Африкански слон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Африкански слон
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Loxodonta“.
  • Дали „Loxodonta“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Loxodonta“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од една фамилија)
Корисни врски

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Шаблон:Автотаксономија/Loxodonta|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

African elephant[1]
African Bush Elephant.jpg
African bush elephant, Loxodonta africana in Mikumi National Park, Tanzania
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Loxodonta
Species

L. adaurora

ssp. L. a. adaurora
ssp. L. a. kararae

L. africana
L. atlantica

ssp. L. af. angammensis
ssp. L. a. atlantica

L. cyclotis
L. exoptata

Distribution of Loxodonta (2007)

Африканските слонови се слонови од генот Локсодонта (од грчките зборовилоксо (дијагонално еднострана) и донта (заб)).[2] Генот се состои од два прживеани видови: Африканскиот грмушка слон и помалиот Африкански шума слон. Локсодонта е еден од двете постоечки родови.[1] Фосилите остануваат дека Локсодонта е најдена само во Африка,во слоевите стара како среднината на плиоцен.

Наводи[уреди | уреди извор]