Заштитен статус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Заштитен статус или статус на загрозеност на одреден вид е поим кој се користи како индикатор за можноста тој вид да изумре во блиска или подалечна иднина.

Глобални системи[уреди | уреди извор]

Црвениот список на МСЗП е најпознат список на загрозени видови. Според МСЗП (или IUCN) таксоните спаѓаат во некоја од следниве категории:

Постојат и две додатни МСЗП категории:


Според организацијата NatureServe постојат следниве категории[1]:

  • Претпоставено изумрени (Presumed Extinct, GX)
  • Можеби изумрени (Possibly Extinct, GH)
  • Критично загрозени (Critically Imperiled, G1)
  • Загрозени (Imperiled, G2)
  • Ранливи (Vulnerable, G3)
  • Се чини безбедни (Apparently Secure, G4) и
  • Безбедни (Secure, G5)

Овој систем содржи и двосмислени и непотполно одредени категории од типот на Непрезицно одреден број на едники (Inexact numeric ranks) и меѓукатегории од типот на G2G3 кога не може прецизно да се одреди соодветната категорија. Во овој систем исто така постои исказот: само во заробеништво или под надзор на човекот, кој има слично значење како и IUCN категоријата: изумрени во дивината (Extinct in the Wild, EW).

Во Руската Федерација во оваа смисла постои таканаречена Црвена книга на Руската Федерација.

Наводи[уреди | уреди извор]