii 03965u windmills.jpg

Ветерници во Сибир од Сергеј Михајлович Прокудин-Горски

Седмица 30 Седмица 29
Vladamk.jpg

Седиште на Владата на Република Македонија

Jean-Baptiste Greuze L'accordee de Village.jpg

„Селската невеста“ (1761) од Жан Батист Грез

Седмица 28 Седмица 27
StBasile SpasskayaTower Red Square Moscow.hires.jpg

Црквата Св. Василиј и кулата Спаскаја, дел од ѕидините на Кремљ, двете на Црвениот плоштад во Москва

Gorskii 03966u.jpg

Бранар на Черниговата брана од Сергеј Михајлович Прокудин-Горски

Седмица 26 Седмица 25
The Harvesters by Brueghel.jpg

Жетварите, од Питер Бројгел Постариот, 1565
Мир и земјоделие - предромантистички идеален пејзаж

Polesye.jpg

Полесје, пејзаж од Иван Шишкин, 1884