Митохондриска ДНК

Од Википедија — слободната енциклопедија
Митохондриска ДНК.

Митохондриската ДНК (мтДНК, mtDNA) е ДНК сместена во органелите наречени митохондрии. Митохондриската ДНК се наследува од мајката и тоа без измени, што нуди можност да се следат предците од страна на мајката до далечното минато. Со такви анализи на пример е утврдено дека домашните кучиња како женски предок го имаат волкот.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Генетика-никулец