Африкански савански слон

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Elephantinae|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Африкански савански слон
Мажјак во Националниот парк Кругер, Јужна Африка
Женка во Националниот парк Микуми, Танзанија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Elephantinae
Род: Африкански слон
Вид: Африкански савански слон
Научен назив
Loxodonta africana[2]
(Блуменбах, 1797)
Подвид

Види текст

Распределеност на африканскиот слон, покажувајќи нагласен опсег (во зелено) со многу расцепкани делови расштркани преку пустината Сахара.
Опсег на Loxodonta africana (Составен од: Африканската слонова специјалистичка група 2021 на СПК на МСЗП)      Траен жител      Можно преживеан (траен жител)      Можно изумрен      Преживеан и повторно востанат (траен жител)
Синоними
Elephas africanus

Африканскиот савански слон (науч. Loxodonta africana) ― најголемото живо копнено животно, чии мажјаци достигнуваат висина на рамото до 3,96 м и телесна маса до 10,4 тони.[3]

Распространет е низ 37 африкански земји и живее во шуми, пасишта и шуми, мочуришта и земјоделско земјиште. Од 2021 година, тој е заведен како загрозен на црвената список на МСЗП.[4] Загрозен е пред се од уништување на живеалиштата, а во делови од неговиот опсег и од ловокрадство за месо и слонова коска.[1] Тоа е општествен цицач, кој патува во стада составени од женки и нивни потомци. Возрасните мажјаци обично живеат сами или во мали ергенски групи. Тој е тревојад, се храни со треви, ползавци, билки, лисја и кора.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Elephas africanus било научното име предложено од Јохан Фридрих Блуменбах во 1797 година.[5] Loxodonte било предложено како родовно име за африканските слонови од Фредерик Кивје во 1825 година. Ова име се однесува на глеѓот во облик на дијамант на катниците, што значително се разликува од обликот на катничкиот глеѓ на азискиот слон.[6]

Во 19 и 20 век, неколку зоолошки примероци биле опишани од натуралисти и куратори од природононаучните музеи од различни делови на Африка, вклучувајќи:

 • Elephas (Loxodonta) oxyotis и Elephas (Loxodonta) knochenhaueri од Паул Мачи во 1900 година. Првиот бил примерок од горниот тек на реката Атбара во северна Етиопија, а вториот бил примерок од областа Килва во Танзанија.[7]
 • Elephas africanus toxotis, selousi, peeli, cavendishi, orleansi и rothschildi од Ричард Лајдекер во 1907 година, кој се претпоставува дека големината на увото е карактеристичен знак за раса. Овие примероци биле стрелани во Јужна Африка, Машоналенд во Зимбабве, планините Абердаре и Турканското Езеро во Кенија, во Сомалиланд и во западен Судан, редоследно.[8]
 • Северноафриканскиот слон (L. a. Pharaohensis) од Паулус Едвард Пиерис Деранијагала во 1948 година бил примерок од Фајум во Египет.[9]

Денес, сите овие имиња се сметаат за синоними.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Генетска студија заснована на митогеномска анализа открила дека африканскиот и азискиот слон генетски се разидиле пред околу 7,6 милиони години.[10] Филогенетската анализа на јадрената ДНК на африканските савански и шумски слонови, азискиот слон, волнениот мамут и американскиот мастодон открила дека африканскиот савански и африканскиот шумски слон обликуваат сестринска група која генетски се разидила пред најмалку 1,9 милиони години. Затоа се сметаат за посебни видови. Проток на ген помеѓу двата вида, сепак, можеби се случил по поделбата.[11]

Одлики[уреди | уреди извор]

Кожа и уши[уреди | уреди извор]

Големи уши (Национален парк Кругер, Јужна Африка)

Африканскиот савански слон има сива кожа со оскудни влакна. Неговите големи уши го покриваат целото рамо,[12] и можат да пораснат и до 2 на 1,5 м.[13] Големите уши помагаат да се намали топлината на телото; размавтајќи ги создава воздушни струи и изложува големи крвни садови на внатрешните страни за да се зголеми загубата на топлина за време на топлото време.[14] Ушите на африканскиот савански слон се сложени и се во облик на триаголник. Неговата окципитална рамнина се спушта напред. Задниот дел е обликуван забележително вдлабнат. Неговите цврсти бивни се искривени и се насочени нанапред.[15]

Големина[уреди | уреди извор]

Просечна големина на возрасни со најголемиот забележан поединец.

Африканскиот савански слон е најголемото и најтешкото копнено животно на Земјата, со максимална регистрирана висина на рамото од возрасен мажјак од 3,96 м и проценета тежина до 10,4 тони. Во просек, мажјаците се околу 3,20 м високи кај рамото и тежат 6 тони, додека женките се многу помали, околу 2,60 м високи кај рамото и 3 тони во тежина.[3][16][17][18] Слоновите го достигнуваат својот најголем раст кога ќе го завршат спојувањето на епифизата, кои се јавуваат кај машките на возраст од околу 40 години и кај женките на возраст од 25 години.

Сурла[уреди | уреди извор]

Сурлата е предизизично издолжување на горната усна и носот. Кратка допирна коса расте на сурлата, која има две функции слични на прстите на врвот.[19] Овој високо чувствителен орган е инервиран првенствено од тригеминалниот нерв и се смета дека е манипулиран од околу 40,000-60,000 мускули. Поради оваа мускулна структура, сурлата е толку силна што слоновите можат да го користат за подигање на околу 3% од сопствената телесна тежина. Тие го користат за мирис, допирање, хранење, пиење, прашина, производство на звук, вчитување, одбрана и напад.[14] Функционалното губење на сурлата поради синдромот на дискетни сурли понекогаш ги принудува слоновите да ги носат своите сурли преку нивните душки и да одат во длабока вода за да пијат.[20]

Бивни[уреди | уреди извор]

Бивна од африкански савански слон

Двата пола имаат бивни, кои изглегуваат кога имаат 1-3 години и растат во текот на животот.[21] Бивите растат од млечни заби познати како биви кои се развиваат во горната вилица и се состојат од коронка, корен и пулпална празнина, кои се целосно обликувани набргу по раѓањето. Бивните достигнуваат должина од 5 см.[22] Бивните излегуваат кога слоновите имаат 1-3 години и растат во текот на животот.[21] Тие се составени од дентин и обложени со тенок слој на цемент. Нивните врвови носат конусен слој од глеѓ, кој обично се троши кога слонот има пет години.[23] Бивните на мажјаците растат побрзо од женските. Средната тежина на бивните на возраст од 60 години е 109 кг кај мажјаци и 17,7 кај женките. Најдолгата позната бивна од африкански савански слон била измерена 3,51 м и тежела 117 кг.[24]

Катници[уреди | уреди извор]

Катник на возрасен африкански савански слон.

Стоматолошката формула на африканскиот савански слон е 1.0.3.3 врз 0.0.3.3 × 2 = 26 . Тој развива шест катници во секој квадрант на вилицата кои излегуваат на различна возраст и се разликуваат по големина.[21] Првите катници растат до големина од 2 см широки на 4 см долги, носени на возраст од една година и се губат на возраст од околу 2,5 години. Вторите катници почнуваат да излегуваат на возраст од околу шест месеци, растат до големина од 4 см широки на 7 см долги и се губат на возраст од 6-7 години. Третите катници излегуваат на возраст од околу една година, растат до големина од 5,2 см широки на 14 см долги и се губат на возраст од 8-10 години. Четвртите катници покажуваат на возраст од 6-7 години, растат во големина од 6,8 см широки на 17,5 см долги и се губат на возраст од 22-23 години. Забните алвеоли на петтите катници се видливи на возраст од 10-11 години. Тие растат до големина од 8,5 широки на 22 см долги и се носи на возраст од 45-48 години. Забните алвеоли на последните катници се видливи на возраст од 26-28 години. Тие растат до големина од 9,4 широки на 31 см долги и добро се носени на возраст од 65 години.[25]

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Африканскиот савански слон се појавува во Потсахарска Африка, вклучувајќи ги Уганда, Кенија, Танзанија, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Замбија и Ангола. Се движи помеѓу различни живеалишта, вклучувајќи суптропски и умерени шуми, суви и сезонски поплавени тревишта и шуми, мочуришта и земјоделско земјиште од нивото на морето до планинските падини. Во Мали и Намибија, таа живее и во пустински области.[1]

Во Етиопија, африканскиот савански слон историски е забележан на надморска височина од 2,500 м. До крајот на 70-тите години на минатиот век, населението се намалило на едно стадо во долината на реката Дава и едно близу до кениската граница.[26]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Женка африкански савански слон (десно) во Зоо Скопје.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Gobush, K.S.; Edwards, C.T.T.; Maisels, F.; Wittemeyer, G.; Balfour, D.; Taylor, R.D. (2021). Loxodonta africana.. Црвен список на загрозени видови. 2021: e.T181008073A181022663. Посетено на 3 април 2021.
 2. Предлошка:MSW3 Proboscidea
 3. 3,0 3,1 Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans“ (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 61 (3): 537–574. doi:10.4202/app.00136.2014.
 4. Црвен список на загрозени видови. Отсутно или празно |title= (help)
 5. Blumenbach, J. F. (1797). „2. Africanus. Handbuch der Naturgeschichte [Handbook of Natural History] (Fifth. изд.). Göttingen: Johann Christian Dieterich. стр. 125.
 6. Cuvier, F. (1825). „Éléphants d'Afrique“. Во Geoffroy-Saint-Hilaire, É.; Cuvier, F. (уред.). Histoire Naturelle des Mammifères, avec des figures originales, coloriées, dessinées d'après des animaux vivans. Tome 6. Paris: A. Belain. стр. 117–118.
 7. Matschie, P. (1900). „Geographische Abarten des Afrikanischen Elefanten“. Sitzungsberichte der Gesellschaft Naturforschender Freunde zu Berlin. 3: 189–197.
 8. Lydekker, R. (1907). „The Ears as a Race-Character in the African Elephant“. Proceedings of the Zoological Society of London (јануари до април): 380–403.
 9. Deraniyagala, P. E. P. (1955). Some extinct elephants, their relatives, and the two living species. Colombo: Ceylon National Museums Publication.
 10. Rohland, N.; Malaspinas, A. S.; Pollack, J. L.; Slatkin, M.; Matheus, P.; Hofreiter, M. (2007). „Proboscidean mitogenomics: chronology and mode of elephant evolution using mastodon as outgroup“. PLOS Biology. 5 (8): e207. doi:10.1371/journal.pbio.0050207. PMC 1925134. PMID 17676977.
 11. Rohland, N.; Reich, D.; Mallick, S.; Meyer, M.; Green, R. E.; Georgiadis, N. J.; Roca, A. L.; Hofreiter, M. (2010). „Genomic DNA Sequences from Mastodon and Woolly Mammoth Reveal Deep Speciation of Forest and Savanna Elephants“. PLOS Biology. 8 (12): e1000564. doi:10.1371/journal.pbio.1000564. PMC 3006346. PMID 21203580.
 12. Jardine, W. (1836). „The Elephant of Africa“. The Naturalist's Library. Volume V. Natural History of the Pachydermes, Or, Thick-skinned Quadrupeds. Edinburgh, London, Dublin: W.H. Lizars, Samuel Highley, W. Curry, jun. & Company. стр. 124–132.
 13. Estes, R. D. (1999). „Elephant Loxodonta africana Family Elephantidae, Order Proboscidea“. The Safari Companion: A Guide to Watching African Mammals Including Hoofed Mammals, Carnivores, and Primates (Revised and expanded. изд.). Vermont: Chelsea Green Publishing Company. стр. 223–233. ISBN 1-890132-44-6.
 14. 14,0 14,1 Shoshani, J. (1978). „General information on elephants with emphasis on tusks“. Elephant. 1 (2): 20–31. doi:10.22237/elephant/1491234053.
 15. Grubb, P.; Groves, C. P.; Dudley, J. P.; Shoshani, J. (2000). „Living African elephants belong to two species: Loxodonta africana (Blumenbach, 1797) and Loxodonta cyclotis (Matschie, 1900)“. Elephant. 2 (4): 1–4. doi:10.22237/elephant/1521732169.
 16. Laws, R. M.; Parker, I. S. C. (1968). „Recent studies on elephant populations in East Africa“. Symposia of the Zoological Society of London. 21: 319–359.
 17. Hanks, J. (1972). „Growth of the African elephant (Loxodonta africana)“. East African Wildlife Journal. 10 (4): 251–272. doi:10.1111/j.1365-2028.1972.tb00870.x.
 18. Laws, R. M.; Parker, I. S. C.; Johnstone, R. C. B. (1975). Elephants and Their Habitats: The Ecology of Elephants in North Bunyoro, Uganda. Оксфорд, Обединето Кралство: Clarendon Press.
 19. Laurson, B.; Bekoff, M. (1978). „Loxodonta africana“. Mammalian Species (92): 1–8. doi:10.2307/3503889. JSTOR 3503889.
 20. Kock, N. D.; Goedegebuure, S. A.; Lane, E. P.; Lucke, V.; Tyrrel l, D.; Kock, M. D. (1994). „Flaccid Trunk Paralysis in Free-ranging Elephants (Loxodonta africana) in Zimbabwe“. Journal of Wildlife Diseases. 30 (3): 432–435. doi:10.7589/0090-3558-30.3.432. PMID 7933290.
 21. 21,0 21,1 21,2 Laws, R. M. (1966). „Age criteria for the African elephant: Loxodonta a. africana“. African Journal of Ecology. 4 (1): 1–37. doi:10.1111/j.1365-2028.1966.tb00878.x.
 22. Raubenheimer, E. J.; Van Heerden, W. F. P.; Van Niekerk, P. J.; De Vos, V.; Turner, M. J. (1995). „Morphology of the deciduous tusk (tush) of the African elephant (Loxodonta africana)“ (PDF). Archives of Oral Biology. 40 (6): 571–576. doi:10.1016/0003-9969(95)00008-D. PMID 7677604.
 23. Shoshani, J. (1996). „Skeletal and other basic anatomical features of elephants“. Во Shoshani, J.; Tassy, P. (уред.). The Proboscidea: Evolution and Palaeoecology of Elephants and Their Relatives. New York: Oxford University Press. стр. 9–20.
 24. Raubenheimer, E. J.; Bosman, M. C.; Vorster, R.; Noffke, C. E. (1998). „Histogenesis of the chequered pattern of ivory of the African elephant (Loxodonta africana)“. Archives of Oral Biology. 43 (12): 969–977. doi:10.1016/S0003-9969(98)00077-6. PMID 9877328.
 25. Jachmann, H. (1988). „Estimating age in African elephants: a revision of Laws' molar evaluation technique“. African Journal of Ecology. 22 (1): 51–56. doi:10.1111/j.1365-2028.1988.tb01127.x.
 26. Yalden, D. W.; Largen, M. J.; Kock, D. (1986). „Catalogue of the Mammals of Ethiopia. 6. Perissodactyla, Proboscidea, Hyracoidea, Lagomorpha, Tubulidentata, Sirenia, and Cetacea“. Monitore Zoologico Italiano. Supplemento 21 (1): 31–103. doi:10.1080/03749444.1986.10736707.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]