Википедија:Избрана слика/2010/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2010 година.


1 октомври 2010 2 октомври 2010
20091128 Loutra Thermes Xanthi Thrace Greece 2.jpg
Извори кај Лаџа во Скечанскиот округ, Грција.
14-46-35-f-mutzig.jpg
Тунел во тврдината „Кајзер Вилхелм II“ - германска тврдина во Алзас од XIX век близу Муциг (денес во Франција).
3 октомври 2010 4 октомври 2010
Expedition 23 Landing.jpg
Вселенското летало „Сојуз ТМА-17“ слетува близу градот Жезказган, Казахстан (2 јуни 2010).
Plafond de la chapelle des Maccabées 3.jpg
Таваница на Макавејската капела на катедралата Сен-Пјер во Женева, Швајцарија.
5 октомври 2010 6 октомври 2010
Women in tribal village, Umaria district, India.jpg
Жени од родовско село во областа Умарија, Индија.
Emma, Lady Hamilton by George Romney.jpg
Ема, Леди Хамилтон од Џорџ Ромни.
7 октомври 2010 8 октомври 2010
Taj Mahal, Agra, India edit2.jpg
Јужната страна на Таџ Махал во Агра, Индија.
Juggling on the Berlin Wall 1a.jpg
Човек жонглира на Берлинскиот ѕид (16 ноември 1989)
9 октомври 2010 10 октомври 2010
Beloeil castel 1 Luc Viatour.jpg
Белејскиот замок (Белеј, Белгија) ноќе
Balearica regulorum 1 Luc Viatour.jpg
Кралски жерав (Balearica regulorum) во Африканскиот животински парк во Сижан, Франција
11 октомври 2010 12 октомври 2010
Flatirons Winter Sunrise edit 2.jpg
Карпестите предели на планините Флетајронс во Колорадо
The Garden of Earthly Delights by Bosch High Resolution.jpg
„Градина на земните задоволства“ (~1480-1505) од Јероним Бос. Триптих, масло на дрво, 220 x 389 cm. Музеј Прадо, Мадрид.
13 октомври 2010 14 октомври 2010
Serengeti Bueffel1.jpg
Африкански бивол (Syncerus caffer)
Extermination of Evil Shōki.jpg
Ролна на тема „Искоренување на злото“: добрите богови ги истеруваат демоните на чумата.
15 октомври 2010 16 октомври 2010
Javorník (Jauernig) - CoA of Ludwig von Pfalz-Neuburg.JPG
Грб на грофот Франц Лудвиг Фалечко-Нојбуршки на црквата во Јаворник во Шлеска, Чешка.
Serengeti Elefantenherde1.jpg
Стадо африкански савански слонови
17 октомври 2010 18 октомври 2010
Chopin polonaise Op. 53.jpg
Партитура на Полонеза Оп. 53 за пијано во Ас-дур (1842) потпишана од полскиот композитор Фредерик Шопен
Gu Kaizhi 001.jpg
„Укори на дворската подучувачка“ од Гу Кајџе (V-VIII век). Британски музеј, Лондон.
19 октомври 2010 20 октомври 2010
Wolfram evaporated crystals and 1cm3 cube.jpg
Волфрамови прачки со испарени кристали, делумно оксидирани со шарена патина (чистота: 99,98 посто). За споредба е дадена и волфрамова коцка од 1 cm3 со чистота од 99,999 посто.
Gastrimargus Musicus Barbed Wire.jpg
Жолтокрил скакулец (Gastrimargus musicus) фатен во бодликава жица
21 октомври 2010 22 октомври 2010
20090620 Spinalogka Elounta panoramic view from the mountain.jpg
Островот Спиналонга (официјално: Калидон), Крит, Грција.
Inachis io qtl4.jpg
Гасеница на пеперутка „пауново око“ (Inachis io) како јаде лист од коприва (Urtica dioica) во Оберурзел, Германија.
23 октомври 2010 24 октомври 2010
Citrus paradisi (Grapefruit, pink) white bg.jpg
Розов грејпфрут (Citrus paradisi)
Lambis crocata 2010 G1.jpg
Портокалов пајачест морски полжав (Lambis crocata)
25 октомври 2010 26 октомври 2010
Nikon D200 front (aka).jpg
Фотоапарат Nikon D200 со леќа Nikon 17-55 mm / 2,8 G AF-S DX IF-ED и блиц Nikon SB-800.
Lake Manyara Bartvogel.jpg
Црвено-жолта брадичавка (Trachyphonus erythrocephalus), Национален парк Езеро Мањара, Танзанија
27 октомври 2010 28 октомври 2010
Edwin Smith Papyrus v2.jpg
Едвин Смитов папирус“ - најстариот хируршки текст на светот, напишан со хиератско писмо (Стар Египет, околу 1600 п.н.е.)
Polish Army Kołobrzeg 077.JPG
Војник и возило на VII Поморска одбранбена бригада, дел од XII Механизирана дивизија „Болеслав Кривоуст“ од Шчеќин. Денес се одбележуваат 872 години од смртта на истоимениот владетел.
29 октомври 2010 30 октомври 2010
Blossom of Mirabelle plum.jpg
Цвет на џанка (Prunus x domestica var. syriaca)

Олимпискиот стадион во Берлин
31 октомври 2010
Sturnus vulgaris -California-8.jpg
Младо сколовранче (Sturnus vulgaris)

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот