Сколовранец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сколовранец
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Sturnidae“.
  • Дали „Sturnidae“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Sturnidae“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Sturnidae|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сколовранец
Hildebrandt's starling
(Lamprotornis hildebrandti)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Sturnidae
Starling
Hildebrandt's starling

(Lamprotornis hildebrandti)
Scientific classification e
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Passeriformes
Suborder: Passeri
Family: Sturnidae

Rafinesque, 1815
Genera

Nearly 30, see text.

Сколовранците се мали до средни птици од фамилијата Sturnidae. Името „Sturnidae“ потекнува од латинскиот збор за ѕвезда, sturnus . Многу азиски видови, особено поголемите, се нарекуваат мини, а многу африкански видови се познати како сјајни сколовранци поради нивнота блескави перја . Ѕвездите се родени во Европа, Азија и Африка, како и северна Австралија и островите на тропскиот Пацифик . Неколку европски и азиски видови се воведени во овие области, како и во Северна Америка, Хаваи и Нов Зеланд, каде што генерално се натпреваруваат за живеалишта со домородните птици и се сметаат за инвазивни видови . Видот ѕвездени познат на повеќето луѓе во Европа и Северна Америка е обичната ѕвездест, а во поголемиот дел од Азија и Тихиот Океан, обичната мина е навистина честа појава.

Сколовранците имаат силни стапала, нивниот лет е силен и директен и тие се многу дружељубиви . Нивното претпочитано живеалиште е прилично отворена земја, и тие јадат инсекти и овошје . Неколку видови живеат околу човечкото населување и делотворно се сештојади . Многу видови трагаат по плен како што се грмушките со „истражување со отворена сметка“, односно насилно отворајќи ја сметката откако ќе ја вметнат во пукнатина, со што ја прошируваат дупката и го изложуваат пленот; ова поведение се означува со германскиот глагол zirkeln. [1]

Перјата на многу видови се типично темно со метален сјај. Повеќето видови се гнездат во дупки и несат сини или бели јајца .

Сколовранците имаат разновидни и сложени вокализации и познато е дека ги вградуваат звуците од нивната околина во нивните сопствени повици, вклучително и аларми за автомобили и модели на човечки говор. Птиците можат да препознаат одредени поединци по нивните повици и се предмет на истражување за еволуцијата на човечкиот јазик .[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Обичната ѕвезда ( Sturnus vulgaris ) има блескаво перја

Сколовранците се пасери со средна големина.[3] Најкратко тело е сколовранциата Кенрик ( Poeoptera kenricki ), на 15 см,но најлесниот вид е Аботовиот старлинг ( Poeoptera femoralis ), кој е  . Најголемата ѕвезда, која оди на стандардни мерења и можеби тежина, е ридот Нијас мина ( Gracula robusta ). Овој вид може да измери до 3 смсм висина и при припитомување можат да тежат до 400 г . Најдолгиот вид во семејството е беловратната мина ( Streptocitta albicollis ), која може да измери до 50 см, иако околу 60% кај овој вид се слични на страчки се состои од неговата многу долга опашка.[4]

Перјата на сколовранцитечесто е светло обоена поради ириденцијата ; оваа боја е изведена од структурата на пердувите, а не од некој пигмент. Некои видови азиски сколовранци имаат гребени или еректилни пердуви. Други украси вклучуваат издолжени пердуви од опашката и светло обоени голи делови на лицето. Овие бои може да се изведат од пигменти, или,како структурна боја, предизвикана од расејување на светлината од паралелните колагенски влакна.

  1. East R.; R. P. Pottinger (November 1975). „(Sturnus vulgaris L.) predation on grass grub (Costelytra zealandica (White), Melolonthinae) populations in Canterbury“. New Zealand Journal of Agricultural Research. 18 (4): 417–452. doi:10.1080/00288233.1975.10421071. ISSN 0028-8233. (See p.429.)
  2. Zimmer, Carl (2 May 2006). „Starlings' listening skills may shed light on language evolution“. The New York Times. Посетено на 14 January 2009.
  3. Craig, Adrian; Feare, Chris (2009). „Family Sturnidae (Starlings)“. Во del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Christie, David (уред.). Handbook of the Birds of the World. Volume 14: Bush-shrikes to Old World Sparrows. Barcelona: Lynx Edicions. стр. 654–709. ISBN 978-84-96553-50-7.
  4. Feare, Chris; Craig, Adrian (1998). Starlings and Mynas. Helm Identification Guide. London: A&C Black. ISBN 978-0713639612.