Википедија:Избрана слика/2016/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2016 година.


1 мај 2016 2 мај 2016
Видубицький монастир-3.JPG
Видубичкиот манастир во Киев, Украина.
Lacerta agilis female 2013 G2.jpg
Планинска гуштерица (Lacerta agilis) во Украина.
3 мај 2016 4 мај 2016
Vincent van Gogh - Irises (1889).jpg
Перуники од Винсент ван Гог. Масло на плантно, 1889 г.
Dülmen, Alte Brennerei Löhning -- 2015 -- 8677-81.jpg
Шишиња во некогашната дестилерија „Ленинг“, Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
5 мај 2016 6 мај 2016
Laon Cathedral Vaults 01.JPG
Сводови во Богородичната црква во Лан, Пикардија, Франција.
Kazakhstan Altay 3.jpg
Резерватот Маркакол и реката Кара-Коба. Алтајски Планини, Казахстан.
7 мај 2016 8 мај 2016
Charnel House at St Helens Church, Cliffe, Kent, England, 2015-05-06-5136.jpg
Некогашна мртовечница за тела извлечени од блиското устие на Темза, денес заштитен објект од II категорија.
Iglesia de San Francisco, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 217-219 HDR.JPG
Поглед на црквата и манастирот „Св. Франциск“ во Кито, Еквадор.
9 мај 2016 10 мај 2016
Iglesia de San Miguel, Jerez de la Frontera, España, 2015-12-07, DD 99-101 HDR.JPG
Кораб на црквата „Св. Михаил“ во Херез де ла Фронтера, Шпанија.
Stift Altenburg Bibliothek 03.JPG
Библиотеката на Алтенбуршката опатија, Долна Австрија.
11 мај 2016 12 мај 2016
Piquero patiazul (Sula nebouxii), isla Lobos, islas Galápagos, Ecuador, 2015-07-25, DD 35.JPG
Пар синоноги блуни (Sula nebouxii) на островот Лобос, Галапагос.
Sala Capitular, Catedral de Sevilla, Sevilla, España, 2015-12-06, DD 121-123 HDR.JPG
Вннатрешноста на куполата на Севиљската катедрала во Севиља, Шпанија.
13 мај 2016 14 мај 2016
Ayuntamiento, La Coruña, España, 2015-09-25, DD 44.jpg
Градскиот дом во Ла Коруња, Галиција, Шпанија.
Cuevas de Hércules, Cabo Espartel, Marruecos, 2015-12-11, DD 22-24 HDR.JPG
Хераклеовата пештера западно од Тангер, Мароко.
15 мај 2016 16 мај 2016
Stiftskirche Herzogenburg Deckenfresko Pfingstwunder 01.JPG
Тавански живопис Чудото на Педесетницата во црквата на Херцогенбуршкиот манастир, Долна Австрија.
Coesfeld, Lette, Windmühle -- 2015 -- 5768.jpg
[Ветерница] во Лете кај Косфелд, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 мај 2016 18 мај 2016
Iglesia de San Miguel, Linás de Broto, Huesca, España, 2015-01-07, DD 03.JPG
Романската црква „Св. Михаил“ кај Торла-Ордеса, Шпанија.
Atrani (Costiera Amalfitana, 23-8-2011).jpg
Местото Атрани на Амалфискиот Брег кај Неапол, јужна Италија. Прогласено е за светско наследство во 1997 г.
19 мај 2016 20 мај 2016
Iglesia de La Compañía, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 137-139 HDR.JPG
Оргулите во Исусовската црква во Кито, Еквадор.
Palacio Real de Olite, Navarra, España, 2015-01-06, DD 07-09 HDR.JPG
Сокак во Олите, Навара, Шпанија, со кралскиот дворец во позадината.
21 мај 2016 22 мај 2016
Dülmen, Kirchspiel, Strohfiguren in Daldrup -- 2015 -- 5954.jpg
Сламени скулптури во месноста Далдруп кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Strix nebulosa (Chouette lapone) - 393.jpg
Брадест був (Strix nebulosa) во зоолошката градина во Сент Ењан, Франција.
23 мај 2016 24 мај 2016
Fra et romersk osteria.jpg
Во римска остерија (1866) од данскиот сликар Карл Блох.
Paris Notre-Dame Southeast View 01.JPG
Поглед на Богородичната црква во Париз.
25 мај 2016 26 мај 2016
Cementerio de San Diego, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 56-58 PAN.JPG
Гробиштата „Св. Диего“ во стариот дел на Кито, Еквадор.
Oasis de Huacachina, Ica, Perú, 2015-07-29, DD 18.JPG
Оазата Вакачина во регионот Ика, Перу.
27 мај 2016 28 мај 2016
Kunstkamera SPB.jpg
Музејот „Кунсткамера“ во Санкт Петербург, Русија.
Iglesia de San Francisco, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 159-161 HDR.JPG
Крстиште на таваницата на црквата и манастирот „Св. Франциск“ во Кито, Еквадор.
29 мај 2016 30 мај 2016
Maria Laach Kirche Flügelaltar 01.JPG
Олтар во доцноготски стил на поклоничката црква „Марија Лах ам Јаурелинг“ во Долна Австрија.
Castillo de Sagunto, España, 2015-01-03, DD 12-14 HDR.JPG
Стариот археолошки музеј на тврдината во Сагунто, Валенсија, Шпанија.
31 мај 2016
Ascensor del Monte de San Pedro, La Coruña, España, 2015-09-25, DD 99.JPG
Поглед кон ридот Свети Петар во Ла Коруња, Шпанија, долж патека на посетителската дигалка.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец мај 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот